Την άμεση ενίσχυση όλων των παραγωγών - περίπου 20.000 - ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παντελής Μόσχος, «ζητάμε όλοι οι παραγωγοί να εισπράξουν τα 800 ευρώ, όπως έγινε και με τους εμπόρους που πουλάνε στις λαϊκές αγορές.

Όσον αφορά τις 4.000 παραγωγούς που έμεινε αδιάθεη η παραγωγή τους να αποζημιωθούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Η επιστολή της Ομοσπονδίας, προς τον Πρωθυπουργό, αναφέρει τα εξής:

Με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, στις 26/04/2020, που ανέφερε ότι υπεγράφη η ΚΥΑ που μέσα σε αυτή θα συμπεριληφθούν οι Παραγωγοί των Λαϊκών Αγορών που δεν μπορούσαν (τους είχε απαγορευτεί) να μετακινηθούν σε άλλη Γεωγραφική Περιοχή, όπως ανέφερε ο υπουργός οι Παραγωγοί αυτοί είναι 4.000.

Η Ομοσπονδία μας που εκπροσωπεί τους Συλλόγους Παραγωγών Λαϊκών Αγορών όλης της χώρας και τους 20.000 Παραγωγούς Λαϊκών Αγορών ζητεί από τον κ. Υπουργό Οικονομικών τη στήριξη όλων των Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Ανεξαιρέτως, καθώς όλοι γενικά έχουν υποστεί τεράστιες ζημίες, διότι είτε απείχαν παντελώς από τις Λαϊκές Αγορές λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης, είτε απείχαν για τουλάχιστον 20 ημέρες μέχρι την τροποποίηση της σχετικής πρόβλεψης, αποτέλεσμα της προσφυγής της Ομοσπονδίας μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε συμμετείχαν στις αγορές κατά το ποσοστό 50 % που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ.

Αντιθέτως, οι Επαγγελματίες Πωλητές Λαϊκών Αγορών απουσίασαν μόνο μία ημέρα από την εργασία τους, παρά ταύτα έχουν ήδη συμπεριληφθεί στην ΚΥΑ Ενίσχυσης των 800 ευρώ, ενώ οι συνάδελφοι Πωλητές Βιομηχανικών Ειδών οι οποίοι δεν εργάζονται μέχρι και σήμερα με Κυβερνητική Απόφαση χρήζουν γενναίας Αποζημίωσης λόγω των Αδιάθετων Εμπορευμάτων τους.

Ζητάμε:
    Άμεση ενίσχυση όλων των παραγωγών Λαϊκών Αγορώ χωρίς καμιά εξαίρεση και προϋπόθεση,
    Άμεση επιστροφή όλων των παραγωγών στις Λαϊκές Αγορές της χώρας
    Άμεση ένταξη στην πλατφόρμα των δικαιούχων των 800 ευρώ.
    Αποζημίωση των Αδιάθετων Ποσοτήτων μετα την απαγόρευση
    Άτοκα Μακροπρόθεσμα Δάνεια για το 25% του τζίρου, για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε.

agrotypos.gr