Η ανοδική πορεία των τιμών στα καύσιμα επηρεάζει άμεσα και τους αγρότες που βλέπουν τα κόστη να εκτινάσσονται.

Στη Λάρισα οι αγρότες πρέπει να δαπανήσουν για να αγοράσουν πετρέλαιο από 1,29 έως 1,55 ευρώ το λίτρο.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας agrotypos.gr:

Επιπρόσθετα κόστη κατά την παραγωγική διαδικασία των προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης, ιδιαίτερα δε τις μετακινήσεις και τις μεταφορές επιφέρει η συνεχιζόμενη αύξηση της τιμές στο πετρέλαιο (diesel) κίνησης, τις τελευταίες ημέρες, για γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Σχετική έρευνα τιμών, που πραγματοποίησε ο ΑγροΤύπος στο παρατηρητήριο του Yπουργείου Ανάπτυξης, έδειξε πως σε ορισμένες περιοχές της χώρας η τιμή για ένα λίτρο diesel κίνησης έφτασε και τα 1,66 ευρώ.

Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης, από την περιοχή Νέα Σίλατα Χαλκιδικής στο Δήμο Προποντίδας, που διατηρεί εκτατική καλλιέργεια σιτηρών 3.000 στρεμμάτων, αλλά και μονάδα με πρόβατα Λακόν «κάθε ημέρα το πετρέλαιο κίνησης έχει και διαφορετική τιμή. Η κατάσταση και τα κόστη έχουν ξεφύγει».
«Το πετρέλαιο κίνησης είναι βασικό εργαλείο του αγρότη. Κι είναι ένα από τα κοστολόγια που δεν μπορείς σε καμιά περίπτωση να αποφύγεις. Είναι πολύ λυπηρό να είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς αγροτικό πετρέλαιο. Αυτό και μόνο δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό αναμεσα στις χώρες-μέλη, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται και να συρρικνώνεται το ελάχιστο εισόδημα που ήδη υπάρχει», προσθέτει ο κ. Παπαδάκης.
«Εκτιμώ ότι με τις τρέχουσες τιμές και με το αλώνισμα σε εξέλιξη, το κόστος ανά στρέμμα θα αυξηθεί από τα 15-18 ευρώ, τουλάχιστον στα 20 ευρώ», αναφέρει από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος.
Σε δεινή θέση και οι κτηνοτρόφοι, λόγω των μεταφορικών στις ζωοτροφές
Σε ιδιαίτερα δυσάρεστη θέση φέρνει και τους κτηνοτρόφους η αύξηση των τιμών, καθώς αναγκάζονται να πληρώνουν παραπάνω τις ζωοτροφές, αλλά και τις μετακινήσεις τους.
«Φέτος σε σχέση με πέρσι, εκτιμώ ότι για ένα δρομολόγιο μεταφοράς ζωοτροφών από την Καρδίτσα, εδώ σε εμάς στην Ηγουμενίτσα, το καπέλο στην τιμή λόγω πετρελαίου και διοδίων φτάνει ήδη τα 200 ευρώ», σημειώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο η πρόεδρος των κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Μυρτώ Λύκα, από το Μαργαρίτι Θεσπρωτίας.
Παράλληλα όπως εξηγεί «δεν είναι μόνο το κόστος των μεταφορικών που αυξάνει τις τιμές των ζωοτροφών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε και τις καθημερινές μας μετακινήσεις από και προς τις μονάδες, οι οποίες δεν είναι και λίγες».
Στα νησιά και τις ακριτικές περιοχές οι υψηλότερες τιμές
Από 1,30 έως και 1,66 ευρώ πληρώνουν το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Λέσβο. Σύμφωνα με στοιχεία που άντλησε ο ΑγροΤύπος από το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης, στον Έβρο οι τιμές κυμαίνονται από 1,32 έως 1,54 ευρώ το λίτρο, στο Λασήθι, στην Κρήτη,οι τιμές παίζουν μεταξύ 1,32 και 1,53 ευρώ το λίτρο και στη Μεσσηνία από 1,29 έως 1,53 ευρώ το λίτρο. Τέλος, στην Λάρισα οι αγρότες πρέπει να δαπανήσουν για να αγοράσουν πετρέλαιο από 1,29 έως 1,55 ευρώ το λίτρο.