Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Στην κυβέρνηση μάλλον τρολάρουν τους εαυτούς τους όταν φέρνουν προς ψήφιση αυτές τις ημέρες στη Βουλή το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, την ίδια ώρα που η ακρίβεια σαρώνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, με τον Κυριάκο Μητσοτακη και τους υπουργούς του απλούς θεατές. Μήπως το ίδιο δεν συνέβη, άλλωστε, και με την κακοκαιρία «Ελπίδα» όπου και πάλι οι κυβερνώντες επικαλέστηκαν την ατομική ευθύνη για να ξεγλιστρήσουν από τις αμείλικτες δικές τους ευθύνες;...

Έστω κι έτσι, στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχαμε κάθε καλή διάθεση να στηρίξουμε ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα έδινε ευκαιρίες στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία χτυπιέται αλύπητα κι από την πανδημία. Ήταν, άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που με το δικό του αναπτυξιακό νόμο το 2016 είχε δώσει έμφαση στην ενίσχυση των μικρομεσαίων μέσω, για παράδειγμα, των φοροαπαλλαγών επί του συνόλου των ενισχύσεων, που έφτασαν το 45,8% σε σχέση με το 0% τουνόμου του 1998 ή το 5% του νόμου του 2004.

Δεν διαχωρίζει σε μεγάλους και μικρούς

Αντιθέτως, το αναπτυξιακό που φέρνει προς ψήφιση η ΝΔ δεν διαχωρίζει ανάμεσα σε μεγάλους και μικρούς, λες κι όλοι έχουν τις ίδιες δυνατότητες εναλλακτικών χρηματοδοτήσεων, την ίδια στιγμή που απουσιάζει οποιαδήποτε περιφερειακή διάσταση στην κατανομή των ενισχύσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ένα από τα 13 διαφορετικά καθεστώτα ενίσχυσης αφορά νέες μικρές επιχειρήσεις. Σε όλα τα υπόλοιπα, ο μικρός αναγκάζεταινα ανταγωνίζεται επί δήθεν ίσοις όροις τους μεγάλους, ενώ με την απαραίτητη εκτίμηση βιωσιμότητας του εκάστοτε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ως κριτήριο για την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο στην πραγματικότητα η κυβέρνηση πετά έξω από όλα τα καθεστώτα τη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, αφού είναι αποκλεισμένη από τον τραπεζικό δανεισμό.

Και η ακρόαση των φορέων στη Βουλή, εξάλλου, κατέδειξε ότι το υψηλό κόστος για μια σειρά διαδικασιών– ορκωτών ελεγκτών, εγκρίσεων δανείων πριν την αίτηση, εκθέσεων πιστοποίησης, ελέγχων πληρότητας και νομιμότητας κ.λπ.- είναι εμπόδια που πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ξεπεραστούν από τη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικώνμικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Είναι, επίσης, προκλητικό να ενισχύονται δυσανάλογα επιχειρήσεις όπως οι ταχυμεταφορές και οι φαρμακαποθήκες που σημείωσαν υπερκέρδη μέσα στην πανδημία, ενώ μένουν απέξω, για παράδειγμα, τουριστικά καταλύματα κάτω των τριών αστέρων που ακριβώςχρειάζονται τα χρήματα για να αναπτυχθούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει άλλο παραγωγικό μοντέλο

Τα περισσότερα καθεστώτα ενίσχυσης, εξάλλου, δεν ενσωματώνουν διαφορετικά ποσοστά κατά Περιφερειακή Ενότητα ούτε και υπάρχουν περιφερειακά πλαφόν ή όρια όπως έχει το ΕΣΠΑ. Η συγκέντρωση υπερεξουσιών στο υπουργείο Ανάπτυξης και τον ίδιο τον υπουργό, ο περιορισμός των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών, η γραφειοκρατική προσέγγιση που μεταφέρει στην πρωτεύουσα μια σειρά από ζητήματα διεκπεραίωσης του αναπτυξιακού δεν συνιστούν, επίσης, σε καμία περίπτωση βήματα προόδου.

Ταυτόχρονα, μεταβιβάζεται μεγάλο μέρος των ελέγχων στον ιδιωτικό τομέα, εξέλιξη που θα έχει ως συνέπεια το Δημόσιο σε λίγα χρόνια να μην διαθέτει ούτε την τεχνογνωσία, αλλά ούτε και τον έλεγχο στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κι εθνικών κονδυλίων. Συντοις άλλοις, αναμένεται να προκύψουν σημαντικές τεχνικές δυσκολίες στην εφαρμογή του νόμου λόγω της πολυπλοκότητάς του, αλλά και καθυστέρηση τουλάχιστον δύο ετών στην εφαρμογή του...

Κακά τα ψέματα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα μπορούσε να κάνει με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο κάτι διαφορετικό σε σχέση με τις υπόλοιπες δράσεις της. Όταν νομοθετείς για τους λίγους κι εκλεκτούς οι πολλοί είτε θα πάρουν τα ψίχουλα είτε θα είναι «παράπλευρες απώλειες».

Στο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ωστόσο, διαπνεόμαστε από μια εντελώς διαφορετική αντίληψη, από ένα άλλο παραγωγικό κι αναπτυξιακό μοντέλοτο οποίο στηρίζεται στην έντιμη επιχειρηματικότητα, στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, στη δίκαιη, ισότιμη κι αναλογική ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων.

Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα έρθει για να υπηρετήσει αυτό το μοντέλο μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.