Η ΚΑΕ Λάρισα Bread Factory σημείωσε μίας σπουδαίας σημασίας νίκη (76-75) επί της ΑΕΚ για την 13η αγωνιστική της Stoiximan Basket League. Οι «κυανόλευκοι» του Νίκου Παπανικολόπουλου υπέταξαν τους «κιτρινόμαυρους», έχοντας σε μεγάλη μέρα τον Σμιθ που πέτυχε 30 πόντους, με συνοδοιπόρο τον Ουέμπ που πραγματοποίησε ηγετική εμφάνιση.

H τελευταία παράσταση του πρώην παίκτη των Μπρούκλιν Νετς στο κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης ήταν απόλυτα επιτυχημένη και μάλιστα απέναντι σε έναν αντίπαλο που λίγα σύνολα θα μπορέσουν να νικήσουν στο φετινό «μαραθώνιο».

Το ματς:

Το πρώτο δεκάλεπτο είχε δύο όψεις. Πιο συγκεκριμένα, οι φιλοξενούμενοι μπήκαν πιο δυνατά στο παρκέ και με ηγετική μορφή τον Μορέιρα κάτω από τη ρακέτα, κατάφεραν να πάρουν μία διαφορά οκτώ πόντων (+8) πόντων (7-15) που στη συνέχεια ανατράπηκε με ραψωδία τριπόντων από την ομάδα μας. Οι Σμιθ - Ουέμπ με εύστοχες εκτελέσεις αρχικά μείωσαν τη διαφορά (18-20), με τον πρώτο να πετυχαίνει ένα buzzer beater και να «κλείνει» την περίοδο υπέρ της ΚΑΕ Λάρισα Bread Factory με 21-20.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, οι «κυανόλευκοι» του Νίκου Παπανικολόπουλου ήταν αρκετά πειστικοί σε όλες τις επιλογές τους. Ο Σπύρος Μούρτος έμεινε για αρκετή ώρα στο γήπεδο, βοήθησε ιδιαίτερα τους συμπαίκτες του, οι οποίοι έκαναν σωστά τη δουλειά σε άμυνα και επίθεση. Ο Κώττας με εντυπωσιακή φάση κάρφωσε τη μπάλα για το 28-24 και στη συνέχεια πήραν μπροστά οι Αμερικανοί του συνόλου μας. Ο Ρας έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό, όμως οι Ουέμπ - Σμιθ κατώρθωσαν να σκοράρουν κατά ριπάς, οδηγώντας την απόσταση δύο φορές σε υψηλά επίπεδα (+11) με το 45-34 να αποτελεί τη μεγαλύτερη διαφορά ως εκείνη τη στιγμή. Η ΑΕΚ έκανε τα αδύνατα, δυνατά για να πλησιάσει και με τους Μωραίτη, Λάνγκφορντ τα κατάφερε (45-41) όμως οι τελευταίες... λέξεις ανήκαν και πάλι στους γηπεδούχους που «έκλεισαν» το ημίχρονο με το 51-43.

Η τρίτη περίοδος βρήκε τους δύο αντιπάλους να παλεύουν σώμα με σώμα. Ο Ουέμπ ξεκίνησε «καυτός» για το 54-43, το οποίο έγινε και 56-43 (+13) υπέρ της ΚΑΕ Λάρισα Bread Factory. Κάπου εκεί, ο «Δικέφαλος» αφυπνίστηκε και με κύριο εκφραστή τον Λάνγκφορντ μείωσε αρκετά την απόσταση. Αρχικά, η διαφορά έπεσε στους έξι (60-54), ενώ τα πολλά λάθη έκαναν την εμφάνιση τους και από τις δύο πλευρές με αποτέλεσμα το επί μέρους σκορ να διαμορφώνεται σε 13-17. Η ΑΕΚ ήταν πιο ψύχραιμη ως το φινάλε αυτού του «κομματιού» με το 64-60 να της επιτρέπει να ονειρεύεται την ανατροπή.

Στη τελευταία «στροφή» η άμυνα έπαιξε το ρόλο της. Ο Χρυσικόπουλος με καλάθι και φάουλ «έγραψε» το 64-63 για να καταγραφεί η απάντηση από τον Σμιθ, αυτή τη φορά με καλάθι δύο πόντων. Οι «κυανόλευκοι» φορτώθηκαν με φάουλ, με αυτό το τρόπο το «έργο» για τη σπουδαία νίκη δυσκόλεψε ιδιαίτερα. Η ΑΕΚ επέστρεψε, ισοφάρισε (70-70) με τον Χρυσικόπουλο και πέρασε σε ρόλο «οδηγού» (70-73) με τον Λάνγκφορντ να φανερώνει τη κλάση του, για να αντιδράσει ο Ουέμπ από τη γραμμή της φιλανθρωπίας (72-73) στα δύο λεπτά πριν το τέλος του ντέρμπι.

Τα δευτερόλεπτα κύλησαν με άστοχες επιλογές και από τις δύο μεριές, για να έρθει εκ νέου ο ποιοτικός καλαθοσφαιριστής μας και να δώσει προβάδισμα στην ομάδα (74-73), με υπέροχο φλόουτερ, ένα λεπτό πριν τη λήξη της «μονομαχίας». Στις τελευταίες επιθέσεις, οι φιλοξενούμενοι αστόχησαν, ενώ ο Ρας έχασε μοναδική ευκαιρία να φτάσει τη διαφορά στους τέσσερις πόντους. Έτσι, ο Λάνγκφορντ από τις βολές διαμόρφωσε το 74-75 που δεν έμελλε να είναι το τελικό αποτέλεσμα, όπως αρκετοί θα υπολόγιζαν. Ο Σμιθ πήρε το... «όπλο» του και «καθάρισε» την υπόθεση νίκη για την ΚΑΕ Λάρισα Bread Factory με θεαματικό δίποντο στα τρία δευτερόλεπτα. Η άμυνα πάνω στον Λάνγκφορντ «βγήκε» και το τελικό 76-75, έφερε χαμόγελα στην ΚΑΕ Λάρισα Bread Factory.

Η ομάδα μας έφτασε στις τέσσερις νίκες στο φετινό πρωτάθλημα και πλέον δοκιμάζεται στην έδρα του Προμηθέα Πάτρας. Η ΑΕΚ από τη πλευρά της, υποδέχεται το Περιστέρι στη 14η αγωνιστική της Stoiximan Basket League που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τα δεκάλεπτα: 21-20, 51-43, 64-60, 76-75.

Τα στατιστικά του αγώνα

ΚΑΕ Λάρισα Bread Factory - ΑΕΚ BC: Η συνέντευξη Τύπου

Στη συνέντευξη Τύπου του αγώνα, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου έδωσε τα συγχαρητήρια στους καλαθοσφαιριστές του για την προσπάθεια, ενώ ο Νίκος Παπανικολόπουλος σημείωσε πως τούτη η επικράτηση μπαίνει στο «σακουλάκι» με τις επόμενες που πρέπει να έρθουν για να πετύχει τους στόχους η ομάδα μας. Επίσης, ο κόουτς της ΚΑΕ Λάρισα Bread Factory επιβεβαίωσε τη μετακίνηση του Τζέιμς Ουέμπ σε καλύτερο πρωτάθλημα από το εγχώριο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις από τη συνέντευξη Τύπου:

Ηλίας Παπαθεοδώρου (ΑΕΚ BC):

«Έγινε ένα πολύ σκληρό και δυνατό παιχνίδι που είχε δύο όψεις. Στο πρώτο ημίχρονο η Λάρισα ήταν πάρα πολύ εύστοχη στα μακρινά σουτ και είχε εξωπραγματικά νούμερα και προβάδισμα στο σκορ. Στο δεύτερο ημίχρονο ελέγξαμε την κατάσταση, παίξαμε καλύτερα στην άμυνα, ελέγξαμε τη ροή του παιχνιδιού, πήγαμε το παιχνίδι εκεί που θέλαμε, αλλά στο τέλος κάποια καλάθια του Σμιθ έκριναν την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Κάναμε μεγάλη προσπάθεια σήμερα σε πολλές και αντίξοες συνθήκες και αξίζουν ένα μπράβο οι παίκτες για την προσπάθειά τους στο δεύτερο ημίχρονο και την υπέρβαση που έκαναν. Σίγουρα θέλαμε να είχαμε κερδίσει το παιχνίδι, αλλά δεν τα καταφέραμε, συνεχίζουμε».

Για τον Λοτζέσκι: «Είχε ένα πρόβλημα στην τελευταία προπόνηση, είχε μια ενόχληση και επειδή έχουμε πάρα πολλές απουσίες θεωρήσαμε σκόπιμο να μην ριψοκινδυνεύσουμε κάποιον τραυματισμό».

Νίκος Παπανικολόπουλος (ΚΑΕ Λάρισα Bread Factory):

«Συγχαρητήρια στα παιδιά. Τους αξίζει ένα μπράβο αφενός, για την προσπάθεια που κατέβαλαν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας εντός και εκτός παρκέ και αφετέρου, για την εμφάνιση και το αποτέλεσμα. Ο αγώνας είχε δύο όψεις. Στο πρώτο ημίχρονο διατηρήσαμε υψηλό ρυθμό και ήταν απίθανο να συμβεί για 40 λεπτά. Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ αύξησε την απόδοσή τους με αποτέλεσμα να γίνει ένα πιο σκληρό παιχνίδι τακτικής. Πήραμε κάποιες λάθος αποφάσεις, αλλά και κάποιες σωστές, καταφέραμε να «κτυπήσουμε» σε κάποια σημεία την αντίπαλό μας και κατακτήσαμε τη νίκη, που είναι μεν σημαντική αλλά μπορεί και να μην λέει τίποτα αν δεν είμαστε σοβαροί.

Για την εμφάνιση του Σμιθ: «Ο Σμιθ δεν μπορούσε να είχε ρυθμό με τα συνεχόμενα φάουλ που του έγιναν. Η προσπάθεια του Σμιθ ήταν σημαντική».

Για τον Ουέμπ: «Θα ήθελα να ενημερώσω για την απώλεια ενός σημαντικού παίκτη για μας: Του Ουέμπ. Του ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία. Όλοι μας, η διοίκηση και το προπονητικό σταφ, είπαμε ότι δεν θα σταθούμε ποτέ εμπόδιο στην καριέρα ενός παιδιού που έχει προσφέρει τόσα πολλά και είναι τόσο καλός χαρακτήρας, που δεν μπορεί να φανταστείτε. Και πρέπει να δοθεί συγχαρητήρια για τη μεταγραφή του σε όλους τους παίκτες και το σταφ που στεκόντουσαν πλάι του εντός παρκέ από την έναρξη του πρωταθλήματος. Όπως βέβαια και ο προηγούμενος προπονητής, ο Λίνος Γαβριήλ, ο οποίος τον επέλεξε και είναι τιμή για την ομάδα που κάνει μια τόσο μεγάλη μεταγραφή. Εμείς θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε το κενό, παρ' ότι δεν είναι τόσο εύκολο. Άμεσα θα συμφωνήσουμε με ένα παίκτη, που θα μας βοηθήσει και θα μας δώσει βάθος στο ροτέισιον».

larisabasket.gr