Σταθερά εκτιμάται ότι θα είναι τα στρέμματα καλλιέργειας βάμβακος την φετινή χρονιά στην Ελλάδα.

Αν και οι τιμές παραγωγού πέρσι ήταν απογοητευτικές επειδή δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες οι παραγωγοί αναμένεται και φέτος να φυτέψουν βαμβάκια, ελπιζοντας σε κάποιες καλύτερες τιμές.

«Παρά τη μεγάλη οικονομική ζημιά που είχαν πέρσι οι βαμβακοπαραγωγοί (εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 20%) εκτιμώ ότι φέτος η καλλιέργεια στρεμματικά θα είναι οριακά μικρότερη», δηλώνει ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός και πρώην πρόεδρο του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών.

«Αυτό θα γίνει επειδή δεν έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις. Θα έχουμε μειώσεις στρεμμάτων στα τεύτλα (λόγω των φετινών προβλημάτων με την ΕΒΖ) αλλά και στο καλαμπόκι που υπήρξε μεγάλη οικονομική ζημιά πέρσι με τις τιμές.

Προβλήματα με τις τιμές αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί οσπρίων, που μεγάλος αριθμός από αυτούς παραμένει απλήρωτος από πέρσι. Η μέση τιμή παραγωγού πέρσι σε όλη την Ελλάδα κυμάνθηκε στα 0,40 ευρώ το κιλό.

Επίσης η συνδεδεμένη έχει κλειδώσει στα 64,6 ευρώ το στρέμμα. Το θετικό της περσινής χρονιάς ήταν οι πολύ υψηλές αποδόσεις. Ο παραγωγός εκτιμώ ότι θα καλλιεργήσει και φέτος ελπίζοντας σε καλύτερη τιμή.

Αυτό που θα πρέπει να κοιτάξουμε είναι να υπάρξουν έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στον αριθμό των στρεμμάτων καλλιέργειας που καθορίζουν την τιμή της στρεμματικής ενίσχυσης (συνδεδεμένη).

Πέρσι δηλώθηκαν περίπου 300.000 στρέμματα πάνω από το όριο των 2,5 εκατ. (πάνω από το οποίο έχουμε σταδιακή μείωση της ενίσχυσης). Θα πρέπει να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι για να μην εισπράττουν την ενίσχυση όσοι πραγματικά παράγουν».

agrotypos.gr