Ο αγώνας έγινε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2006 με 37 συμμετοχές. Η αρχική ιδέα ήταν η πραγματοποίηση της διαδρομής Παλιουριά –Café Spitaki αλλά η έντονη κακοκαιρία της ημέρας ανάγκασε τους διοργανωτές να αλλάξουν το σχέδιο. Έτσι η παρθενική διαδρομή το 2006  για λόγους ασφαλείας ήταν από τα «βραχάκια» έως το Café Spitaki συνολικής απόστασης μόλις ενός χιλιομέτρου. Από τότε και μετά η διαδρομή καθιερώθηκε από την ακτή της Κ. Σωτηρίτσας έως το Café Spitaki με αποστάσεις  5 έως 6 χιλιομέτρων.
•    Με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων τον Οκτώβριο του 2015 στο  πρόγραμμα του Φιλοκτήτη προστέθηκε και η διαδρομή των 10 χιλιομέτρων με αφετηρία το λιμάνι του Αγιοκάμπου - παράλληλα με την καθιερωμένη διαδρομή των 5 χιλιομέτρων. Έτσι ο Φιλοκτήτης μπήκε στο κλειστό club των διοργανώσεων που προσφέρουν διαδρομή των 10 χιλιομέτρων.
•     Το 2007 και το 2008 ο αγώνας  πραγματοποιήθηκε τον μήνα  Ιούλιο για να επανέλθει τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο  το 2009,2010,2011,2012,2013, 2014, 2015, 2016,2017
•    Ρεκόρ συμμετοχών στον αγώνα είχαμε στις 4 Οκτωβρίου του 2015 οπότε και συμμετείχαν 99 κολυμβητές, με το αμέσως προηγούμενο τον Οκτώβριο του 2010 με τους 93 κολυμβητές. Την χρονιά εκείνη τιμήθηκε ο Ολυμπιονίκης και  παγκόσμιος πρωταθλητής ανοικτής θαλάσσης Σπύρος Γιαννιώτης. Αρνητικό ρεκόρ συμμετοχών τον Οκτώβριο του 2011 με 29 συμμετέχοντες όταν η απόσταση μειώθηκε σε ένα χιλιόμετρο λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας της ημέρας.
•    Τον Σεπτέμβριο του 2013 καθιερώνεται η ιδέα ενός  «φιλικού νυχτερινού κολυμβητικού περιπάτου» συνολικής απόστασης ενός χιλιομέτρου για τους τολμηρότερους με αφετηρία τα «βραχάκια» Βελίκας και τερματισμό στο Café Spitaki ενώ αμέσως μετά ακολουθεί ζεστό τσάι και  «night swimming party» για όλους τους παρευρισκόμενους.
•    Ο αγώνας διακρίνεται για την άριστη διοργάνωση και την  φιλοξενία των αθλητών και συνοδών τους καθώς και για τα υψηλά στάνταρ ασφάλειας που οφείλεται εν πολλοίς στην πολύτιμη συνδρομή των εθελοντών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρου και της Ναυαγοσωστικής Ομάδας Life-Guard Πιερίας.
•    Οι Νίκος και Βασίλης Ντάγκας δεν έλειψαν ποτέ από τον αγώνα. Εδώ και δέκα χρόνια το καφέ Σπιτάκι στηρίζει οικονομικά και υλικοτεχνικά τον αγώνα  βοηθώντας τα μέγιστα στην καθιέρωση του μέσα στην δεκαετία.