Η ΕΟΑΣΝΛ (Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας) συνεχίζει το πρόγραμμα αγωνιστικών συγκεντρώσεων και διεκδικήσεων, την Πέμπτη (16 Δεκεμβρίου), στις 10 το πρωί, στα γραφεία της ΔΕΗ.

«Δίνουμε από κοινού τον αγώνα αυτό με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και άλλους φορείς, αφού οι αυξήσεις στο ρεύμα αφορούν όλους μας», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος στην ΕΟΑΣΝΛ.

Και προσθέτει: Πρέπει να κατανοηθεί ότι η υπέρογκη και παράλογη αύξηση δεν οφείλεται στις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας όπως προσπαθεί να μας πείσει η Κυβέρνηση και να δικαιολογήσει την μεγάλη κερδοφορία λίγων επιχειρηματιών σε βάρος μας.

Η αύξηση οφείλεται στην περίφημη «πράσινη ανάπτυξη» που πολλοί την διαφημίζουν συνεχώς στους αγρότες ως πανάκεια στα προβλήματα μας. Μια χούφτα επιχειρηματίες με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταικά θησαυρίζουν καθώς η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ με τις ευλογίες της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης αγοράζει την κιλοβατώρα σε υψηλότατες εγγυημένες τιμές από αυτούς τους επιχειρηματίες και μετακυλύει το κόστος της ενέργειας στους αγρότες και τα λαϊκά νοικοκυριά.

Απαιτούμε να παρθεί πίσω η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι δυσβάσταχτες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής και θα οδηγήσουν σε διακοπές ρεύματος σε γεωτρήσεις αλλά και σε σπίτια.

Στην συνέχεια την ίδια ημέρα θα μεταβούμε από την ΔΕΗ στον ΕΛΓΑ στις 11 το πρωί, για να διαμαρτυρηθούμε για το αίσχος των προκαταβολών που δεν δόθηκαν σε όλους αλλά και την αθέτηση της δέσμευσης από την Κυβέρνηση καθώς δεν θα εξοφληθούμε, τουλάχιστον για τον παγετό όπως είχαν δεσμευτεί, ως τέλος του χρόνου.

Δεν έχουν σταλεί τα πορίσματα ακόμη και δεν ξέρουμε πότε θα σταλούν. Η πληρωμή του ΕΛΓΑ είναι προγραμματισμένη για τις 23 Δεκεμβρίου και δεν θα προλάβουν να εξοφλήσουν τους παγετόπληκτους παραγωγούς.

Απαιτούμε να γίνει η εξόφληση των δικαιούχων παραγωγών ως τέλος του χρόνου. Ο ΕΛΓΑ να στείλει τα πορίσματα όπως έχει υποχρέωση για να γίνει η πληρωμή και η Κυβέρνηση να δώσει τα χρήματα σε όλους.

Ανυποχώρητα παλεύουμε για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής, με την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση.

Καλούμε τους συναδέλφους και τους Αγροτικούς Συλλόγους να συμμετέχουν δυναμικά στις δραστηριότητες της ΕΟΑΣΝΛ. Καλούμε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους, τα μέλη των Δ.Σ των Συλλόγων να συμμετέχουν, την Κυριακή (19 Δεκεμβρίου), στην Πανελλαδική Σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων που θα πραγματοποιηθεί στον πολιτιστικό κέντρο Νίκαιας, στις 12 το μεσημέρι. Εκεί θα συζητήσουμε τα προβλήματα μας και θα παρθούν οι αποφάσεις για την μορφή που θα έχουν οι κινητοποιήσεις μας.

agrotypos.gr