Η επέλαση της κακοκαιρίας έγινε ιδιαίτερη αισθητή στην περιοχή Μελιβοίας Αγιάς και ειδικότερα στην παραγωγή του κάστανου, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα ολόκληρης της Ευρώπης.

Οι ζημιές δεν αφορούν μόνο την Μελιβοία και την Αγιά, αλλά και εκτάσεις στο Πήλιο και τα Αμπελάκια καθώς επίσης και περιοχές της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

Τα κάστανα έχουν πέσει από τα δέντρα και έχουν παρασυρθεί από τα ρέματα, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές και στις μηλιές, ιδιαίτερα στο Πήλιο στη Ζαγορά, τη Μακρυράχη, αλλά και στον Κίσσαβο σε Μελιβοία, Ανατολ-η Αγιάς, Κεφαλόβρυσο και Καρίτσα.

Τέλος προβλήματα από πλημμυρικά φαινόμενα παρουσιάστηκαν και σε αρότραιες καλλιέργειες στον πρώην καποδιστριακό δήμο Λακέρειας (βαμβάκια).

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας του δήμου Αγιάς, Ευάγγελο Κρανιώτη, «η εικόνα που έχουμε είναι πάρα πολύ δύσκολη για την επόμενη ημέρα. Δυστυχώς, θα μαζεύουμε κάστανα από ρέματα και ρυάκια, ενώ οι πλημμυρικές βροχοπτώσεις που έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές τόσο στο οδικό όσο και στο αγροτικό δίκτυο».

Μάλιστα, όπως είπε ένα μεγάλο μέρος της ζημιάς οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ολόκληροι αγροτικοί δρόμοι έχουν καταστραφεί, με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να μην μπορούν εδώ και τέσσερα 24ωρα να φτάσουν στα χωράφια τους και να συλλέξουν τα κάστανα, γεγονός που σε δεύτερη φάση δίνει την ευκαιρία σε αγριογούρουνα και τρωκτικά που ζούνε στην περιοχή να προκαλέσουν επίσης ζημιές στην παραγωγή, καθώς το κάστανο αποτελεί τροφή τους.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο δήμαρχος Αγιάς Αντ. Γκουντάρας, το 80% της παραγωγής κάστανου στις περιοχές των δήμων Αγιάς και Τεμπών, έχει χαθεί από την κακοκαιρία.

Όσον αφορά ειδικότερα τις καταστροφές που προκλήθηκαν ο κ. Γκουντάρας, ξεκαθάρισε ότι ο δρόμος προς την Παλιουριά αποκαθίσταται, όπως καθαρίζονται και οι δρόμοι από φερτά υλικά προς την Βελίκα και τον Αγιόκαμπο.

“Έχουμε ζημιές σε 30 σπίτια σε 6 μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων και σε κάποια καταστήματα εστίασης”, σημείωσε ο δήμαρχος Αγιάς και πρόσθεσε ότι μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για την απομάκρυνση των φερτών υλικών από το παραλιακό οδικό δίκτυο, το ενδιαφέρον στρέφεται στην αγροτική οδοποιία, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να κατευθυνθούν στα καστανοπερίβολα για να μπορέσουν να συγκομίσουν ότι έχει απομείνει από τη σοδειά τους.

Η ακριβής έκταση των ζημιών στις καλλιέργειες δεν είναι ακόμη δυνατό να εκτιμηθούν, ωστόσο ήδη οι δημοτικές αρχές με αίτημά τους ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να κηρύξουν την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με την ένδειξη «πλημμυροπαθής περιοχή».

agronews.gr