Στην εκπομπή SuperSport της TRT ήταν καλεσμένος χθες ο Βαγγέλης Μόρας σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στην οποία αναφέρθηκε στην φετινή χρονιά, την επιστροφή του στην Ελλάδα, το ελληνικό ποδόσφαιρο, το πείραμα Κατσουράνη με την Παναχαϊκή, τον ημιτελικό με την ΑΕΚ, τον Αλέξη Κούγια, ακόμη και τον νεαρό Στέφανο Σουλούκο που έκανε ντεμπούτο το Σάββατο με τη Λαμία.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για την επιστροφή του στην Ελλάδα: «Έλεγα να παίξω μέχρι τα 38 μου στην Ελλάδα. Να το ευχαριστηθώ. Ήταν μία χρονιά δύσκολη.  Ήταν η πιο δύσκολη στην καριέρα μου.

Δεν μετάνιωσα για καμία απόφαση μου. Ήταν διαφορετική αυτή η χρονιά.

Πάντα έλεγα ότι τα είχα δει όλα στο ποδόσφαιρο. Φέτος όμως βίωσα καταστάσεις απίστευτες. Με έχουν βάλει σε σκέψεις για το αν θα συνεχίσω.

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Θα το κάνω σύντομα.

Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν στον Παναιτωλικό. Εκεί άκουγα πράγματα για μένα που δεν ίσχυαν. Όλη η ευθύνη είχε πέσει πάνω μου για τις κακές εμφανίσεις της ομάδας. Δεν με σεβάστηκαν. Και δεν μιλάω για το αγωνιστικό.

Όταν θίγεις εμένα και την προσωπικότητα μου αρχίζω και τα χάνω. Το ήθος και η εικόνα μου ήταν πάντα σημαντικά για μένα.

Το να μου χαλάσεις την εικόνα και όλα αυτά που έχω κάνει στην καριέρα μου με θίγει. Θέλω να με έχουν σαν πρότυπο τα νέα παιδιά γιατί ασχολούμαι με τις ακαδημίες και ξέρω πόσο σημαντικό είναι το ήθος στον αθλητή.

Δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο αλλά το σημαντικό είναι να είσαι σωστός σαν άνθρωπος. Εκεί που το έζησα στη Βερόνα είτε την τελευταία μου χρονιά στην ομάδα είτε την επόμενη που επέστρεψα ως αντίπαλο. Εκεί κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι.

Για το αν θα συνεχίσει του χρόνου: Ήταν να τα παρατήσω εφόσον ήταν η απόφαση του προέδρου αυτή. Δεν ήθελα να μπω σε διαδικασία να βρω άλλη ομάδα. Προσπάθησα το καλοκαίρι, μου δόθηκε η ευκαιρία τον Δεκέμβρη. Ήταν ο σκοπός μου να επιστρέψω. Ήθελα να μείνει η οικογένεια μου εδώ. Θα έβαζα τέλος.

Έχω σκοπό να συνεχίσω. Θέλω να συνεχίσω εδώ. Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα για μένα από το να παίζω εδώ. Το είχα γράψει στα social. Πείτε το οπαδιλίκι ή όπως αλλιώς θέλετε. Εγώ το ευχαριστιέμαι όσο πιο έντονα γίνεται. Είχα δώσει μία υπόσχεση στον αδερφό μου ότι θα επιστρέψω και θα παίξω μία χρονιά γι’ αυτόν. Οπότε η ομάδα στην οποία μεγάλωσα, αγάπησα από μικρό παιδί, γιατί ο λόγος που παίζω ποδόσφαιρο είναι η ΑΕΛ. Θα προσπαθήσω να το ζήσω έντονα. Αν δω ότι κάποιος δεν με θέλει ή οτιδήποτε δεν έχω θέμα να αποχωρήσω.

Για την σκέψη του να γίνει προπονητής: Είμαι στην φάση που αναρωτιέμαι. Γιατί με εξιτάρει όλο αυτό. Αλλά να το κάνω πού; Στην Ελλάδα; Υπάρχει η επιλογή της Ιταλίας.

Θα τα βάλω κάτω. Μπορώ να πάρω τα διπλώματα. Με εξιτάρει το κομμάτι του τεχνικού Διευθυντή. Όχι έτσι όπως το θέλουν στην Ελλάδα. Αλλά δεν ξέρω αν θα μπορούσα Αυτή τη στιγμή ο Νίκος Νταμπίζας και ο Νίκος Λυμπερόπουλος προσπαθούν. Θέλω ευθύνες.

Για το αν του αρέσει το πείραμα του Κατσουράνη: Υπάρχουν άνθρωποι που είναι επενδυτές στην Παναχαϊκή. Είναι διαφορετική περίπτωση που δεν ήταν η Σούπερ Λιγκ. Ο Κώστας μας ανάγκασε να πάρουμε διαρκείας. Βλέπεις κάτι ωραίο και υγιές. Χάρηκα. Έχω μιλήσει. Είναι ωραίο να βλέπεις τον κόσμο κοντά. Τον είδα με τον Απόλλωνα Λάρισας.

Δεν έχει τρομάξει. Έχει τρομάξει με αυτά που επικρατούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε ένα πρωτάθλημα όπου είναι ότι πιο δύσκολο υπάρχει. 75% είναι ύποπτα. 3/4 είναι ύποπτα. Βάλτε έναν άνθρωπο να προσπαθήσει να ανταπεξέλθει.

Το θετικό είναι ότι ξεκινάς με τον ίδιο προπονητή. Πρέπει να δημιουργήσεις μία ομάδα που θα είναι στα πρότυπα του 3-5-2. Θα στηριχθεί εκεί. Θα πρέπει να πάρει παίκτες.

Για τους αντιδρούντες της διοίκησης της ομάδας: «Ο κόσμος έχει το δικαίωμα να πει τη γνώμη του και να διαλέξει αν θα πάει στο γήπεδο. Όταν δεν πάει δημιουργεί πρόβλημα στην ομάδα. Σε άδειο γήπεδο δεν είναι εύκολο για έναν ποδοσφαιριστή. Ξέρει τι σημαίνει να είσαι ΑΕΛ. Δεν υπήρχε ισορροπία κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Ψυχραιμία, αποφάσεις και ισορροπία χρειάζεται και μπορεί να το καταφέρει ο πρόεδρος για να βγει μια χρονιά πολύ πιο άνετα και όχι τόσα πολλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τις αλλαγές προπονητών. Στο χέρι του είναι να το αλλάξει αυτό.

Θέλω να βρεθεί μία λύση μεταξύ των φιλάθλων και του προέδρου. Αυτή τη στιγμή είναι ο κ. Κούγιας και αυτός παίρνει τις αποφάσεις. Αυτός παίρνει την ευθύνη. Αυτός κάνει κουμάντο σε όλα. Ας το συζητήσουν και θα είναι το καλύτερο για την ομάδα».

Για τον αποκλεισμό από την ΑΕΚ: «Δεν γύρισα με τα παιδιά. Είναι διαφορετικά τα συναισθήματα του καθενός. Οι πιο νέοι έχουν το μέλλον μπροστά τους για να βρεθούν σε έναν τελικό. Εγώ που είμαι σε μία ηλικία όπου δεν ξέρω αν θα συνεχίσω του χρόνου.

Μπορεί να ήταν η τελευταία μου ευκαιρία. Το να επιστρέφω σπίτι μου. Στην ΑΕΛ. Και δεν περίμενα ποτέ ότι θα μου δινόταν η ευκαιρία να βρεθώ σε έναν τελικό. Λέγαμε ότι δεν θα κοιμηθεί κανένας. Αλλά κοιμήθηκα από την κούραση και την πίεση όμως έβλεπα εφιάλτες. Έβλεπα εικόνες από όλο το ματς.

Όλα είναι εμπειρίες. Προσπαθείς να πάρεις ότι πιο θετικό γίνεται…».

Για τον Σουλούκο:  «Ο μικρός έχει δείξει απίστευτα στοιχεία. Η εξέλιξη του ήταν καταπληκτική και η αλήθεια ήταν πως εδώ και τρία χρόνια η εξέλιξη του ήταν εντυπωσιακή με αυτά που μου μετέφεραν. Το θέμα είναι να δείξει διάθεση. Το μέλλον του ανήκει. Αν πιστεύει ότι κάτι κατάφερε τώρα θα ήταν το απόλυτο λάθος. Θεωρώ ότι έχει αυτό που χρειάζεται. Έχει ανθρώπους δίπλα του όπου ξέρουν πως να τον κρατήσουν με το κεφάλι χαμηλά, με τα πόδια στο έδαφος. Είναι ωραίο να βλέπεις νέα παιδιά. Είναι αυτό που χρειάζεται το ποδόσφαιρο, αλλά και η Λάρισα. Νέα παιδιά από την πόλη γιατί υπάρχουν.

Για τις συμβουλές: «Είναι δύσκολο να σου ζητήσουν συμβουλές. Δεν μιλάνε. Ντρέπονται. Ένα παιδί 17 ετών δεν είναι εύκολο. Προσπαθείς μόνο σου εσύ να δώσεις. Άλλες φορές στην προπόνηση είτε ήρεμα είτε πιο έντονα. Αλλά πρέπει να επιβιώνουν στα αποδυτήρια.

Αν νομίζει κανείς πως τα αποδυτήρια μίας ομάδας είναι παιδική χαρά τότε το χάνει. Τα αποδυτήρια είναι δύσκολο κομμάτι.

Για το φετινό πρωτάθλημα: «Ήταν μία προβληματική χρονιά. Από το πως ξεκίνησε μέχρι το πως ολοκληρώθηκε. Πολλές αλλαγές προπονητών οπότε ήταν δύσκολο να βρει σταθερότητα η ομάδα. Θεωρώ σημαντικό για μία ομάδα το πως θα καταφέρει να ανταπεξέλθει και να αντιμετωπίσει προβλήματα κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος.

Οι προπονητές είναι το πιο δύσκολο κομμάτι που υπάρχει. Διαφορετικές προπονήσεις και φιλοσοφία και είναι φυσιολογικό να χρειάζεται χρόνος για να βρεις τα πατήματα σου.

Αυτό που έδειξε η ομάδα είναι πως κατάφερε να πάρει τους βαθμούς που χρειαζόταν με τον κ. Φυντάνη. Και είχαμε πάλι δύο αλλαγές και πάλι θα ήταν δύσκολο να δείξουμε σταθερότητα στις τελευταίες αγωνιστικές.

Θεωρώ ότι χρειάζεται περισσότερο σταθερότητα. Έτσι θα μπορέσεις να βοηθήσεις τον ποδοσφαιριστή. Θα μπορέσεις να του δώσεις τη δυνατότητα να δώσει το κάτι παραπάνω».

sportlarissa.gr