«Αυτή την εποχή τα βαμβακόφυτα πλησιάζουν στο στάδιο έναρξης της ανθοφορίας. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, δεν ευνόησαν την πρώιμη σπορά και τη γρήγορη ανάπτυξη των νεαρών βαμβακοφύτων, γι’ αυτό και η φετινή παραγωγή είναι σχετικά όψιμη σε σχέση με τον μέσο όρο της Π.Ε. Λάρισας».

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, στο πλαίσιο ενημέρωσης των βαμβακοπαραγωγών της Π.Ε. Λάρισας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

Οι περιοχές στο «κόκκινο»

Σύμφωνα με την ΔΑΟΚ «στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει αναπτύξει η Υπηρεσία μας, όσον αφορά στο πράσινο σκουλήκι, μέχρι στιγμής υψηλά επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού εμφανίζονται στις περιοχές που βρίσκονται παραπλεύρως της Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου και πιο συγκεκριμένα στα Δ.Δ. Αχιλλείου (Δήμου Κιλελέρ), Αρμενίου, Γλαύκης, Καλαμακίου, Μελίας και Γλαύκης, όπως επίσης και σε ορισμένες περιοχές του Δήμου Φαρσάλων.

Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, οι συλλήψεις ενήλικων (πεταλούδων) ρόδινου σκουληκιού στο δίκτυο φερομονικών παγίδων κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας. Σχετικά υψηλές συλλήψεις παρουσιάζονται στο Δ.Δ. Τερψιθέας».

Τέλος η Υπηρεσία παρακαλεί τους γεωπόνους (Καταστήματα Γεωργικών Εφοδίων, Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ.α.) που πιθανόν εντοπίσουν σημαντική εντομολογική προσβολή ή οποιοδήποτε άλλο ανησυχητικό σύμπτωμα σε βαμβακοκαλλιέργειες, να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί της, έτσι ώστε σε συνεργασία μαζί τους, να εκδοθεί προειδοποίηση για την ευρύτερη περιοχή (τηλ.: 2413 511119, 2413 511157).

ypaithros.gr