Μια άνευ προηγουμένου κατάσταση καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας τα μεσάνυχτα, αφήνοντας στον δρόμο πάνω από 13.000 ανθρώπους.

Το πρώτο φως της ημέρας φανέρωσε την καταστροφή της φωτιάς η οποία καίει ακόμα, με την Πολιτεία να καλείται να μεριμνήσει για χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται κυριολεκτικά στον δρόμο.

Η κυβέρνηση συγκάλεσε άμεσα διυπουργική σύσκεψη, όπου θα εξεταστεί η κατάσταση και θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ενώ σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, η Λέσβος πρόκειται να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά προηγήθηκαν επεισόδια τα οποία ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση 35 θετικών κρουσμάτων κοροναϊού στον καταυλισμό.

Γύρω στις 11.00 έκαναν την εμφάνιση τους οι πρώτες φλόγες περιμετρικά του ΚΥΤ και προς τη πλευρά του Ελαιώνα, με τους πρόσφυγες να προσπαθούν να ξεφύγουν από τις φλόγες, άλλοι κατευθυνόμενοι προς την πόλη και άλλοι προς το βουνό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο MEGA επιβεβαίωσε τις εφιαλτικές πληροφορίες, που ήθελαν τα 35 κρούσματα να μην γνωρίζουμε που βρίσκονται, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες περί έλλειψης σχεδιασμού της κυβέρνησης, όσον αφορά την διαχείριση του προσφυγικού.

Σύμφωνα με τον συντονιστή Πολιτικής Προστασίας περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Λευτέρη Παπαϊωάννου, τα 35 κρούσματα έχουν απομονωθεί, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος σε σχετική ερώτηση στο MEGA, απάντησε πως δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα που βρίσκονται.

Τα πάντα παραδόθηκαν στις φλόγες -σκηνές και κοντέινερ έγιναν στάχτη. Η κυβέρνηση ωστόσο επιβεβαιώνει πως το θέμα στέγασης των 12.000 ανθρώπων που διέμεναν στον καταυλισμό πρόκειται να έχει λυθεί μέχρι το βράδυ.

(in.gr)