Σε εξέλιξη είναι η συγκομιδή του κάστανου στις πιο βόρειες ζώνες παραγωγής της χώρας, ενώ στα νότια και στην Κυνουρία για παράδειγμα ξεκινά τις επόμενες ημέρες.

Βασικό χαρακτηριστικό και της εφετινής σεζόν το πολύ μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων και από την Ιταλία, αλλά και η μικροκαρπία, σε κάποιες περιοχές.

Στην περιοχή της Μελιβοίας η συγκομιδή έχει προχωρήσει αρκετά κι όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πολύπειρος παραγωγός, κ. Νίκος Τσιντσιράκος, συνολικά αναμένεται να μαζευτούν στην περιοχή του δήμου Αγιάς γύρω στους 1.600 με 1.700 τόνους προϊόν.

Το καλό είναι ότι και φέτος είχαν γίνει προ-παραγγελίες και οι τέσσερις-πέντε μεγάλοι παίκτες του εμπορίου κάστανου σάρωσαν την παραγωγή, ενώ στην αγορά εμφανίστηκαν και πολλοί, μικρότεροι έμποροι.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιντσιράκο, οι Ιταλοί ζητούν τις τελευταίες ημέρες τα κάστανα των 60-70 κομματιών στο κιλό και τα πολύ - πολύ ψιλά (ψείρες). Οι τιμές τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, φθάνουν για τα lux των 35 κομματιών το κιλό τα 3,80 ευρώ το κιλό, τα κάστανα 40 έως 45 κομμάτια πιάνουν 3,5 ευρώ, τα έως 45-50 3,30 ευρώ ανά κιλό, τα έως 60 3 ευρώ, τα έως 70 μέχρι 2,60 ευρώ ανά κιλό, οι ψείρες (πολύ ψιλά) 50-70 λεπτά και τα τρύπια 20 λεπτά το κιλό.

Σύμφωνα τέλος με τον κ. Τσιντσιράκο, τα σκισμένα κάστανα πωλούνται από τον παραγωγό 1-1,5 ευρώ.

Πριν μια εβδομάδα περίπου άρχισε η συγκομιδή του κάστανου στο Πήλιο και συγκεκριμένα στο δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, όπου αποτελεί το βασικό παραγωγικό κέντρο του νομού Μαγνησίας, τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος και μέτοχος της Αγρομηχανικής Βόλου.

Σύμφωνα με τον κ. Κούντρια, φέτος οι παραγωγές είναι καλές από την άποψη του όγκου, όμως γενικά υπάρχει μικροκαρπία και τα χοντρά κάστανα, τα lux που πέρσι πληρώνονταν έως και 3,5 ευρώ το κιλό, είναι λιγοστά. Τα μεσαίου μεγέθους κάστανα πληρώνονταν πέρσι γύρω στα 2,2 - 2,4 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Κούντριας εκτιμά ότι και φέτος οι τιμές θα είναι τουλάχιστον σε αυτά τα επίπεδα, δεδομένου του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος από ντόπιους και ξένους εμπόρους.

Μειωμένη κατά 50% σε σχέση με πέρσι λόγω των προβλημάτων από το έλκος της καστανιάς, την προβληματική καρπόδεση λόγω καιρού και τη σφήκα της καστανιάς, εκτιμά, την εφετινή παραγωγή κάστανου στην ευρύτερη περιοχή της Καστάνιτσας Αρκαδίας, ο κ. Θεόδωρος Πεφάνης, πρόεδρος της κοινότητας Καστάνιτσας.

Όπως μας είπε ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή του προϊόντος στην περιοχή της βόρειας Κυνουρίας, σε αντίθεση με άλλα μέρη της χώρας. Οι τιμές παραγωγού πέρσι για το κάστανο στην εν λόγω περιοχή κυμάνθηκαν στα 2-2,30 ευρώ το κιλό για τα πιο χοντρά μεγέθη, ενώ τα μεσαία έπιασαν από 1,5 έως 1,8 ευρώ το κιλό.

Όπως μας είπε ο κ. Πεφάνης οι αγρότες ελπίζουν οι τιμές να αυξηθούν περαιτέρω φέτος, καθώς τα κάστανα είναι περιζήτητα ιδίως από τους Ιταλούς εμπόρους.

agrotypos.gr