Κονδύλια της τάξεως των 71 εκατομμυρίων ευρώ για τις εξοφλήσεις αποζημιώσεων, τόσο για τον παγετό της περασμένης Άνοιξης, που έπληξε βαρύτατα δενδροκαλλιέργειες στο σύνολο της χώρας, όσο και για ζημίες που προκλήθηκαν από άλλες αιτίες στις καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου εντός του έτους 2021, καταβάλλει ο ΕΛΓΑ στους δικαιούχους, μεθαύριο, Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου.

Μέχρι σήμερα με τη διαδικασία πληρωμής προκαταβολών, αλλά και εξοφλήσεων πορισμάτων για τις αποζημιώσεις του παγετού της περασμένης Άνοιξης, έχουν ήδη καταβληθεί από τον ΕΛ.Γ.Α. περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ.

Η πληρωμή των αποζημιώσεων αυτών είναι εντός του χρονοδιαγράμματος, το οποίο έθεσε η Κυβέρνηση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ενώ η εξόφληση του συνόλου των πορισμάτων ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο 2022.

Επιπροσθέτως ο ΕΛ.Γ.Α. εξακολουθεί να πληρώνει ζημίες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, οι οποίες προκλήθηκαν εντός του έτους 2021, όταν στο παρελθόν κάτι ανάλογο συνέβαινε μετά την πάροδο τουλάχιστον 15 μηνών.

Η πληρωμή των αποζημιώσεων αυτών πραγματοποιείται σε μία δόση και στο 100% της αξίας των αποζημιώσεων τις οποίες δικαιούνται αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι εντός του έτους 2021 οι συνολικές αποζημιώσεις οι οποίες καταβλήθηκαν στους αγρότες για ζημίες 2020 και 2021 πλησιάζουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ.