Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
 
Ρωτήστε όποιον παιδοψυχολόγο θέλετε για το αν είναι αποτελεσματικό να νουθετούν οι γονείς τα παιδιά τους «με φοβέρες και με αίματα».

Το πιθανότερο είναι να σας απαντήσει πως δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Κι επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνηθίζει να αντιμετωπίζει τους πολίτες σαν παιδιά που χρειάζονται το δικό του «ντάντεμα», το παράδειγμά μας ισχύει και στην περίπτωση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Αφού ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δεν έλαβαν ουσιαστικά μέτρα- π.χ. ενίσχυση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μαζική ιχνηλάτηση και τεστ, εμβολιασμοί κατ’ οίκον- για να προστατεύσουν την κοινότητα από τον ιό ξεκίνησαν εδώ και καιρό τη στοχοποίησή της, φτάνοντας στο αποκορύφωμα του θράσους τους με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για όλο και περισσότερες ομάδες του πληθυσμού. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή στήριξε το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, έδωσε πρώτος το παράδειγμα με το δικό του εμβολιασμό. Κι αυτό που ζητάμε τώρα δεν είναι τίποτα άλλο από την τήρηση της νομιμότητας και των συνταγματικώς κατοχυρωμένων ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. 

Από πού κι ως πού απειλούνται εργαζόμενοι με αναστολή εργασίας ή άδεια άνευ αποδοχών επειδή η πολιτεία δεν φρόντισε να επιτελέσει το καθήκον της για την προστασία της δημόσιας υγείας;

Δεν ήταν η κυβέρνηση αυτή που υπονόμευσε το εμβολιαστικό πρόγραμμα με τους μαζικούς εμβολιασμούς κυβερνητικών και κομματικών στελεχών που δεν ανήκαν στις μεγαλύτερες ηλικιακά κατηγορίες ή στις ευπαθείς ομάδες;

Με τα «ήξεις αφήξεις» για το AstraZeneca; Με την απουσία στρατηγικής για τον εμβολιασμό ανθρώπων που δεν τους είναι εύκολο να μετακινηθούν σε
εμβολιαστικά κέντρα; Ας αφήσουν, συνεπώς, τις απειλές στο λαό κι ας κάνουν επιτέλους μια στοιχειώδη αυτοκριτική…

Ο Σεπτέμβριος του ’21 δεν θα είναι Σεπτέμβριος του ‘20

Κι αν στο ζήτημα των εμβολιασμών η κυβέρνηση απειλεί, σε αυτό του νομοθετικού της έργου κρύβει. Αν το μπορούσε, μάλιστα, θεσμικά και πρακτικά θα κρατούσε τη Βουλή ανοιχτή και τον Αύγουστο προκειμένου να αλλάξει και το πολίτευμα της χώρας αν δεν τη βόλευε, για να μην ανοίξει μύτη.

Σκεφτείτε πως εν μέσω θέρους νομοθέτησαν την απλήρωτη εργασία, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, το νέο τους αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και την στο πόδι κτηματογράφηση, ενώ «έσπασαν» στη μέση τη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που θα τζογάρει το υστέρημα των ασφαλισμένων και θα εκτινάξει το δημόσιο χρέος ούτως ώστε να μετριάσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις. 

Κούνια που τους κούναγε, όμως, αφού ο Σεπτέμβριος του 2021 σε καμία περίπτωση δεν θα θυμίζει το Σεπτέμβριο του 2020. Η ανοχή έχει δώσει την θέση της στην οργή για τις κυβερνητικές πολιτικές οι οποίες κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι αποκαλύψεις για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού έρχονται για να συμπληρώσουν ένα παζλ υποκρισίας στο οποίο μονίμως την ευθύνη έχει ο λαός και μονίμως ανεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης.

Αν η κυβέρνηση, όπως διατρανώνει, επιτελεί μεταρρυθμιστικό έργο γιατί το αποκρύβει τόσο επιμελώς από το λαό; Τόση σεμνότητα πια ή μήπως τόσο θράσος;

Τα ερωτήματα φυσικά και είναι ρητορικά, αφού πλέον όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι αυτή η κυβέρνηση είναι μνημονιακότερη των μνημονιακών, εφαρμόζοντας έναν παρωχημένο νεοφιλελευθερισμό για την εξυπηρέτηση των λίγων κι εκλεκτών. Ο πολιτικός χειμώνας, όμως, ήδη είναι προ των θυρών του Μεγάρου Μαξίμου κι αναμένεται βαρύς.

Όπως ακριβώς  αξίζει σε αυτούς που εξαπάτησαν πιστεύοντας ότι μπορούν να το κάνουν για πάντα…