Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, μαζί με τις άλλες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας, υλοποιώντας την απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων απευθύνουν μαζικό και μαχητικό κάλεσμα σε αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Ιουνίου και ώρα 11 το πρωί στον ΕΛΓΑ και μετά στο πρώην ΟΓΑ.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα από την ΕΟΑΣΝΛ, τονίστηκαν τα εξής:
Το 4ο Μνημόνιο που ψηφίστηκε την 18η Μάη από την βουλή, μειώνει δραματικά το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Με τα νέα μέτρα το αφορολόγητο εισόδημα που κερδίσαμε στα μπλόκα το 2016 κουτσουρεύεται από 8600€ στα 5600€, οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ δεν θα εκπίπτουν από το φορολογητέο ποσό όπως θα ισχύσει φέτος και με μια έκπτωση 15% για το 2018 που σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζει την επιβάρυνση στις εισφορές και την φοροληστεία που θα υποστούμε, ψηφίστηκε νέο χαράτσι για το νερό ύδρευσης και άρδευσης, μειώνει τις συντάξεις από το 2019, κόβει μια σειρά επιδόματα στην σύνταξη.
Τα «περίφημα» αντίμετρα της κυβέρνησης είναι ψίχουλα που σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζουν τις τεράστιες απώλειες στο εισόδημα μας. Η μείωση του ΦΠΑ στο 13% για την αγορά ορισμένων μέσων και εφοδίων για τους αγρότες δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα στην τσέπη μας ούτε θα σταματήσει την επιβάρυνση της λαϊκής κατανάλωσης που θα συνεχίσει να αγοράζει πανάκριβα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης ενώ πουλάμε σε εξευτελιστικές τιμές την σοδειά μας.
Συνεχίζουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε το δίκαιο και αναγκαίο πλαίσιο αιτημάτων που είχαμε στα Μπλόκα.  Διεκδικούμε ουσιαστικό εισόδημα και ελάφρυνση από τα χαράτσια και την άγρια φορολογία, μέτρα που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να παράγουμε. Δεν συμβιβαζόμαστε με την σφαγή μας ούτε με τα ψίχουλα της κυβέρνησης.
• Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12000€ προσαυξημένο με 3000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα αγρότη και κτηνοτρόφου. Σταδιακή αύξηση της φορολογίας ως 45% για τα μεγάλα εισοδήματα.
• Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για την υγεία (6.95%) επειδή η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αναβάθμιση και στελέχωση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόνοια.
• Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
• Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, στα μέσα και εφόδια καθώς ο ΦΠΑ είναι ουδέτερος φόρος.
• Λέμε όχι σε κάθε παλιό και νέο χαράτσι, να πληρώσουν την κρίση αυτοί που την δημιούργησαν, βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες.
Εκτός αυτών, ιδιαίτερα για τον Νομό Λάρισας και γενικότερα την Θεσσαλία, υπήρχαν εκτεταμένες ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα  που οδήγησαν σε τεράστιες απώλειες στην παραγωγή και το εισόδημα των παραγωγών. Παγετός, ξηρασία, χαλαζόπτωση, βροχοπτώσεις, συνέβαλαν στην μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος προκαλώντας πρόβλημα επιβίωσης σε χιλιάδες αγρότες. Όλες οι επαρχίες του Νομού υπέστησαν τέτοιες ζημιές.
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, μαζί με τις άλλες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας, υλοποιώντας την απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων απευθύνουν μαζικό και μαχητικό κάλεσμα σε αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Ιουνίου και ώρα 11 το πρωί στον ΕΛΓΑ και μετά στο πρώην ΟΓΑ.
Διεκδικούμε αγωνιστικά:
-    Να γίνει ο ΕΛΓΑ σύγχρονος δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
-    Στελέχωση του οργανισμού με ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις και όχι όπως σήμερα που λειτουργεί με τεράστια κενά και συμβασιούχους 8μήνων.
-    Να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιχαλαζικής, αντιπαγετικής, αντιπλημμυρικής προστασίας ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι από την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, να προστατεύεται η παραγωγή και να μειωθεί το κόστος που σήμερα δίνεται για αποζημιώσεις.
-    Να ενταχθεί η μεγάλη απώλεια στην παραγωγή σιτηρών από την ξηρασία στην διαδικασία αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ και όχι μέσω των ΠΣΕΑ (ΚΟΕ).
-    Να ξεκινήσει άμεσα η υποβολή δηλώσεων και οι εκτιμήσεις στον κεφάλαιο και την παραγωγή από τον παγετό του Ιανουαρίου 2017 που χτύπησε όλες τις περιοχές και δενδρώδεις καλλιέργειες του νομού μας. Υπάρχει ήδη τεράστια καθυστέρηση στην εκτίμηση της ζημιάς άρα θα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και στην αποζημίωση καθώς το εντάσσουν στα ΠΣΕΑ (πάνω από 3 χρόνια για να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι).
Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι καλούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση την Πέμπτη στις 11 το πρωί στον ΕΛΓΑ. Η μαζική συμμετοχή και η αποφασιστικότητα μας είναι καθοριστικός παράγοντας ώστε να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας. Αυτό δείχνει η πρόσφατη εμπειρία και τα αποτελέσματα που είχε η πάλη της ΕΟΑΣΝΛ όπως το παράδειγμα των αγροτών της Αγιάς που όλες οι δηλώσεις ζημιάς έγιναν αποδεκτές από τον ΕΛΓΑ κάτω από την μαζική συμμετοχή και αγώνα των αγροτών.
Η ΕΟΑΣΝΛ πιστεύει ακράδαντα ότι η πάλη για τις άμεσες διεκδικήσεις πρέπει να ξεκινάει και να τελειώνει στην αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αν δεν συμβεί αυτό τότε τα προβλήματα θα συνεχίζουν να υπάρχουν.
Καλούμε τους συναδέλφους να «κλείσουν τα αυτιά τους» στις φωνές που μιλάνε για ασφάλιση σε ιδιωτικές εταιρείες που ήδη μπαίνουν στο παιχνίδι, όχι μόνο δεν θα λύσει τίποτα  αλλά θα είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα και μικρότερες οι αποζημιώσεις. Το ίδιο και στις φωνές που μιλάνε για διαχωρισμό του ταμείου και της ασφάλισης αγροτών και κτηνοτρόφων. Σαφέστατα οι κτηνοτρόφοι είναι ακόμη πιο πολύ αδικημένοι από τον ΕΛΓΑ όμως ο διαχωρισμός των εισφορών τους δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Πάλι δεν θα αποζημιώνονται για όλες τις νόσους και για τον αριθμό ζώων που χάνονται. Η λύση όπως και η λύση για τους αγρότες βρίσκεται στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, στην ασφάλιση και αποζημίωση από όλες τις νόσους και για όλο τον αριθμό των θανόντων ζώων.
Η ΕΟΑΣΝΛ στην συνέντευξη της, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της στο δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων των Δήμων να μην απολυθούν, για το δικαίωμα τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΛ πήγε στην συγκέντρωση των συμβασιούχων στο Δημαρχείο και εξέφρασε την συμπαράσταση της.