Με αφετηρία τη δίκαιη αγανάκτηση των βαμβακοκαλλιεργητών που έχουν μείνει να περιμένουν την ειδική ενίσχυση λόγω covid το κίνημα των μπλόκων ξαναξυπνάει.

Πάγια αιτήματα όπως το αγροτικό πετρέλαιο και ο συμψηφισμός  των οφειλών με τις αποζημιώσεις αναδεικνύονται εκ νέου δίπλα σε νέες διεκδικήσεις όπως η αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος για όλους τους αγρότες και η ουσιαστική ενίσχυση των κτηνοτρόφων με επιδότηση στην αγορά ζωοτροφών.

Πυρήνες αντίδρασης στην οκνηρή διαχείριση της αγροτικής ατζέντας της κυβέρνησης βγάζουν ξανά τα τρακτέρ στους δρόµους.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε Καρδίτσα, Γιαννιτσά τα προηγούμενα 24ωρα και στις Σέρρες την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, αναµένεται να επεκταθούν και σε Τύρναβο και Λάρισα στις 8 Φεβρουαρίου και φέρνουν στην επιφάνεια τα ουσιαστικά προβλήµατα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσµο.

Το ζήτηµα της έκτακτης ενίσχυσης στο βαµβάκι διαµορφώνει µεν την αιχµή των διεκδικήσεων των αγροτών, ωστόσο µια γενναία στήριξη του προϊόντος δεν θα αρκέσει από µόνη της για να βγάλει από τη δύσκολη θέση τον νεοφώτιστο υπουργό.

Το κίνηµα των αγροτικών µπλόκων, παρά τους περιορισµούς που επιφέρει η πανδηµία, βρίσκει ξανά το δρόµο του για τις επαρχιακές και εθνικές οδούς σχεδόν ταυτόχρονα µε την απόφαση της ηγεσίας της Βάθη να διατηρήσει περαιτέρω ένα προβληµατικό τρόπο συντονισµού της κατανοµής αγροτικών ενισχύσεων.

Την προσεχή Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, αγρότες Τύρναβο και την Λάρισα θα συγκεντρωθούν έξω από τις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για να διεκδικήσουν:

•    Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό που έπληξε τις δενδροκαλλιέργειες στις 17/3/2020. Να αποζημιωθούν οι καλλιέργειες κερασιών και ορισμένων αχλαδιών που ενώ επλήγησαν από τον παγετό ο ΕΛΓΑ τις άφησε εκτός αποζημιώσεων βάσει του απαράδεκτου κανονισμού του.

•    Συμψηφισμό των οφειλών από ασφάλιστρα, με τις εκάστοτε αποζημιώσεις. Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο για όλα τα ζημιογόνα αίτια.

•    Αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος για όλους τους αγρότες.

•    Να δοθούν τα δικαιώματα φύτευσης οινοποίησιμων αμπελιών στους μικρομεσαίους αγρότες και όχι σε μια χούφτα μεγαλοβιομηχάνων.

•    Αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες. Αγροτικό ρεύμα.

•    Κατάργηση ΦΠΑ για αγροτικά φάρμακα και εφόδια.

•    Ουσιαστική ενίσχυση των κτηνοτρόφων με επιδότηση στην αγορά ζωοτροφών.

Με πληροφορίες από agronews.gr