Ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα τοπικά προγράμματα Leader σε όλη την Ελλάδα, τόσο στον αγροδιατροφικό τομέα, με έμφαση στη μεταποίηση, όσο και στον τουρισμό.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι Αναπτυξιακές που είτε έχουν δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής προτάσεων, είτε προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ήδη στη Θεσσαλία οι προσκλήσεις και των τεσσάρων Αναπτυξιακών (ΑΕΝΟ Λάρισας, ΚΕΝΑΚΑΠ στα Τρίκαλα, Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου και ΑΝΚΑ στην Καρδίτσα) πήραν παράταση της προθεσμίας (που έληγε στις 27 Ιουλίου) για τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα βέβαια με εκπρόσωπο της ΑΝΚΑ, «οι περισσότεροι επενδυτές έχουν υποβάλει ήδη την αίτηση ή βρίσκονται στο στάδιο των τελικών ρυθμίσεων, καθώς οι προτάσεις τους είναι ώριμες και λίγοι θα αξιοποιήσουν το καλοκαίρι. Και αυτό γιατί ανέμεναν την έναρξη του προγράμματος εδώ και πολύ καιρό».

Οι περισσότερες προτάσεις αφορούν τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων (από ιδιώτες, αλλά και συνεταιρισμούς) και τον αγροτουρισμό (λίμνη Πλαστήρα, Πήλιο, ορεινός όγκος Τρικάλων).

Με βάση τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στις διάφορες ενημερωτικές ημερίδες που πραγματοποίησαν οι Αναπτυξιακές Εταιρείες, αλλά και την προσέλευσή τους στα μελετητικά γραφεία, η ζήτηση για το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται «αρκετά μεγάλη». Δικαιολογημένα, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, αφού το προηγούμενο πρόγραμμα έληξε το 2015.

Την ίδια ώρα, η υπερδέσμευση κονδυλίων από το ΥΠΑΑΤ (με τον μέσο διαθέσιμο προϋπολογισμό της δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ) δημιουργεί προσδοκίες στους ενδιαφερόμενους για την τελική αξιολόγηση των φακέλων τους.

ypaithros.gr