Η Ξάνθη πλήρωσε την αστοχία της και ηττήθηκε την Τρίτη (29/10) στο γήπεδο της Φιλιππούπολης από τον Απόλλωνα Λάρισας με 2-1 για την 1η αγωνιστική της 5ης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας.

Με αυτή τη νίκη, η ομάδα της Λάρισας πήρε ελαφρύ προβάδισμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση, με τον επαναληπτικό να διεξάγεται στην έδρα της Ξάνθης στις 4 Δεκεμβρίου.

Το παιχνίδι είχε καλό ρυθμό στο πρώτο ημίχρονο, με τις δύο ομάδες να προσπαθούν να παίξουν δημιουργικό ποδόσφαιρο.

Την πρώτη καλή στιγμή την είχε η Ξάνθη στο 9’ με τον Ρενέλα από πλάγια θέση στην περιοχή του Απόλλωνα να σουτάρει και τον Γκέκα να αποκρούει στην κλειστή του γωνία.

Ο Απόλλων Λάρισας απείλησε για πρώτη φορά στο 20’ με κεφαλιά του Σάντος, η οποία πέρασε άουτ.

Στη συνέχεια, η ομάδα του Αριάν Μπελά ανέβασε την πίεση της, αναγκάζοντας την Ξάνθη να ψάχνει βαθιές μπαλιές για να σπάσει το πρέσινγκ της ομάδας της Λάρισας.

Στο 23’ ο Απόλλων έφτασε πολύ κοντά στο να σκοράρει όταν ο Σκούπρας με απευθείας εκτέλεση φάουλ λίγο έξω από την περιοχή της Ξάνθης, σημάδευσε την εξωτερική πλευρά της εστίας του Γκονζάλβες.

Στο 31’ ήρθε η πιο μεγάλη στιγμή του πρώτου ημιχρόνου για τον Απόλλωνα, όταν ο Μπαστακός βρέθηκε ολομόναχος μέσα στην περιοχή της Ξάνθης αντιμέτωπος με τον Γκονζάλβες, ο οποίος ωστόσο απέκρουσε το τετ α τετ με τα πόδια.

Η φάση ελέγχεται για οφσάιντ όταν ο Μπαστακός υποδέχτηκε την μπάλα.

Στο 33’ η Ξάνθη απείλησε με τον Πολέτο όταν το πλασέ του από τα όρια της περιοχής του Απόλλωνα, πέρασε «ξυστά» από το δεξί κάθετο δοκάρι του Γκέκα.

Οι δύο ομάδες είχαν βρει καλό ρυθμό και συνέχισαν να γίνονται απειλητικές.

Στο 37’ ένα εκπληκτικό σουτ του Μουλέν αρκετά μέτρα εκτός της περιοχής του Απόλλωνα, ανάγκασε τον Γκέκα σε μία εντυπωσιακή επέμβαση.

Στο 41’ ήρθε η τελευταία καλή στιγμή για τον Απόλλωνα στο πρώτο ημίχρονο, με την κεφαλιά του Σάντος μετά από εκτέλεση κόρνερ του Καμπέρη να περνάει άουτ.

Η Ξάνθη βρήκε στην τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου το δρόμο προς τα δίχτυα.

Ο Ντουρίτσκοβιτς εκτέλεσε φάουλ από τη δεξιά πλευρά, η μπάλα έφτασε στον ολομόναχο Λισγάρα στην καρδιά της περιοχής του Απόλλωνα, ο οποίος με σκαστή κεφαλιά κέρδισε τον Γκέκα για το 0-1.

Ο Απόλλων Λάρισας μπήκε πολύ δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο και στο 50’ κατάφερε να ισοφαρίσει σε 1-1.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από ωραία ατομική ενέργεια και σέντρα του Σάντος από τα αριστερά της περιοχής της, ο Ναζίμ με κεφαλιά εξ επαφής έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ανυπεράσπιστης εστίας για το 1-1.

Από εκεί και πέρα η Ξάνθη έχασε μοναδικές ευκαιρίες για να ξαναπάρει κεφάλι στο σκορ και η μπάλα την… τιμώρησε.

Στο 63΄η Ξάνθη έχασε την πρώτη από τις πολλές χαμένες κλασικές ευκαιρίες της, όταν ο αμαρκάριστος Ντουρίτσκοβιτς από το ύψος της μικρής περιοχής έστειλε την μπάλα ψηλά αουτ.

Στο 67’ ο Ρενέλα γύρισε στον αφύλαχτο Εντουάρντο στην περιοχή του Απόλλωνα, ωστόσο το σουτ που επιχείρησε ήταν άστοχο.

Η Ξάνθη συνέχισε το… σφυροκόπημα ένα λεπτό αργότερα με τον Μουλέν από το ύψος του πέναλτι να στέλνει την μπάλα ελάχιστα δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι της εστίας του Γκέκα.

Δύο λεπτά αργότερα η Ξάνθη «ξαναχτύπησε» με τον Εντουάρντο να αστοχεί ξανά από πλεονεκτική θέση, στέλνοντας την μπάλα ψηλά άουτ.

Στο 71’ ήταν η σειρά του Απόλλωνα να απειλήσει με το Σιφναίο από θέση μέσα δεξιά στην περιοχή της Ξάνθης να στέλνει την μπάλα ελάχιστα άουτ.

Στο 79’ ήρθε η πιο μεγάλη στιγμή για την Ξάνθη στο δεύτερο ημίχρονο με τον Γκαργκαλατζίδη που λίγο νωρίτερα είχε περάσει στο παιχνίδι, να σουτάρει από καλή θέση στην περιοχή του Απόλλωνα και τον Γκέκα με τα ακροδάχτυλα να στέλνει την μπάλα στο αριστερό κάθετο δοκάρι της εστίας του.

Η Ξάνθη δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίας της και ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά με τον Απόλλωνα νε πετυχαίνει και δεύτερο γκολ, κάνοντας την ολική ανατροπή στο σκορ.

Στο 83’ ο Σκούπρας έβγαλε μια εξαιρετική σέντρα στην καρδιά της άμυνας της Ξάνθης, συστημένη στον Μπρέμπο, ο οποίος με υποδειγματικό πλασέ στην κίνηση έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-1.

Στα επόμενα λεπτά ο Απόλλων Λάρισας άντεξε στην πίεση της Ξάνθης και έφτασε στη σπουδαία νίκη η οποία τον βάζει σε θέση οδηγού ε ν όψει του επαναληπτικού αγώνα που θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου στην Ξάνθη.

Κίτρινες: Κωστούλας (81’), Καμπέρης (90’), Νύκταρης (94’) - Ντίρεσταμ (23’), Ντουρίτσκοβιτς (71’), Λισγάρας (78’)

ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ (Αριάν Μπελά): Γκέκας, Χατζής, Σκούπρα, Σάντος (64’ Σιφναίος), Μπαστακός (64’ Νύκταρης), Λίταινας (75’ Νούσιος), Μπιμπάι, Μπρέμπος, Καμπέρης, Κωστούλας, Ναζίμ

ΞΑΝΘΗ (Κίκο Ραμίρεθ): Γκονζάλβες, Πολέτο (58’ Τεσέιρα), Καμαρά, Ντε Λούκας, Σόσα (45’ Λεωντσάκος), Ρενέλα, Λισγάρας, Μπαριέντος (73’ Γκαργκαλατζίδης), Μουλέν, Ντουρίτσκοβιτς, Ντίρεσταμ

a-sports.gr