Υποσχέσεις έχουν μείνει οι ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ για οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών. Την ίδια στιγμή παραμένουν στα ύψη οι τιμές τους φέρνοντας απελπισία στους κτηνοτρόφους.

Από το Νοέμβριο το ΥπΑΑΤ είχε ανακοινώσει την επιδότηση όλων των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών, με ένα κονδύλι ύψους 25 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το υπουργείο εξέταζε το ενδεχόμενο αξιοποίησης των πόρων που υπάρχουν στο Μέτρο 14 για την Ευζωία των Ζώων.

Ωστόσο μετά την αντίδραση των κτηνοτρόφων για το μικρό κονδύλι που αφορούσε όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας, κύκλοι του ΥπΑΑΤ τόνιζαν ότι αναζητούνται πόροι για να αυξηθεί το ποσό. Στο μταξύ μια Επιτροπή, που έκανε το Υπουργείο, η οποία θα μελετούσε τον τρόπο με τον οποίο θα έδιναν την ενίσχυση ποτέ δεν συνεδρίασε.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης, «φτάσαμε Ιανουάριο και ακόμη το ΥπΑΑΤ μελετά το τρόπο που θα καταβληθεί η ενίσχυση και αναζητά κονδύλια για να τα χορηγήσει στους κτηνοτρόφους για να αγοράσουν ζωοτροφές.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στην αγορά είναι απελπιστική, με το καλαμπόκι να έχει φτάσει στα 40 λεπτά. Μετά τον Ιανουάριο αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις από τους κτηνοτρόφους όλης της χώρας που περιμένουν τόσο καιρό την ενίσχυση».

Από την πλευρά του ο Κ. Χρήστος Τσομπάνος, αγελαδοτρόφος και αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «την προσεχή Δευτέρα (3/1/2022) θα έχουμε συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Σίμο Κεδίκογλου για να συζητήσουμε το πρόβλημα. Πάντως η κατάσταση στην αγορά ζωοτροφών δεν είναι καλή και δεν είμαι αισιόδοξος για τα όσα υποσχέθηκε το ΥπΑΑΤ στους κτηνοτρόφους.

Πρέπει οι γαλακτοβιομηχανίες να στηρίξουν τους παραγωγούς. Αν συνεχιστεί αυτό το ράλι στις τιμές των ζωοτροφών μέχρι τον Μάιο αναμένεται να έχουμε μια μεγάλη μείωση του ζωικού κεφαλαίου στην αγελαδοτροφία κατά 30%. Τα ίδια θα συμβούν και στους άλλους κλάδους. Το ενσίρωμα καλαμποκιού έχει φτάσει τα 12 λεπτά. Με αυτές τις τιμές κανείς κτηνοτρόφος δεν μπορεί να αγοράσει. Ακόμη και η σκόνη που ταΐζουμε τα μοσχάρια έχει φτάσει στα 3 ευρώ από 1,20 που ήταν πέρσι.

Σίγουρα τον Μάρτιο θα έχουμε απόθεμα ζωοτροφών. Επίσης ήδη σήμερα εμφανίζεται μια μείωση της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Αυτό θα πρέπει να το προσέξουν οι γαλακτοβιομηχανίες αν θέλουν να συνεχίσουν να έχουν υψηλές εξαγωγές γιαουρτιού το επόμενο διάστημα».

Ο αιγοπροβατοτρόφος και Γενικός Γραμματέας της της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Νίκος Παλάσκας τονίζει ότι «τα 25 εκατ. ευρώ που είπαν ότι θα δώσουν στους κτηνοτρόφους είναι ψίχουλα. Η μηδική έχει αυξηθεί κατά 100% σε σχέση με πέρσι και την πουλάνε στα 37 - 40 λεπτά το κιλό. Το καλαμπόκι είναι πάνω από 33 λεπτά.

Το αιγοπρόβειο γάλα στη Θεσσαλία είναι στα 1,20 έως 1,25 ευρώ το κιλό αλλά αν και αυξήθηκε σε σχέση με πέρσι δεν μπορεί να καλύψει το υψηλό κόστος των ζωοτροφών. Επίσης το αρνάκι αν και είχε υψηλή τιμή μέσα σε μια εβδομάδα έπεσε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Από τα 7 ευρώ το κιλό έφτασε κάτω από 5 ευρώ. Τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα άρχισε η πτώση της τιμής στο κρέας και συνεχίζεται μέχρι σήμερα». 

agrotypos.gr