«Ο πρωθυπουργός το 2015 έδωσε την εντολή για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με προεξάρχοντα ρόλο στον πρωτογενή τομέα. Δεν κάναμε απλά ότι μπορούσαμε, κάναμε πάρα πολλά για τα οποία είμαστε υπερήφανοι.

Σε κάθε λαϊκιστική προσπάθεια μηδενισμού, απαντάμε με έργο κι εδώ στο δήμο Αγιάς».

Τα παραπάνω σημείωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης εγκαινιάζοντας την 40η Γιορτή Κερασιού στο Μεταξοχώρι της Αγιάς.

Αναφερόμενος στο έργο που έχει γίνει για την περιοχή μάλιστα, ο κ. Κόκκαλης υπενθύμισε την πρόσφατη ανακοίνωσή του, για την κατασκευή φράγματος για τη δημιουργία ταμιευτήρα νερού στην περιοχή του Αγιοκάμπου, συνολικού προϋπολογισμού 19,197 εκ. ευρώ, το οποίο αναμένεται με την ολοκλήρωσή του να αρδεύσει περί τα 13.650 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων.

«Έχουμε ήδη εντάξει έξι ομάδες παραγωγών από την επαρχία Αγιάς στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, δείχνοντας έμπρακτα τη αποφασιστικότητά μας για ένα υγιές συνεταιρίζεσθαι, ενώ μετά την απαιτούμενη προεργασία, καταθέσαμε το φάκελο ώστε να γίνει «άνοιγμα» στην αγορά της Κίνας για το Αγιώτικο κεράσι, αλλά και να ενδυναμωθεί περαιτέρω η διείσδυση του προϊόντος στην Ινδία» είπε επίσης.

Ωστόσο, ο Λαρισαίος υφυπουργός υποστήριξε ότι «το κεράσι της Αγιάς έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει μέχρι την ολοκληρωτική καταξίωσή του στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν προσωπικά από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ώστε το κεράσι της Αγιάς να αποκτήσει την ταυτότητα που χρειάζεται ως διαβατήριο για να κατακτήσει τις αγορές.

Οι προσπάθειές μας βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο κι αν δεν είχαμε τις τρέχουσες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, νομίζω πως θα προλαβαίναμε τα ευχάριστα. Αφήνουμε όμως παρακαταθήκη στην επόμενη διοίκηση του υπουργείου μία σημαντική ομαδική δουλειά, που σύντομα θα φέρει το κεράσι της επαρχίας Αγιάς στο προσκήνιο, αποδίδοντας στους παραγωγούς και την τοπική κοινωνία τα μέγιστα.»

Τέλος, ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στη δρομολόγηση της αλλαγής του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ, εξηγώντας ότι «επειδή φέτος ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά σε ότι αφορά τις καιρικές συνθήκες για πολλές καλλιέργειες, θέλω να σταθώ και στο ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης.

Και θέλω να υπενθυμίσω πως σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή, από τον περασμένο Δεκέμβριο με ενέργειές μας, ο ΕΛΓΑ αποφάσισε και ανέθεσε τη διενέργεια διαγωνισμού -είναι σε πλήρη εξέλιξη- για την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Η τελευταία τροποποίηση του Κανονισμού ήταν το 2011, αλλά δεν είχε σκοπό την αλλαγή ή μάλλον τη συμπλήρωση των ασφαλιστικών κινδύνων. Η τροποποίηση είχε να κάνει καθαρά με θέματα οικονομικών εισφορών.

Άρα, εντός του 2019 θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την αναλογιστική μελέτη, ώστε να υπαχθούν κι άλλα αίτια στον ΕΛΓΑ κι άλλοι ασφαλιστικοί κίνδυνοι, λέει ο νόμος.

Γιατί, όντως, πολλές καλλιέργειες, πολλές ασθένειες δεν υπάγονται -κακώς δεν υπάγονται- στην αποζημίωση του ΕΛΓΑ. Το 2019 θα είναι έτοιμη η αναλογιστική μελέτη».