Στη διαβεβαίωση πως σύντομα θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των παραγωγών, ιδιαίτερα υπό τις πιεστικές συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, προχώρησε από την Αγιά όπου βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Χαιρετίζοντας την έναρξη της 23ης Γιορτής Μήλου, ο κ. Κόκκαλης τόνισε μεταξύ άλλων πως «τα Μήλα Αγιάς αποτελούν σήμα κατατεθέν της περιοχής και ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο για την οικονομία της και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα τόσο στη Θεσσαλία όσο και στο σύνολο της επικράτειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην όμορφη περιοχή σας καλλιεργείται το 20% της παραγωγής μήλων στην Ελλάδα (70% στο πράσινο μήλο), μεγέθη ενδεικτικά της δυναμικότητας της καλλιέργειας και της εμπειρίας που έχετε αποκτήσει. Από τα αγαπητά σε όλους φιρίκια, προχωρήσατε στα ντελίτσια, τους ρενέδες, ενώ μετά ακολούθησαν τα Golden και τα Grany Smith.
Το μήλο, είναι γνωστό σε όλους για τις ευεργετικές του ιδιότητες και δεν θα μείνω μόνο στο κλασικό "ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα", αλλά θα προχωρήσω στην ευκολία που η φύση του φρούτου και η αντοχή του δίνει σε χιλιάδες εργαζόμενους να μεταφέρουν ένα υγιεινό πρόγευμα στις εργασίες τους. Επίσης, είναι ένα φρούτο ιδιαίτερα ελκυστικό για τα παιδιά και όλοι ξέρουμε τη συμβολή των φρούτων στην οικοδομή υγιών συνηθειών στα νέα παιδιά».
Ο Λαρισαίος υφυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια από τα ολοένα και περισσότερο εμφανιζόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, υπενθυμίζοντας πως  «αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των παραγωγών ιδιαίτερα υπό τις πιεστικές συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή».
Μίλησε επίσης για τις πιέσεις που δημιουργεί στην παραγωγή η παράταση του ρωσικού εμπάργκο, διαβεβαιώνοντας ότι «ως κυβέρνηση κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να στηρίξουμε την εξωστρέφεια των γεωργικών μας προϊόντων και το εισόδημα του κατά κύριο επάγγελμα παραγωγού».
Ο κ. Κόκκαλης εστίασε επίσης στα «χρήσιμα εργαλεία που υπάρχου  στα χέρια του αγρότη σήμερα, να βρει τη θέση που του αξίζει στη γεμάτη προκλήσεις σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας».
Απευθυνόμενος δε, στους αγρότες της επαρχίας Αγιάς, σημείωσε ότι «καλείστε να απενδυθείτε το προφίλ του εργάτη γης και να υποστηρίξετε το μοντέλο του σύγχρονου αγρότη επιχειρηματία, ο οποίος αναζητεί τις ευκαιρίες κατάρτισης ώστε έχοντας κατανοήσει τα οφέλη της ενσωμάτωσης των καινοτόμων προϊόντων της εφαρμοσμένης έρευνας, να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά προϊόντα που παράγει με φιλότιμο και μεράκι σε αυτή τη γη που αγαπά».
Μια ακόμη πρόκληση, κατά τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι η στήριξη του φυτογενετικού δυναμικού της πατρίδας μας και η επιλογή εκείνων των ποικιλιών μέσω των οποίων θα καλύπτεται μεγαλύτερο ημερολογιακό εύρος στις αγορές και οι οποίες θα προσαρμόζονται άριστα στις τοπικές συνθήκες. «Ως Υφυπουργός, συνέχισε, έχω ήδη έμπρακτα εκφράσει το ενδιαφέρον μου για τη στήριξη του πολλαπλασιαστικού υλικού μέσω του Προγράμματος Νέων Ποικιλιών που θα εξαγγελθεί σύντομα αλλά και μέσα από την πρωτοβουλία μου να στηριχθούν οι δομές των διατηρητών και των ερευνητών, ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί στην πράξη το νέο μοντέλο αγρότη-επιχειρηματία. Χωρίς σύζευξη με την εφαρμοσμένη έρευνα ο αγρότης δεν θα μπορέσει ποτέ να σταθεί αυτοδύναμα στον ανταγωνιστικό διεθνή περίγυρο». 
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην οργάνωση των παραγωγών σε Ομάδες και Οργανώσεις, «στα πλαίσια μιας νέας αντίληψης του συνεταιρίζεσθαι, που μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην καλύτερη διαπραγμάτευση με τους εμπόρους και στην βέλτιστη αξιοποίηση των ευκαιριών που υπάρχουν από τα προγράμματα προώθησης, τα επιχειρησιακά προγράμματα και τα σχέδια βελτίωσης».
Κλείνοντας, το κυβερνητικό στέλεχος, συνεχάρη τους διοργανωτές «για την ευκαιρία που μας δίνετε να γιορτάσουμε το αγαπητό Μήλο της Αγιάς και να θυμίσω σε όλους σας ότι οι πόρτες του Υπουργείου είναι ανοικτές και βρισκόμαστε εκεί για να υποστηρίξουμε μαζί σας το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ελληνικής γεωργίας».