Η ποδοσφαιρική ιστορία κάνει κύκλους. Και ενίοτε οι κύκλοι είναι μαύροι για συλλόγους που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους σε μία εποχή. Το καλοκαίρι του 2016 η ΑΕΛ επέστρεφε στη Σούπερ Λίγκα 1 ύστερα από πέντε χρόνια απουσίας.

Και η νέα παρουσία της στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου κράτησε μια πενταετία. Η Λάρισα την 6η αγωνιστική των πλέι άουτ ηττήθηκε στο Πανθεσσαλικό Στάδιο από τον Βόλο (3-1) και οριστικοποιήθηκε ο υποβιβασμός της.

Η ιστορία έγραψε πως η κορυφαία επαρχιακή ομάδα με χιλιάδες φιλάθλους έκλεισε με αποτυχία έναν κύκλο. Οι «βυσσινί» έχουν κατακτήσει πρωτάθλημα (1987-88), Κύπελλα (1984-85, 2006-07), έχουν αγωνιστεί και στις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Πρωταθλητριών, Κυπελλούχων και UEFA) και προκρίθηκαν μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων την αγωνιστική περίοδο 1984-85.

Η λάμψη τους δεν έχει διάρκεια κι αυτό συμβαίνει με όλες τις ομάδες. Το 1996 η Λάρισα νίκησε στην Τούμπα τον ΠΑΟΚ 3-2, αλλά υποβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική. Τον Απρίλιο του 2001 ηττήθηκε εντός έδρας από την Καλλιθέα με 1-0 και μια ακόμη πολύ άσχημη σεζόν έκλεισε με τον υποβιβασμό της ομάδας στη Γ΄ Εθνική. Επέτρεψε όμως δριμύτερη και με τον Γιώργο Δώνη στο πάγκο της τον Μάιο του 2007 κατέκτησε το Κύπελλο, επικρατώντας στον τελικό 2-1 του Παναθηναϊκού. Την περίοδο 2010-11 η ΑΕΛ τερμάτισε 15η στη Σούπερ Λίγκα και βρέθηκε στη Φούτμπολ Λιγκ.

«Η Λάρισα θα επιστρέψει άμεσα εκεί που ανήκει, στη Σούπερ Λίγκα 1. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μείνει για πέντε χρόνια στη 2η κατηγορία. Για μας που αγαπάμε την ομάδα ο υποβιβασμός της είναι ένα κακό όνειρο» δηλώνει στο Documento ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Λάρισας Γιάννης Βαλαώρας (102 γκολ σε 346 συμμετοχές), ο οποίος υποστηρίζει ότι η χρονιά που ολοκληρώνεται σήμερα από την αρχή δεν ξεκίνησε καλά για τον σύλλογο: «Όλα στην ομάδα στράβωσαν από την αρχή της σεζόν. Δεν έγιναν οι σωστές κινήσεις και υπήρχαν πολλά αγωνιστικά προβλήματα. Δεν έπαιζε καλό ποδόσφαιρο, δεν έπαιρνε θετικά αποτελέσματα και γι’ αυτό κόλλησε βαθμολογικά».

Στους αγώνες κατάταξης κατέκτησε δύο σημαντικά διπλά σε Ριζούπολη και Περιστέρι. Γιατί δεν είχε συνέχεια;

Αυτές οι δύο νίκες δεν ήταν αρκετές για να σωθεί η παρτίδα. Παρουσίασε βελτίωση στην αγωνιστική της εικόνα, ωστόσο δεν πήρε τα δύο καθοριστικά παιχνίδια στην έδρα της με ΟΦΗ και Παναιτωλικό. Η ΑΕΛ διαχρονικά στηρίζεται στον κόσμο της, ακόμη και στη Γ΄ εθνική ήταν ο 12ος παίκτης της και η απουσία του στοίχισε στον σύλλογο.

Το ρόστερ ήταν ελλειμματικό;

Αυτό που εγώ βλέπω είναι ότι η Λάρισα έχει πάρα πολλούς ξένους παίκτες. Μιλάμε για λεγεώνα ξένων, η οποία εκ του αποτελέσματος απέτυχε με κρότο.

Η πλειονότητα των ελληνικών ομάδων έχει πολλούς ξένους παίκτες.

Προσωπικά με ενδιαφέρει η δική μου ομάδα. Πρωτεύουσα της Λάρισας είναι το… Βελιγράδι με τόσους Σέρβους που έχει στο ρόστερ της τα τελευταία χρόνια. Η περιοχή μας είναι γεμάτη ταλέντα και εμείς στηριχτήκαμε σε ξένους και δεν τα καταφέραμε. Στα χρόνια τα δικά μου είχαμε τρεις ξένους, αλλά και οι τρεις ήταν ξεχωριστοί και πρόσφεραν.

Πλέον είναι κανόνας οι καραβιές ξένων ποδοσφαιριστών.

Όπως πάμε, σε ορισμένα χρόνια δεν θα υπάρχουν Έλληνες παλαίμαχοι στις ομάδες. Θα ψάχνετε να βρείτε να σας μιλήσει κάποιος και δεν θα βρίσκετε. Εγώ γίνομαι 63 ετών και έχω την αίσθηση ότι αν έπαιζα για λίγα λεπτά, θα πρόσφερα περισσότερα στην ομάδα μου από τους ξένους. Μου φαίνεται ότι κάποιοι απ’ αυτούς ήρθαν για να κολλήσουν λίγα ένσημα και να φύγουν.

Η Λάρισα έχει περάσει πολλά, αλλά τουλάχιστον με ιδιοκτήτη τον Αλέξη Κούγια δεν έχει οικονομικά προβλήματα.

Ετσι είναι. Και τον Ιανουάριο έγιναν κινήσεις για να σωθεί η ομάδα, αλλά το τέλος δυστυχώς δεν ήταν καλό. Θέλω να πω και κάτι ακόμη για τον κ. Κούγια. Κάποιοι τον βρίζουν. Γιατί τον βρίζουν; Είναι απατεώνας; Οχι, φυσικά. Ο άνθρωπος δεν κρύφτηκε. Είπε ότι δίνει την ομάδα. Είδατε εσείς κανέναν να εμφανίζεται για να την πάρει; Δεν υπάρχει κανείς. Πρέπει να σκύψουμε τα κεφάλια όλοι και να βοηθήσουμε την ομάδα να βρει τον δρόμο της.

Εκτιμάτε ότι όταν τελειώσει η πανδημία ο κόσμος της ΑΕΛ θα γυρίσει στο γήπεδο;

Μια μεγάλη μερίδα φιλάθλων έχει πρόβλημα με τη διοίκηση και δεν πάει στο γήπεδο. Οι παλαίμαχοι της ομάδας με ενέργειες του προέδρου μας Τάκη Παραφέστα αναλάβαμε πρωτοβουλίες, αλλά δεν καταφέραμε σχεδόν τίποτε. Η Λάρισα χρειάζεται ενότητα, κανένας δεν περισσεύει, όλοι πρέπει να βοηθήσουν. Στην πόλη μας δεν υπάρχει σύνδεσμος άλλης ομάδας. Και εγώ θυμάμαι που στα νιάτα μου έλεγα ότι από τις μεγάλες ομάδες είμαι ΑΕΛ και από τις μικρές ΑΕΚ.

Τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα για να επανέλθει η Λάρισα στη ΣΛ1;

Το πρώτο και βασικό είναι να συνειδητοποιήσουν άπαντες ότι η ομάδα υποβιβάστηκε. Η διοίκηση πρέπει να επιλέξει έναν καλό προπονητή και να ξεκινήσει το χτίσιμο του ρόστερ. Για μένα πρέπει να κληθούν όλοι οι προπονητές των τοπικών ομάδων του νομού και να προτείνουν από ένα δυο ταλέντα για την ΑΕΛ. Το επόμενο βήμα είναι να σταματήσουν οι διάφοροι τσακωμοί και να υπάρξει συσπείρωση για να γυρίσει η ΑΕΛ εκεί που ανήκει, στην πρώτη κατηγορία.

Σάββας Λιβάνιος (documentonews.gr)