Σαφώς λιγότερα εκτιμώνται τα στρέμματα που καλλιεργούνται φέτος με κριθάρι, κάτι που συνδέεται και με την κατάσταση στο χώρο της ζυθοποιίας.

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν τα πρώτα αλωνίσματα, περσινά αποθέματα δεν υπάρχουν ούτε για... δείγμα και κατά κάποιες πληροφορίες, γίνονται πράξεις με κριθάρι Βουλγαρίας αυτή την περίοδο, σε τιμές ακόμα και πάνω από τα 25 λεπτά το κιλό.

Οι καλλιέργειες δεν έχουν επηρεαστεί εν συνόλω από τις παγωνιές, όμως αναμένεται κάμψη της παραγωγής στην Ελλάδα, λόγω των μειωμένων εκτάσεων, κάτι που φαίνεται να σχετίζεται και με τον κορονοϊό, που μείωσε την κατανάλωση μπύρας, αλλά και τις συμβάσεις για το βυνοποιήσιμο που τα προηγούμενα χρόνια κρατούσε σε μια ισορροπία τις τιμές.

Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών μέχρι πέρσι καλλιεργούσε πάνω από 120-130 στρέμματα με κριθάρι, αλλά όπως μας λέει φέτος στράφηκε στα ενεργειακά φυτά.

Ο κ. Σιδερόπουλος εκτιμά πως μπήκαν σαφώς λιγότερες εκτάσεις από πέρσι και πως η τιμή στο αλώνι, είναι πλέον λόγω της γενικότερης κατάστασης, εφικτό να εκκινήσει, άνω των 17 λεπτών, που είναι και βιώσιμη.

Όμως, όπως προσθέτει, θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία και στις τιμές που αγοράζει το ζωοτροφικό κριθάρι ο κτηνοτρόφος, που έχει επωμιστεί μεγάλα βάρη από τις ζωοτροφές φέτος.

Σύμφωνα με τον κ. Σιδερόπουλο, ζημιές δεν υπάρχουν ιδιαίτερες στα χωράφια από τον παγετό και το αλώνισμα θα ξεκινήσει σε μια εβδομάδα περίπου.

Ο κ. Αντώνης Ρεντζιάς είναι πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νίκαιας Λάρισας κι όπως μας λέει, με τα σημερινά δεδομένα, καλλιεργητικά τα κριθάρια της περιοχής, τόσο τα βυνοποιήσιμα, όσο και τα ζωοτροφικά είναι σε καλή κατάσταση.

Σύμφωνα με τον ίδιο όμως, όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες κι έως ότου, να αρχίσει ο αλωνισμός.

Σημειωτέον ότι στην περιοχή ευθύνης του ΑΣ Νίκαιας, οι πρώτοι παραγωγοί αναμένεται να μπουν να αλωνίσουν, δειλά - δειλά, από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

agrotypos.gr