Λίγο προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε στη Λάρισα ο διαιτητής Θανάσης Τζήλος, υπήρξε έγγραφη απάντηση του αρμόδιου υπουργείου σχετικά με την πορεία της υπόθεσης.

Βεβαίως, η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, σύμφωνα με την αποκάλυψη του SDNA, δεν έκανε σοφότερους τους πολίτες.

Ωστόσο αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη επίσημη κυβερνητική θέση σχετικά με ένα ζήτημα που «καίει», το οποίο, όπως σημειώνεται, βρίσκεται στη διαδικασία της κύριας ανάκρισης και διερευνάται, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί σύντομα να προκύψουν και εξελίξεις.

Η απάντηση του υπουργού προήλθε έπειτα από επερώτηση στη Βουλή των βουλευτών κ.κ. Απ.Αβδελά και Κ. Χήτα, οι οποίοι ζήτησαν λεπτομέρειες για την εξέλιξη της πολύκροτης υπόθεσης που συγκλόνισε το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης

Η απάντηση που δόθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, αναφέρει:

«Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την υπ' αριθ. 61114/28-11-2019 έγγραφη απάντηση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας "για τη συγκεκριμένη υπόθεση παραγγέλθηκε η διενέργεια κύριας ανάκρισης η οποία και εξακολουθεί να διενεργείται".

Περαιτέρω θέτουμε υπόψη σας ότι, όπως είναι ήδη γνωστό, οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές γνωστοποιούν στοιχεία σχετικά με την πορεία ποινικών υποθέσεων αποκλειστικά στο πλαίσιο που επιτάσσουν οι διατάξεις του Συντάγματος και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας επί σκοπώ διασφαλίσεως της αποτελεσματικότητας των εκάστοτε νομίμων ενεργειών τους.

Η υποχρέωση, σύμφωνα με το άρθρο 241 Κ.Ποιν.Δ., για την τήρηση της αρχής της μυστικότητας στην προανάκριση/ανάκριση, απαγορεύεται τη γνωστοποίηση σε τρίτους των στοιχείων και των πορισμάτων αυτής από τους εντεταλμένους να διενεργήσουν ανακριτικές πράξεις, υπό την έννοια ότι οι εκκρεμείς στο στάδιο της προδικασίας δικογραφίες δεν επιτρέπεται να είναι προσιτές σε οποιονδήποτε.

Με την τήρηση της αρχής αυτής διασφαλίζονται, τόσο τα δικαιώματα του κατηγορούμενου να μην υπάρξει δημόσια διαπόμπευσή του προτού αποφασισθεί, εάν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ή όχι για την παραπομπή του σε δίκη (τεκμήριο αθωότητας), όσο και η απρόσκοπτη και αποτελεσματικότερη συλλογική του αποδεικτικού υλικού.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ»

Πηγή: SDNA