Σε καλύτερη µοίρα, από όλα τα γνωστά παραγωγικά κέντρα της χώρας, φαίνεται να είναι φέτος η περιοχή της Αγιάς στο νοµό Λάρισας, καθώς εµφανίζει -µικρή µεν- αλλά αύξηση στην τιµή παραγωγού, συγκριτικά µε ό,τι ίσχυσε ένα χρόνο πριν, ενώ ταυτόχρονα µετρά και τις µικρότερες απώλειες ως προς τη στρεµµατική απόδοση των κτηµάτων.

Όσον αφορά ειδικότερα στα µηλοπαραγωγικά χωριά της περιοχής του ∆ήµου Αγιάς Λάρισας, όπου καλλιεργούνται περί τα 19.000 στρέµµατα µε διάφορες ποικιλίες µήλων, όπως ανέφερε στην Agrenda ο διευθύνων σύµβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Μελιδοίας, Θάνος Σοφλιός, η φετινή παραγωγή ήταν µειωµένη περίπου 20% έως 25%, σε σχέση µε το 2018, κυρίως γιατί η περσινή χρονιά ήταν πολύ δυνατή σε αποδόσεις.

«Στις πράσινες ποικιλίες, τύπου Granny Smith, στις οποίες η ευρύτερη περιοχή της Αγιάς καλύπτει πάνω από το 50% της εθνικής παραγωγής, οι στρεµµατικές αποδόσεις ήταν χαµηλότερες περίπου 30%, ενώ στις κόκκινες κυµάνθηκε από 15% έως και 20%», εξήγησε ο κ. Σοφλιός.

Υπό τις συνθήκες αυτές, εκτίµησε πως «η συνολική παραγωγή πρέπει να κυµάνθηκε στους 50.000 – 55.000 τόνους, έναντι περίπου 70.000 τόνων που είχαµε στην περιοχή την περσινή σεζόν».

Η συγκοµιδή στα χωριά του δήµου Αγιάς ολοκληρώθηκε την τελευταία εβδοµάδα του Οκτωβρίου και, πλέον, το βάρος πέφτει στο κοµµάτι της εµπορίας, για το οποίο, όπως επισηµαίνει ο συνοµιλητής µας, η εικόνα είναι λίγο καλύτερη από πέρυσι, µε τις τιµές παραγωγού να είναι από 5% έως και 10% υψηλότερες και τα προϊόντα να κατευθύνονται στην εγχώρια αγορά, όσο και στις βορειοαφρικανικές και αραβικές χώρες.

«Στις κόκκινες ποικιλίες η µέση τιµή κυµαίνεται από 37 έως 40 λεπτά το κιλό, τα πράσινα πωλούνται µεταξύ 30 και 35 λεπτών το κιλό ενώ για τα Gala στο χέρι του παραγωγού φτάνουν µεσοσταθµικά περί τα 45 λεπτά το κιλό», µας ανέφερε ο διευθύνων σύµβουλος του Α.Σ. Μελιβοίας, για να προσθέσει πως «οι τιµές είναι µεν λίγο υψηλότερες από πέρσι, αλλά δεν µπορείς να τις πεις ικανοποιητικές, καθώς το κόστος παραγωγής έχει πλέον εκτιναχθεί στα ύψη και δεν µένει µεροκάµατο».

Ο ίδιος µας είπε πως σε ό,τι αφορά στις ποικιλίες, τα Gala (που σήµερα αποτελούν γύρω στους 7.000 – 8.000 τόνους της συνολικής ετήσιας παραγωγής στην Αγιά) δείχνουν µια τεράστια δυναµική, καθώς ό,τι εκριζώνεται στις τοπικές φυτείες, αντικαθίσταται κυρίως από Gala.

agronews.gr