Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Το «διαίρει και βασίλευε» είναι τόσο παλιό όσο κι ο Μακιαβέλι. Στρέφεις ένα μέρος της κοινωνίας εναντίον κάποιου άλλου προκειμένου να εξουσιάζεις ανενόχλητος την ώρα που οι υπήκοοί σου παίζουν το παιχνίδι των καλών και των κακών.

Αυτή την πανάρχαια συνταγή εφαρμόζει και τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τον κορονοϊό: στρέφει τους εμβολιασμένους σε βάρος των  ανεμβολίαστων ούτως ώστε να αποσείσει από πάνω του τις βαριές του ευθύνες για το ότι έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. Τι κι αν οι επιστήμονες προειδοποιούν πως πρόκειται για πανδημία εμβολιασμένων κι ανεμβολίαστων κι όχι «απλώς» για πανδημία ανεμβολίαστων;

Αυτά είναι ψιλά γράμματα για έναν πρωθυπουργό που έχει κάνει σημαία του τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Επειδή υπάρχουν πολλοί καλοθελητές, σπεύδω να διευκρινίσω ότι η επιστήμη μας έχει χαρίσει ένα πραγματικά σπουδαίο όπλο, το εμβόλιο. Κι ο ίδιος, άλλωστε, έχω εμβολιαστεί και θα κάνω και την τρίτη δόση όταν έρθει η σειρά μου.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν μας συμβουλεύουν απλώς να εμβολιαζόμαστε, αλλά και να προσέχουμε κι όταν ήμαστε εμβολιασμένοι γιατί εξακολουθούμε να κινδυνεύουμε να κολλήσουμε οι ίδιοι και οι γύρω μας, έστω κι αν ο κίνδυνος νοσηλείας μας και, μάλιστα, σε ΜΕΘ δεν είναι υψηλός.

Τι έκανε, όμως, η κυβέρνηση; Έγραψε την επιστημονική κοινότητα στα παλαιότερα των υποδημάτων της, μοίρασε στους εμβολιασμένους το απόλυτο πάσο ελευθερίας και στιγμάτισε τους ανεμβολίαστους ως τους απόλυτους υπεύθυνους για την καταστροφή. Πόση χυδαιότητα, αλήθεια, κρύβεται πίσω από αυτό το διαχωρισμό για μικροκομματικούς και μόνο σκοπούς;

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά ως κανόνα των πολιτικών της. Σαφώς και υπάρχει ένα ποσοστό των ανεμβολίαστων που δεν θα κάνει το εμβόλιο ούτε αν κινδυνεύσει σοβαρά ακόμα και η δική τους υγεία ή αγαπημένων τους προσώπων.

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, και οι υπουργοί του έχουν σηκώσει λευκή πετσέτα ακόμα και για ανθρώπους που έχουν τις ενστάσεις τους οι οποίες βασιζόνται κυρίως στο ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊου δεν είναι πολυδοκιμασμένο αλλά και στο ότι βλέπουν μια αυταρχικότητα πίσω από τακτικές καταναγκασμού.

Αυτοί οι άνθρωποι αν πας πόρτα πόρτα και τους εξηγήσεις τα συν και τα πλην είναι πρόθυμοι να σε ακούσουν. Δεν θα σε ακούσουν, όμως, ποτέ όταν τους δείχνεις με το δάχτυλο, στο ένα χέρι κρατάς το βούρδουλα και στο άλλο την υποκρισία. Είναι δυνατό, για παράδειγμα, να εξουθενώνεις οικονομικώς ανεμβολίαστους υγειονομικούς που έδωσαν και την ψυχή τους για να κρατηθεί όρθιο το ΕΣΥ; Αυτό είναι το ευχαριστώ της πολιτείας σε αυτούς τους ανθρώπους;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε τα οφέλη του εμβολιασμού, κάλεσε όλους τους πολίτες να το κάνουν και παρουσιάζει μια πολύ επιτυχημένη σχετική διαφημιστική καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν αποδεχθήκαμε, όμως, ποτέ την πολιτική των πολιτών δύο ταχυτήτων ούτε στιγματίσαμε την αντίθετη άποψη για να αποκομίσουμε πρόσκαιρα μικροκομματικά οφέλη. Είτε όλοι μαζί θα βγούμε από αυτή τη νέα στενωπό είτε κανένας μας. Όσοι σκέφτονται να αφήσουν ανθρώπους πίσω να το σκεφτούν μία, δύο και χίλιες φορές. Οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι δημοσκοπικά ευρήματα. Είναι ιερές...