Ένα μεγάλο έργο που με το πέρας του θα προσθέσει άλλον έναν σπουδαίο πολιτιστικό χώρο στην πόλη της Λάρισας άρχισε να λαμβάνει πριν από λίγες μέρες σάρκα και οστά.

Τρία ακίνητα του Μεγάλου Οθωμανικού Λουτρού που βρίσκεται στο κέντρο της Λάρισας, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Φιλελλήνων, απαλλοτριώθηκαν και σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Το Μεγάλο Οθωμανικό Λουτρό, ένα μνημείο από την περίοδο που η Λάρισα ήταν οθωμανική πόλη που κτίστηκε τον 17ο αιώνα, μάρτυρας της ιστορικής «διαστρωμάτωσης» και διαχρονίας της, θα αναδειχθεί και σε βάθος χρόνου θα γίνει επισκέψιμο μνημείο.

Η απαλλοτρίωση των τριών ακινήτων αφορά σ’ αυτά που στεγάζονται κάτω από τον κυρίως τρούλο και βρίσκονται επί της Βενιζέλου, μήκους 15 περίπου μέτρων και συνολικής έκτασης 250,62 τ.μ.

Η απόφαση για την απαλλοτρίωση είναι η πρώτη που βγαίνει και μέσα στον επόμενο καιρό οι ιδιοκτήτες θα λάβουν τα χρήματά τους.

Στο επόμενο βήμα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας θα αφαιρέσει ό,τι τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια των χρόνων για να αποκαλυφθεί η αρχική τοιχοδομία. Η αρχή έγινε από τις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες γιατί είναι αυτές που είναι ακριβώς κάτω από τον τρούλο.

Έτσι, η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα έχει τη δυνατότητα να «επέμβει» και να πραγματοποιήσει εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στον τρούλο που έχει υποστεί φθορές. Μάλιστα, σε δεύτερη φάση θα απαλλοτριωθούν και τα υπόλοιπα ακίνητα του Οθωμανικού Λουτρού.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (Με πληροφορίες από Θανάση Αραμπατζή, Ελευθερία)