Xρήσιμα συμπεράσματα προέκυψαν από την ενημερωτική ημερίδα για την καλλιέργεια της καρυδιάς, που πραγματοποίησε στη Λάρισα η άτυπη Ομάδα Παραγωγών Καρυδιάς, καθώς οι ομιλίες των εισηγητών και οι απαντήσεις που έδωσαν στις ερωτήσεις του πυκνού ακροατηρίου ήταν κατατοπιστικές, αναφορικά με την αντιμετώπιση καλλιεργητικών προβλημάτων, την αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών που αφορούν την καλλιέργεια της καρυδιάς, με σκοπό την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος στον καταναλωτή.
Η Ομάδα Παραγωγών Καρυδιάς δημιουργήθηκε μέσω facebook τον Μάιο του 2017, από τον Δημήτρη Ζιάκα και σήμερα απαριθμεί 2.000 μέλη, ενώ την ευθύνη διοργάνωσης της ημερίδας είχε ο Απόστολος Καλέμας.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο Θοδωρής Αγραφιώτης (ΤΕ Γεωπονίας) παρουσίασε τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο αγρός που θα επιλεγεί, καθώς και την επιλογή της καταλληλότερης ποικιλίας και τις προετοιμασίες φύτευσης που πρέπει να προηγηθούν, ενώ ο γεωπόνος (PhD , Msc) Πέτρος Μισύρας αναφέρθηκε στο παρόν και το μέλλον της καλλιέργειας στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τον τρόπο φύτευσης και τα κλαδέματα διαμόρφωσης που πρέπει να γίνουν στα πρώτα έτη της ζωής του δέντρου.
Τη σκυτάλη πήρε ο γεωπόνος Γιάννης Μπαράς, ο οποίος αναφέρθηκε στην άρδευση της καρυδιάς, στις εφαρμογές τηλεπισκόπησης και στον τρόπο αξιοποίησης της καλλιέργειας.
Ο Στράτος Κολοβός (γεωπόνος ΕΔΕ) ανέλυσε τους εχθρούς και τις ασθένειες της καρυδιάς, ενώ ο Στράτος Τσακίρης (γεωπόνος Μsc) τον ρόλο των θρεπτικών στοιχείων και τα στοιχεία θρέψης ακριβείας.
Για την πρόληψη και τη θεραπεία τροφοπενιών με χρήση προϊόντων νανοτεχνολογίας στην καρυδιά μίλησε ο Γιώργος Ντάσκας (γεωπόνος) και τέλος, ο Αντρέας Παπακωνσταντίνου (ΤΕ Γεωπονίας) αναφέρθηκε στις διαδικασίες συλλογής, αποφλοίωσης-ξήρανσης, αποθήκευσης και επεξεργασίας των καρυδιών.

ypaithros.gr