Απογοητευμένοι φαίνεται πως είναι οι πιο πολλοί παραγωγοί ρεβιθιού στον κάμπο της Λάρισας, κυρίως για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, όσον αφορά στις τιμές παραγωγού.

Όπως είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός οσπρίων, από τη Λάρισα «η πρόθεση καλλιέργειας φέτος ήταν μειωμένη κατά 40% τουλάχιστον σε σχέση με πέρσι».

Στη μείωση των εκτάσεων, συνετέλεσε, σύμφωνα με τον ίδιο «η περσινή κατάσταση στην αγορά και οι πολύ χαμηλές τιμές των 80 λεπτών το κιλό, αλλά και το γεγονός ότι μιλάμε για μια αρκετά απαιτητική καλλιέργεια».

Όπως ανέφερε ο κ. Σιδερόπουλος το κόστος παραγωγής φθάνει και τα 110 ευρώ το στρέμμα, ενώ συνδεδεμένη είναι χαμηλά, στα 16-17 ευρώ το στρέμμα.

Μια καλή απόδοση στο ρεβίθι είναι τα 200-250 κιλά ανά στρέμμα, ενώ με αποδόσεις στα 100 κιλά, «μπαίνει μέσα» ο παραγωγός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι η χρονιά για τους περισσότερους παραγωγούς ήταν κακή με αποτέλεσμα να αποθαρρυνθούν, ενώ δε λείπουν και φαινόμενα απληρωσιάς από εμπόρους.

Ο συνδυασμός όλων αυτών, παράλληλα, με τη μεγάλη δυνατότητα εισαγωγών οσπρίων σε εξευτελιστικές τιμές, φαίνεται πως δρουν ήδη ανασταλτικά στην επέκταση της καλλιέργειας, η οποία είναι ευεργετική για αμειψισπορά.

agrotypos.gr