Μια δολοφονία μυστήριο. Ελάχιστα νέα στοιχεία προέκυψαν μέχρι σήμερα για την δολοφονία του 37χρονου Ελληνοκαναδού επιχειρηματία Μάθιου Στάικος . Ο Στάικος γεννημένος και μεγαλωμένος στον Καναδά, βρέθηκε δολοφονημένος το βράδυ της Δευτέρας, στην περιοχή Γιόρκβιλ του Τορόντο. Είχε συνδέσει το όνομά του με την Λάρισα μέσω της εταιρείας Vleepo, μια ελληνική startup που ιδρύθηκε στη Λάρισα από τον ίδιο και τον Λαρισαίο συνεταίρο του Χάρη Καλογήρου (σ.σ. στην φωτογραφία οι δυο τους στη Λάρισα).

Η δολοφονία του παραμένει για τις αστυνομικές αρχές του Καναδά ένα δισεπίλυτο αίνιγµα. Το τελευταίο χρονικό διάστηµα αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν στο κέντρο του Τορόντο υπό αρκετά παρεµφερείς συνθήκες. Οι ανθρωποκτονίες άνευ προφανούς αιτίου µε πυροβολισµούς σε δηµόσιο χώρο πολλαπλασιάζονται, προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες και έντονο προβληµατισµό στην τοπική αστυνοµία. 

Η εν ψυχρώ εκτέλεση του Ελληνοκαναδού επιχειρηματία με τους πολλούς Λαρισαίους φίλους, παραπέµπει σε επαγγελµατία, ή, αν µη τι άλλο, σε πεπειραµένο και εκπαιδευµένο φονιά. Γιατί κάποιος να θέλει να βγάλει από τη µέση έναν άνθρωπο που, βάσει των µαρτυριών συγγενών και φίλων, δεν είχε βλάψει ποτέ ούτε µύγα; Τιµωρήθηκε για κάτι που είχε κάνει, µπλέκοντας ίσως µε λάθος ανθρώπους; Εγινε στόχος ιδεοληπτικών παραφρόνων, οι οποίοι µε τη δολοφονία του θέλησαν να στείλουν ένα µήνυµα στην καναδική κοινωνία ή µήπως έγινε απλώς ένα ολέθριο σφάλµα και εκτελέστηκε λάθος άνθρωπος; 

Το µόνο που έχει διαρρεύσει από τις Αρχές µέχρι στιγµής είναι ότι έπεσε νεκρός από δύο σχεδόν εξ επαφής πυροβολισµούς µε µία σφαίρα στο κεφάλι και µία στην πλάτη. Ο εκτελεστής του ήταν Αφροαµερικανός, αναστήµατος περί το 1,80 µ., χωρίς κάτι εντυπωσιακό στη σωµατοδοµή του. Αφού ολοκλήρωσε το αποτρόπαιο έργο του γύρω στις 23.30 το βράδυ της ∆ευτέρας, στη γωνία της λεωφόρου Γιόρκβιλ µε την οδό Μπέι, ο δράστης αποµακρύνθηκε από το σηµείο του εγκλήµατος επιβαίνοντας σε µια γκρι ή ασηµί τετράθυρη Μερσεντές. 

Γιος µετανάστη από τη Λιβαδειά 

Το 2013, το οικονοµικό ένθετο «business stories» τηε εφημερίδας Πρώτο Θέμα φιλοξένησε συνέντευξη του Μάθιου Στάικου στον δηµοσιογράφο Κώστα Τσαούση. Εκεί ο Ελληνοκαναδός, 33χρονος τότε, επιχειρηµατίας και εκατοµµυριούχος, είχε αποκαλύψει ότι κατά τη συγκεκριµένη περίοδο εργαζόταν για λογαριασµό της BlackBerry και δούλευε «πάνω σε µεγάλα projects. Εχουµε 80 εκατοµµύρια χρήστες και απευθυνόµαστε στην παγκόσµια αγορά. Επίσης, χάρη στα κεφάλαια της εταιρείας έχουµε τη δυνατότητα να κάνουµε πράγµατα που θα ήταν αδύνατα σε µια µικρότερη επιχείρηση. Γράφω, για παράδειγµα, λογισµικό που χρησιµοποιεί καθηµερινά ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ». Καθόλου άσχηµα για τον γιο του Ελληνα µετανάστη Νίκου Στάικου, ο οποίος ξεκίνησε από τη Λιβαδειά και εγκαταστάθηκε στο Τορόντο όπου η ελληνική παροικία αριθµεί 150.000 οµογενείς. Ο Μάθιου δεν έκρυβε τον σεβασµό και τον θαυµασµό του για τον πατέρα του, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης της διαπρεπούς και βραβευµένης κατασκευαστικής εταιρείας Staikos Homes: «Ο µπαµπάς αφού έφυγε από την Ελλάδα µετακόµισε αρχικά στη Γερµανία και κατέληξε στον Καναδά. Ξεκίνησε από το µηδέν καιδηµιούργησε µόνος του µια εταιρεία που πλέον οικοδοµεί ολόκληρα χωριά. Αυτή την επιχειρηµατική νοοτροπία προσπάθησε να την περάσει και σε εµένα και νοµίζω πως είναι η µεγαλύτερη βοήθεια που µου έδωσε». Τα ελληνικά του Μάθιου ήταν εντυπωσιακά καλά, ιδιαίτερα εφόσον δεν τα διδάχθηκε σε κάποιο δίγλωσσο σχολείο του Καναδά. Αφότου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήµιο του Τορόντο, ένιωσε ότι όφειλε να διερευνήσει την ελληνική του ρίζα. Αρχισε να µελετά ελληνικά κείµενα, ασκούνταν στη χρήση της γλώσσας, ενώ ήρθε στην Ελλάδα κια στη Λάρισα όπου και διέµεινε για περίπου έναν χρόνο. 

Η επαγγελματική του κατάσταση

Ο Μάθιου Στάικος ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συµβούλου στη Vleepo η οποία ιδρύθηκε στη Λάρισα κοντά στο αρχαίο θέατρο, πρόεδρος στην επενδυτική εταιρεία Staikos Investments, µέλος του διοικητικού συµβουλίου και σύμβουλος της Triggerfox. 

Η τελευταία επιβεβαιώνει το πάγιο ενδιαφέρον που επεδείκνυε ο Στάικος για την ανάπτυξη µιας πλατφόρµας κοινωνικής διαδικτύωσης εναλλακτικής του Facebook. Το Triggerfox απευθύνεται κυρίως σε πολυάσχολους επιχειρηµατίες και συνδυάζει ευκολίες ηµερολογίου, ηλεκτρονικού ταχυδροµείου και λογαριασµών σε µέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλα µαζί σε µία εφαρµογή.

Μνημόσυνο στις 22 Ιουνίου

Το αγγελτήριο της κηδείας, κατά τον σχολαστικό τρόπο που συνηθίζεται στον Καναδά, συνοψίζει όλη την οδύνη, το ξάφνιασµα και την απορία που περιβάλλει τη µυστηριώδη δολοφονία: «Τη ∆ευτέρα 28 Μαΐου, ο Μάθιου Στάικος, γιος, αδελφός, θείος και πολυαγαπηµένος, απεβίωσε αιφνιδίως σε ηλικία 37 ετών. Θα τον θυµούνται πάντα οι γονείς του, Νικ και Γκέιλ (το γένος Μπρουµέλ), ο αδελφός του Γιώργος και η νύφη του Χριστίνα (το γένος Γριβάκη), οι ανιψιοί και η ανιψιά του Νικόλας, Ανδρέας και Ιουλία, η γιαγιά του, Φερν Μπρουµέλ και η σύντροφός του Ευαγγελία Γιαννούλη. Κατόπιν της εξοδίου ακολουθίας που θα τελεστεί στο παρεκκλήσιο θα ακολουθήσει δεξίωση. Επίσης, έχει προγραµµατιστεί εορτασµός για τον βίο του Μάθιου στο Τορόντο, στην αίθουσα εκδηλώσεων Aria Ballroom του ξενοδοχείου «Four Seasons», την Παρασκευή 22 Ιουνίου. Αντί ανθέων, παρακαλείσθε να συνδράµετε µε δωρεά χρηµάτων το Καναδικό Ιδρυµα κατά του Καρκίνο του μαστού.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα)