Του Ηρακλή Γερογιώκα*

Αχ, που  ’σαι νιότη που ‘δειχνες πως θα γινόμουν άλλος.
Είναι ο στίχος από τη ποιητική συλλογή του Κώστα Βάρναλη «Σκλάβοι Πολιορκημένοι».
Ο ποιητής αναφέρεται σε ανθρώπους  που είναι δέσμιοι των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών.
Δύο άνθρωποι που τις τελευταίες ημέρες κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας χρησιμοποίησαν αποφθέγματα μεγάλων ποιητών και ανθρώπων του πνεύματος  είναι οι κ.κ Τσίπρας και Καλογιάννης.
Ένα γνωστό επικοινωνιακό κόλπο όταν ένας πολιτικός δεν τα πάει καλά με την πραγματικότητα, την καθημερινότητα, την οικονομία, είναι να ακολουθήσει πολιτική ταυτοτήτων και να στρέψει την προσοχή του κόσμου σε αφηρημένες ιδέες.
Ζωντανό παράδειγμα η χθεσινή εκδήλωση για το φεμινισμό του Σύριζα στην Αθήνα, στον πολυχώρο Αθηναΐς , παρουσία Τσακαλώτου, Ρεπούση και Αναγνωστοπούλου. Επιχείρηση χαλιναγώγησης της κοινής γνώμης.
Στην κοινή τους μοίρα, οι Τσίπρας και Καλογιάννης επιχείρησαν ακριβώς αυτό. Διάλεξαν όμως άλλους στίχους από αυτούς που τους ταιριάζουν. Αντί για Καζαντζάκη, Ρίτσο, Καβάφη, θα έπρεπε να μιλήσουν για Βάρναλη καθώς κατά τον ποιητή, είναι άνθρωποι εγκλωβισμένοι.
Χτες και σήμερα ίδια κι όμοια, χρόνος μπρος, χρόνια μετά.
Η ύπαρξή μου σε σκοτάδια όλο πηχτότερα βουτά.
Τάχα η θέλησή μου λίγη, τάχα ο πόνος μου μεγάλος;
Ω! πού  ’σαι, νιότη, πού ‘δειχνες, πως θα γινόμουν άλλος!
Δεν έχω τον παραμικρό λόγο να μην πιστέψω ότι η αφετηρία τους στο δημόσιο βίο ήταν με άλλες προοπτικές, αλλά μικρή σημασία έχει. Βλέπουμε τον κ. Καλογιάννη στην τηλεόραση το 2014 να ξορκίζει τις απευθείας αναθέσεις και το 2018 να κάνει πρωταθλητισμό σ’ αυτές . Ο κ. Τσίπρας  απεμπολεί με ειρωνεία την «Μαντάμ Μέρκελ» και σε διάστημα λίγων χρόνων  της πλένει το αυτοκίνητο, και το κερώνει κιόλας.
Άνθρωποι που ξεκίνησαν με άλλα αζιμούθια και αλλού τους πήγε η ζωή. Κατανοητό. Συμβαίνει συχνά. Η «σκλαβιά» τους κατά τον Βάρναλη  όμως είναι  η αδυναμία τους να βγουν έξω από αυτόν τον κλοιό που οι  ίδιοι έχουν περιφράξει γύρω από το εγώ τους  και να δουν την αλήθεια, πόσο μάλλον να την πουν. Πολιορκούνται δηλαδή από τον ίδιο τους τον εαυτό. Σαν πληγωμένα θηρία, είναι επικίνδυνοι.

(*) Ο Ηρακλής Γερογιώκας είναι μέλος της Π.Ε. ΝΔ