Οι Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) Δυτικής Ελλάδας, Βόλου, Φαρσάλων Γης, Κιλελέρ, Λαρισαίων Αγροτών, ΑΣΟΠ Ξινιάδας και η υπό σύσταση ΟΠ Σερρών, μετά τη άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τις φετινές ζημιές στη βιομηχανική ντομάτα από τις έντονες βροχές, πραγματοποίησαν συνάντηση στα γραφεία του ΘΕΣΤΟ στη Λάρισα, τη Δευτέρα (27 Αυγούστου 2018).

Στη συνάντηση αποφασίστηκε να συγκροτηθεί πανελλαδική ομάδα εργασίας, ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να επισκεφθούν τα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ, στην Αθήνα, για να θέσουν επίσημα στον Οργανισμό το αίτημα καταβολής των αποζημιώσεων στους παραγωγούς.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Σουλιώτης, πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, «σήμερα συναντήθηκαν όλες οι ΟΠ βιομηχανικής ντομάτας στην χώρα μετά από πρόσκληση δική μου. Ζητάμε αποζημιώσεις και στήριξη της καλλιέργειας για το 2018. Επίσης μιλήσαμε για τα προβλήματα με τις πληρωμές της συνδεδεμένης ενίσχυσης στις περιοχές που δεν κατάφεραν να πιάσουν το πλαφόν.

Ακόμη και αυτή την στιγμή που μιλάμε μια νέα βροχόπτωση δημιούργησε πρόβλημα στην καλλιέργεια. Στη Θεσσαλία έχουμε μεγάλες ζημιές για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ο ΕΛΓΑ δεν δίνει αποζημιώσεις γιατί θεωρεί ότι είναι δευτερογενής η ζημιά και ρίχνει την ευθύνη στους παραγωγούς. Ο ποσοστό της ζημιάς εκτιμώ ότι φέτος φτάνει στο 50%. Κινδυνεύει με κατάρρευση η καλλιέργεια αλλά και ολόκληρος ο κλάδος. Αυτό που ζητάμε από το ΥπΑΑΤ είναι να ενισχυθούν οι παραγωγοί με ενισχύσεις de minimis».
Στη συνάντηση συμφώνησαν όλοι ότι θα πρέπει να γίνει αλλαγή του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, διότι πέραν των άλλων η κλιματική αλλαγή ήδη είναι έντονη και τα αποτελέσματά της τα βιώνουν κάθε χρόνο πλέον όλοι οι αγρότες.

agrotypos.gr