Το διήμερο 7 & 8 Μαΐου 2020 (Σάββατο και Κυριακή) θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας το 26ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ «Παναγιώτης Παπαθανασίου» το οποίο διοργανώνει ο Μουσικός Σύλλογος Λάρισας και ο Δήμος Λαρισαίων – Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών. Το Φεστιβάλ ήταν προγραμματισμένο για το περασμένο Φθινόπωρο (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2021) αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.
Στο Φεστιβάλ θα λάβουν μέρος συνολικά πέντε καταξιωμένες χορωδίες και ο διοργανωτής Μουσικός Σύλλογος Λάρισας. Δύο Ευρωπαϊκές χορωδίες (μία Ανδρική από τη Γερμανία και μία παιδική από την Αρμενία) και τρεις ελληνικές χορωδίες (μία γυναικεία από τη Θεσσαλονίκη, μία μικτή από την Αθήνα και μία γυναικεία από την πόλη μας). Λεπτομέρειες για τις χορωδίες αναφέρονται παρακάτω.
Θα πραγματοποιηθούν συνολικά τρεις συναυλίες. Μία το Σάββατο (βραδινή) και δύο την Κυριακή (μία πρωινή και μία βραδινή).
Το Φεστιβάλ θα κλείσει της Κυριακή το βράδυ με τη συμμετοχή της Λαρισαίας διεθνούς φήμης σοπράνο Μυρτούς Παπαθανασίου.
Εισιτήρια προπωλούνται στο ισόγειο του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας καθημερινά 11.00-13.00

Μουσικός Σύλλογος Λάρισας (Μαέστρος Χρήστος Κτιστάκης)

Η ανδρική χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας ιδρύθηκε το 1931. Από της ιδρύσεώς της τη χορωδία διηύθυναν διαδοχικά οι Α. Οικονόμου, Β. Κυλικάς, Σ. Τσαντήλας, Μ. Καστέλλης, Γ. Μίγκος, Τ. Χαλκουτσάκη, Γ. Κορωνάκης, Α. Βαλακώστας και Δ. Καρβούνης. Σήμερα τη χορωδία διευθύνει ο Χρήστος Κτιστάκης.
Η χορωδία έδωσε πάνω από 400 συναυλίες και συμμετείχε σε Φεστιβάλ και συναντήσεις χορωδιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ερμηνεύοντας μεγάλο ρεπερτόριο ελληνικής και ξένης μουσικής που ξεπερνάει τα 350 έργα.
Βραβεύτηκε σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς χορωδιών το 1959, 1963, 1973, 1977, 1978, 1981 και 1985 .
Πήρε μέρος σε Διεθνή Φεστιβάλ χορωδιών στη Βάρνα, Σβιστόφ, Σιλίστρα, Γκάμπροβο, Γιάμπολ, ΣτάραΖαγκόρα και Ντούπνιτσα (Βουλγαρία), στο Γκντάνσκ, Κλίβιτσε και Ρύμπνικ (Πολωνία), στο Λορέτο, Αρέτσο, Γκορίτσια και Ρώμη-CasteliRomani (Ιταλία), Βελιγράδι (Σερβία). Το 1982 στο Διεθνή Διαγωνισμό στην πόλη Τουρ της Γαλλίας, απέσπασε το μοναδικό βραβείο στην κατηγορία των ανδρικών χορωδιών.
Έδωσε συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδος, στη Λευκωσία και Αμμόχωστο της Κύπρου και στις πόλεις του εξωτερικού Σόφια, Φιλιππούπολη (Βουλγαρία), Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Mel, Modena, SanVitoalTagliamento (Ιταλία), Bruchsal, Obertshausen, Saarbrucken (Γερμανία), Strasburg (Γαλλία), ΒanskaBystritsa (Σλοβακία), Μοskva (Ρωσσία), Stockholm (Σουηδία), ΟstrowVielkopolski, Clivice, Rybnik (Πολωνία), Βουκουρέστι (Ρουμανία) κ.ά. Πολλές συναυλίες της δόθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Τον Απρίλιο του 1990 συμμετείχε στην Α΄ παρουσίαση στην Ελλάδα της 13ης συμφωνίας του διάσημου συνθέτη DmitriShostakovich με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και διευθυντή τον Άλκη Μπαλτά. Με την ΚΟΘ συμμετείχε στις παρουσιάσεις του παραπάνω έργου σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Βέροια και στο Ηρώδειο το 1991, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον Δεκέμβριο του 1996 συμμετείχε στην παρουσίαση του ιδίου έργου, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη χορωδία της ΕΡΤ και τη χορωδία ‘’ Μακεδονία ‘’ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με διευθυντή τον MaximShostakovich, γιό του DmitriShostakovich.
Στις 29 Μαρτίου του 1998 έδωσε μεγάλη συναυλία για να τιμήσει τη μνήμη της διάσημης Ελληνίδας υψιφώνου Μαρίας Κάλλας.
Στις 16 Δεκεμβρίου του 2001 και με τη συμμετοχή όλων των χορωδιών της πόλης μας, διοργάνωσε μεγάλη συναυλία – γιορτή των 70 χρόνων συνεχούς δημιουργίας και παρουσίας του στα πολιτιστικά πράγματα, τόσο της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού.
Το 2005 τίμησε με μια πολύ μεγάλη εκδήλωση-συναυλία τα 80χρονα του διεθνούς φήμης μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.
Στις 18 Μαρτίου 2007 με τη συνεργασία στης Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Λαρισαίων και με τη συμμετοχή 5 διεθνούς φήμης σολίστ, ανέβασε σε συναυλιακή μορφή και για πρώτη φορά στην πόλη της Λάρισας την περίφημη όπερα Trovatore του G. Verdi. Tο Νοέμβριο του ιδίου έτους συμμετείχε στο Παγκόσμιο Διαγωνιστικό Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών.
Την 25η Ιανουαρίου 2009 υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της Χρήστου Κτιστάκη και με τη συμμετοχή της διεθνούς φήμης σοπράνο Μυρτούς Παπαθανασίου διοργάνωσε βραδιά όπερας. Ακούστηκαν αποσπάσματα από όπερες των Verdi, Rossini, Mozart, Bizet και Bellini.
Το Φεβρουάριο του 2008 τμήμα της χορωδίας συμμετείχε στην όπερα Traviata του G. Verdi με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Λαρισαίων και τη χορωδία όπερας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Το ίδιο τμήμα συμμετείχε στην όπερα Carmen του G. Bizet το 2009, στην οπερέτα του Θ. Σακελλαρίδη ‘’Ο Βαφτιστικός’’ το 2010, στην όπερα του G. Rossini ‘’ Ο Κουρέας της Σεβίλλης’’ τo 2011 και στο μιούζικαλ ‘’Η όπερα της πεντάρας’’ το 2012. Το Μάιο του 2016 προγραμματίζεται η συμμετοχή της χορωδίας του Μ.Σ.Λ. στην παρουσίαση της όπερας Norma του Bellini σε Λάρισα και Βέροια.
Το έτος 2011 γιορτάστηκαν τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Μουσικού Συλλόγου με σειρά συναυλιών με τη συμμετοχή πολλών χορωδιών από την Ελλάδα και το την Ευρώπη.
Το έτος 2012 σε ειδική εκδήλωση στη Λάρισα ο Μουσικός Σύλλογος Λάρισας τίμησε τον ValentinBobevski, Ακαδημαϊκό και Πρόεδρο της Ένωσης Χορωδιών Βουλγαρίας για την προσφορά του στη χορωδιακή μουσική και τη μακροχρόνια συνεργασία του Με το Σύλλογο.
Τον Οκτώβριο του 2016 ο Μουσικός Σύλλογος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στον 2ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών της Κέρκυρας με ιδιαίτερης δυσκολίας κλασικά χορωδιακά τραγούδια.
Τον Σεπτέμβριο του 2018 παρουσίασε με τη συμφωνική ορχήστρα Λάρισας σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση τον όρκο του Ιπποκράτη, έργο γραμμένο από τον συνθέτη Ε. Μπέκο στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για την καθιέρωση της Λάρισας ως Ιπποκράτειας πόλης.
Από το 1985 διοργανώνει κάθε χρόνο το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Λάρισας. Την τελευταία 10ετία το φεστιβάλ πραγματοποιείται ανά διετία. Από το 2019 το φεστιβάλ φέρει την ‘’Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Λάρισας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ’’ προς τιμήν του επί 24 έτη Προέδρου του Συλλόγου και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων.

Ο Χρήστος Κτιστάκης γεννήθηκε στη Λάρισα.
Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Δ.Ω.Λ. όπου απέκτησε με άριστα τα πτυχία:
αρμονίας, ενοργάνωσης, αντίστιξης, φούγκας, και δίπλωμα σύνθεσης.
Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο μουσικής και θεάτρου στο SaarlandSaarbrucken
της Γερμανίας, όπου περάτωσε με άριστα το σολιστικό και μεταπτυχιακό ειδίκευσης πιάνου με
την Prof. KristinMerscher και μεταπτυχιακό διεύθυνσης ορχήστρας, επίσης με άριστα, με τον
Prof. MaxPommer.
Στην καλλιτεχνική του πορεία έχει διακριθεί ως πιανίστας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και
έχει εμφανιστεί ως σολίστ ή με μουσική δωματίου στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες,
καθώς επίσης στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία.
Το 1996 του απονεμήθηκε το βραβείο DAAD του Πανεπιστημίου του Saarland και
ηχογράφησε πολλές φορές για το Γερμανικό ραδιόφωνο.
Κατά την διάρκεια των σπουδών του παρακολούθησε πλήθος σεμιναρίων για πιάνο και
διεύθυνση ορχήστρας, διηύθυνε τη μικτή χορωδία του Schafbrucke από το 1992 έως το 1998,
την παιδική χορωδία του Bischmisheim από το 1995 έως το 1998 και ίδρυσε το 1996 την
PolyphoniaVocale (μικτή χορωδία αποτελούμενη από σπουδαστές του Πανεπιστημίου του
Saarbrucken) με έργα κυρίως a cappela.
Έγραψε σκηνική μουσική για είκοσι πέντε θεατρικά έργα και musicals στην Ελλάδα
(ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας, Σ.ΜΟΥ.Θ.) και στην Γερμανία.
Συνιδρυτής του Σ.ΜΟΥ.Θ. (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου) ο Χρήστος Κτιστάκης είναι
μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας από το έτος 2000, της Μικτής Χορωδίας του
Μουσικού Συλλόγου Τυρνάβου από το έτος 2002, του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας από το
έτος 2006, καλλιτεχνικός διευθυντής της Μουσικής Σχολής Δήμου Τυρνάβου από το 2007-
2011 καλλιτεχνικός διευθυντής της Μουσικής Σχολής Δήμου Τεμπών από τον Σεπτέμβριο του
2012 και από τον Σεπτέμβριο του 2016 μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας και μικτής
χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης.
Διηύθυνε την Σ.Ο.Λ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2004 στα πλαίσια των Κυριακάτικων
Πρωινών, την ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ στο Ηρώδειο στην έναρξη του
Φεστιβάλ Αθηνών το 2005, την συμφωνική ορχήστρα του Galati (Ρουμανία), την Ορχήστρα
όπερας της Constanta (Ρουμανία) και εμφανίστηκε διευθύνοντας όπερες στο Δημοτικό Ωδείο
Λάρισας και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Έχει διευθύνει πάνω από 200 συναυλίες συμφωνικού ρεπερτορίου, όπερες, ορατόρια,
οπερέτες, μπαλέτο, μιούζικαλς, συναυλίες εκπαιδευτικού χαρακτήρα για σχολεία και έχει
συνεργαστεί με αξιόλογους σολίστες της Ελλάδας.

Μυρτώ Παπαθανασίου
Η υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου γεννήθηκε στη Λάρισα και ξεκίνησε τις σπουδές της, στο πιάνο και τα θεωρητικά, στο Ωδείο της πόλης. Πήρε δίπλωμα Μονωδίας από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με διάκριση και βραβείο, ενώ ως υπότροφος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Μιλάνο με τον ΡομπέρτοΚοβιέλλο.
Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο “Μαρία Κάλλας- ΒestDebutArtistoftheYear” ερμηνεύοντας τη Βιολέτα στην Τραβιάτα στο Ντάλλας. Στον ίδιο ρόλο είχε πρωτοεμφανιστεί το 2007 στην Όπερα της Ρώμης, με την σκηνοθετική υπογραφή του Φράνκο Τζεφιρέλλι. Με το μεγάλο σκηνοθέτη συνέχισε τη συνεργασία της ως Νέντα στους Παλιάτσους, ως Τόσκα στην ομώνυμη όπερα και ως Αλίτσε στον Φάλσταφ.
Έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου, όπως: τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης ανοίγοντας την καλλιτεχνική σεζόν του 2014-2015 με την Μποέμ, στο Βασιλικό Θέατρο του Λονδίνου ανοίγοντας την σαιζόν 2019-2020, την Όπερα του Τόκυο και του Σίδνεϋ, την Όπερα του Σαν Ντιέγκο , τις Κρατικές Όπερες της Βιέννης, του Βερολίνου, του Μονάχου, της Ζυρίχης, της Βαρκελλώνης, της Ρώμης, της Βερόνας, του Άμστερνταμ, της Στουτγκάρδης, της Κοπεγχάγης, την Όπερα Γκαρνιέ και ChampsElysées του Παρισιού, την Όπερα LaMonnaie των Βρυξελλών, του Μόντρεαλ, του Λουξεμβούργου, του Ντάλλας, της Μπολόνια, της Γένοβας, της Κατάνια, του Τορίνο, του Μόντε Κάρλο, του Μονπελιέ και το Τεάτερ αν ντερ Βίεν. Έχει δώσει ρεσιτάλ σε σπουδαίες αίθουσες συναυλιών όπως το Κοντσερτχάους της Βιέννης, το Κοντσερτγκεμπάου του Άμστερνταμ, την αίθουσα Τσαϊκόφσκυ της Αγίας Πετρούπολης, το ΚΚL της Λουκέρνης, την Τόνχαλε της Ζυρίχης, στη Νέα Υόρκη”MostlyMozartfestival” και πρόσφατα στην αίθουσα συναυλιών της Βαμβεργης.
Το Νοέμβριο του 2016 κυκλοφορησε η ηχογράφηση του Ντον Τζιοβάνι υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Κουρεντζή για λογαριασμό της SonyClassic στην οποία ερμηνεύει το ρόλο της Ντόννα Άννα.
Ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία το ντεπούτο της στο Κοβεν Γκάρντεν στην όπερα Ντον Τζιοβάννι ως ΝτόνναΕλβίρα , στην Όπερα ChampsElysées στο ρόλο του Sifare στο Μιθριδάτη (Μότσαρτ), ρόλο που επανέλαβε και στην Όπερα LaMonnaie των Βρυξελλών. Καθιερώθηκε ως Aλτσίνα (Χέντελ) με μαέστρο τον ΚριστόφΡουσέ στην όπερα Γκαρνιε του Παρισιού , ρόλο που υποδύθηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο με μαέστρο τον Γ. Πέτρου με μεγάλη επιτυχία καθώς και στην όπερες της Βιέννης με μαεστρο τον Μ. Μινκοφσκυ και της Στουτγκάρδη . Ως Φιορντιλίτζι (Ετσι κάνουν όλες) εμφανιστηκε στην Όπερα Γκαρνιέ του Παρισιού , ενώ πρόσφατα ως Αμέλια στον ΣιμονΜποκκανέγκρα στις όπερες του Μονπελιέ , Αμβέρσας, Λουξεμβούργου και Σαν Καρλο της Νάπολης . Επίσης τη Βιολέττα (Τραβιάτα) στην Σταατσόπερ της Βιέννης, στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στο Βασιλικό Θέατρο της Κοπεγχάγης. Συμμετείχε, ακόμη, στην Ενάτη (Μπετόβεν) στο Κοντσερτγκεμπάου στο Αμστερνταμ και στη Σεούλ υπό τη διεύθυνση του ΊβανΦίσερ, σε μια παράσταση που αναμεταδόθηκε ζωντανά, καθώς και στο Ηρώδειο υπό τη διεύθυνση του Κ. Τρικολίδη.
Το ρεπερτόριό της είναι ιδιαίτερα ευρύ και εκτείνεται από το μπαρόκ μέχρι τους σύγχρονους συνθέτες. Έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους ρεπερτορίου όπως: Ιφιγένεια στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι (Γκλουκ), Αλτσίνα στην ομώνυμη όπερα του Χέντελ , Ντόνα Άννα και Ντόνα Ελβίρα στον Ντον Τζιοβάνι (Μότσαρτ), ΦιορντιλίτζιστοΈτσι κάνουν όλες (Μότσαρτ) με τη φιλαρμονική της Βιέννης , Κονστάντσε στην Αρπαγή από το Σεράι (Μότσαρτ), Βιτέλλια στην Μεγαλοψυχία του Τίτο, Βιολέτα στην Τραβιάτα , Αμέλια στο ΣιμονΜποκκανεγκρα (Βέρντι), Σεμίραμις (Ροσίνι), Άννα στο Μωάμεθ το 2ο (Ροσσίνι), Ρουσάλκα στην ομώνυμη όπερα (Ντβόρζακ), Μπερενίτσε (Σιπιόνε Χαίντελ) Νέντα στους Παλιάτσους (Λεονκαβάλλο), Τόσκα στην ομώνυμη όπερα (Πουτσίνι), Μανόν του Μασνέ , Ιουλιέττα του Γκουνώ , Μιμή στη Μποέμ του Πουτσίνι , Ginevra di Scozia (ΣιμόνεΜαίρ), Σεχραζάντ του Ραβέλ με την ορχήστρα της Βαμβέργης υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Καρύδη.
Έχει στο ενεργητικό της 4 ηχογραφήσεις της όπερας Ντον Τζιοβάνι (Ντόννα ‘Αννα), Il turco in Italia (Φιοριλλα), άριες και ντουέτα του Ροσσίνι, δύο ηχογραφησεις της Ενάτης Συμφωνίας του Μπετόβεν με τη Συμφωνική του Σύδνεϋ και με την ορχήστρα της Βουδαπέστης, την Ginevra di Scozia (ΣιμόνεΜαίρ), έργα Παπαϊωάννου, Σεμίραμις με μαέστρο τον Α. Τζέντα , καθώς και το DVD της Ρουσάλκα από την Όπερα LaMonnaie των Βρυξελλών υπό τη διεύθυνση του ΆνταμΦίσερ.

VociContraTempo (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Μαέστρος Σοφία Γιολδάση)

Το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο VociContraTempo είναι ένα ευέλικτο σχήμα, του οποίου η δομή και ο αριθμός των μελών προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε συναυλίας. Ανάμεσα στους σκοπούς του συνόλου είναι η ανάδειξη έργων για γυναικεία χορωδία με έμφαση στη μουσική δημιουργία του 19ου, 20ου και 21ου αιώνα. Συνεργάζονται τακτικά με φορείς όπως η Κρατική Ορχήστρα Θες/νίκης, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θες/νίκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Πρέβεζας, κ.ά. Έχουν εμφανιστεί σε διάφορους χώρους στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής, Γενί Τζαμί, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο, Φιλολογικός Σύλλογος “Παρνασσός” Αθήνας, Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, Ζιντζιρλί Τζαμί Σερρών, κ.ά.). Τον Αύγουστο του 2021 συμμετείχαν σε δύο από τα μεγαλύτερα Διεθνή Χορωδιακά Φεστιβάλ: το “Guidod’Arezzo” και το “IncontroInternazionalePolifonico“Città di Fano”, δίνοντας συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ιταλίας και λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές.


H Σοφία Γιολδάση σπούδασε Διεύθυνση Χορωδίας στο ConservatoriumvanAmsterdam. Είναι αριστούχος πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας από το Κ.Ω.Θ. και Μουσικής Παιδαγωγικής/Μουσικολογίας του Τ.Μ.Σ. του Α.Π.Θ. Έχει δουλέψει με παιδικές, νεανικές, μικτές χορωδίες, ερασιτέχνες, επαγγελματίες με αξιοσημείωτη επιτυχία. Ως μαέστρος της Παιδικής Χορωδίας NieuwAmsterdamsKinderkoor εμφανίστηκε στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών της Ολλανδίας, κέρδισε Ασημένιο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Cantemus, ηχογράφησε για την Ολλανδική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση και για την UniversalMusic/DeutscheGrammophon. Στις 30/04/13 διεύθυνε την NAK και το NederlandsBlazersEnsemble στην ορκομωσία του Βασιλιά της Ολλανδίας, WillemAlexander. Καλείται συχνά να διδάξει σε masterclasses, σεμινάρια και workshops σε Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία & Ολλανδία. Συνεργάζεται συχνά με φορείς όπως οι EuropaCantat, Feniarco, LeadingVoicesUtrecht, Πανεπιστήμιο Hacettepe (Τουρκίας), Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατική Ορχήστρα Θες/νίκης, Μέγαρο Μουσικής Θες/νίκης, κ.ά. Είναι μαέστρος της «Μικτής & Νεανικής Χορωδίας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης» και του Γυναικείου Φωνητικού Συνόλου «VociContraTempo».

Cantabile Limburg (ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΜαέστροςJürgen Fassbender)

Η ανδρική χορωδία δωματίου CantabileLimburg είναι ένα από τα διεθνώς αναγνωρισμένα κορυφαία σύνολα μεταξύ των αντρικών χορωδιών εδώ και χρόνια. Η χορωδία ιδρύθηκε το 1981 από πρώην μέλη της χορωδίας αγοριών του καθεδρικού ναού του Limburg. Η κοινή μουσική εμπειρία και η σίγουρα μοναδική συνέχεια στη σύνθεση της χορωδίας είναι χαρακτηριστικά για τον συχνά βεβαιωμένο «CantabileSound». Έχει πάρει μέρος σε σειρά παραστάσεων σε εθνικές και διεθνείς συναυλίες, ραδιοφωνικές παραγωγές, φεστιβάλ και διαγωνισμούς: 1ο βραβείο στην στις ανδρικές χορωδίες στον 4ο Γερμανικό Διαγωνισμό Χορωδίας στην πόλη Fulda(1992 και 1995), νικήτρια στο διεθνή ραδιοφωνικό διαγωνισμό «Letthepeoplesing» στην κατηγορία «Equalvoices». Πρώτα βραβεία κέρδισε σε πολλούς εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς χορωδίας (Budapest, Trelew, Arezzo, Darmstadt, Kleipeda, Bremen, Llangollen). H χορωδίαπραγματοποίησε επιτυχημένες περιοδείες συναυλιών στην Αυστρία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας της.

Ο JürgenFaßbender και οι χορωδίες του έχουν κερδίσει πρώτα βραβεία σε πολυάριθμους φημισμένους διεθνείς διαγωνισμούς χορωδίας τα τελευταία χρόνια, (ECA, Arezzo, RivadelGarda, Tours, Trelew, Prague, Kleipeda, Llangollen, Wien, Salzburg, Wernigerode, Venice, Bremen). Είναι μέλος της Ομοσπονδιακής Μουσικής Επιτροπής του Χορωδιακού Συλλόγου Έσσιας, της Επιτροπής Λογοτεχνίας του Γερμανικού Διαγωνισμού Χορωδιών και της Επαγγελματικής Ένωσης Γερμανών Διευθυντών Χορωδιών. Εργάζεται ως συνεκδότης της επιτυχημένης σειράς βιβλίων χορωδίας "ReineMännersache" (Αμφίβολα ανδρική ύλη) και "ReineFrauensache" (Αμφίβολα γυναικεία ύλη) στον εκδοτικό οίκο Peters και έχει εκδώσει πολλά άλλα χορωδιακά βιβλία με τους Helbling, Bosse και Bärenreiter, και άλλους εκδοτικούς οίκους. Από το 2008 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της HessiaYouthChoir. Το βραβευμένο έργο του και η εκτεταμένη γνώση της λογοτεχνίας τον έχουν κάνει διεθνώς περιζήτητο κριτή, προσκεκλημένο μαέστρο και αρχηγό εργαστηρίου. Το 2012 διορίστηκε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χορωδίας ως ένας από τους τρεις Γερμανούς εκπροσώπους αυτού του παγκοσμίως ενεργού φορέα.

Γυναικεία Χορωδία Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας (Μαέστρος Νίκος Ευθυμιάδης)
Η Γυναικεία Χορωδία του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας ιδρύθηκε το 2018 και αποτελεί ένα από τα χορωδιακά σύνολα του ΣΩΛ.
Στην μέχρι τώρα πορεία της έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα συμμετείχε σε συναυλίες και Φεστιβάλ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τύρναβο κ.α. καθώς και στο εξωτερικό στο 9ο Φεστιβάλ στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας.
Το ρεπερτόριο της χορωδίας είναι ευρύ και περιλαμβάνει έργα από την εποχή της Αρχαίας Ελλάδας έως και σήμερα.
Την καλλιτεχνική ευθύνη και διεύθυνση της χορωδίας έχει ο μαέστρος Νίκος Στ. Ευθυμιάδης.

Ο Νίκος Ευθυμιάδης γεννήθηκε στη Καρδίτσα όπου και ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές. Τα πρώτα μαθήματα στη διεύθυνση χορωδίας παρακολούθησε με τον πατέρα του Στ. Ευθυμιάδη και τον Ι. Αδαμίδη με τον οποίο και ολοκλήρωσε τις σπουδές του αποκτώντας Δίπλωμα Διεύθυνσης Χορωδίας. Είναι επίσης κάτοχος πτυχίων ανώτερων θεωρητικών, διπλωματούχος βιολιού καθώς και πτυχιούχος του τμήματος μουσικών σπουδών Α.Π.Θ. Παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια διεύθυνσης φωνητικών Συνόλων, γρηγοριανού μέλους, λειτουργικής μουσικής του 16ου αιώνα στην Ιταλία, Σερβία, Βουλγαρία κ.α.
Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες ως βιολονίστας και μαέστρος χορωδίας και ορχήστρας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό . Έχει διατελέσει μέλος επιτροπών σε διεθνή φεστιβάλ και διαγωνισμούς χορωδιών και έχει διδάξει σε διεθνή σεμινάρια,masterclasses
και χορωδιακά εργαστήρια.
Σήμερα, διδάσκει βιολί στο Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας όπου είναι υπεύθυνος Μουσικών Συνόλων, καθώς και διευθύνει και τα χορωδιακά τμήματα του ωδείου Τούμπας-Κ. Ματσίγκου στη Θεσ/νικη. Επίσης διδάσκει διεύθυνση χορωδίας στο Ωδείο Δ. Δημόπουλου.
Το 2011 το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χορωδιών τον τίμησε ως τον κορυφαίο Έλληνα Νέο Έλληνα διευθυντή χορωδίας για εκείνη την χρονιά, ενώ από το 2016-2019 ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών με την ιδιότητα του Εφόρου Χορωδιών της Περιφέρειας.

Gyumri HayordacTun (ΑΡΜΕΝΙΑ - Μαέστρος Sona Zarafyan)

Η χορωδία του GyumriHayordacTun ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2014. Κατά τη διάρκεια της σύντομης δραστηριότητάς της κατάφερε να κερδίσει την αναγνώριση. Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ και διαγωνισμούς (2016 Διεθνές Φεστιβάλ «Αναγέννηση», 2ο βραβείο - 2017 "SingingArmenia" 9ος δημοκρατικός διαγωνισμός για παιδικές και νεανικές χορωδίες, δίπλωμα 1ης τάξης - 2019 "SingingArmenia" 10ος Iωβηλαίος δημοκρατικός διαγωνισμός για παιδικές και νεανικές χορωδίες, δίπλωμα 1ης τάξης - Περιηγήσεις συναυλιών. 2017 - Γεωργία, Τιφλίδα - 2018 – Βέλγιο, Γαλλία - 2018 – Αρτσάχ - 2021 Περιοδείες συναυλιών για την Αρμενία: Ijjan, Dilijan, Ashtarak, Etchmiadzin).

HSonaZarafyan μαέστρος της χορωδίας αποφοίτησε από το τμήμα YCC Gyumri. Εργάστηκε στο Ωδείο για 7 χρόνια ως αρχηγός χορωδίας-λέκτορας. Παράλληλα ήταν τραγουδίστρια-μαέστρος χορωδίας στο σύνολο Gohar και επίσης συνεργάστηκε με την παιδική χορωδία του Ωδείου Gohar. Αυτή τη στιγμή είναι επικεφαλής της Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας του HayordyacTun/Children’sCentre.

Χορωδία Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΘΗΝΑ - Μαέστρος Λώρα Πετροπούλου)

Η Μικτή Χορωδία Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης της Ελλάδος, ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2000 από τον Σύλλογο Υπαλλήλων. Τη διεύθυνση της χορωδίας είχε από την ίδρυσή της και ως την απώλειά του το 2021, ο μαέστρος, συνθέτης και καθηγητής ανώτερων θεωρητικών και σύνθεσης Κώστας Θ. Ευαγγελάτος. Η χορωδία εκτός των άλλων καλύπτει μουσικά και τις διάφορες επετειακές εκδηλώσεις της Τράπεζας. ‘Εχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων στο Μέγαρο Μουσικής και το Ηρώδειο, την Αμερικανική Χορωδία “NewAmsterdamSingers” της Νέα Υόρκης, με τις ορχήστρες Pan-EuropeanPhilharmonia και την Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας των Τιράνων στη Σύρο, την Sinfonietta Αθηνών, την Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων καθώς και με την ορχήστρα ChorusIstrumentalis, που είχε ιδρύσει ο Κώστας Ευαγγελάτος. Το ρεπερτόριο της χορωδίας καλύπτει διάφορες εποχές–σταθμούς στην ιστορία της μουσικής ξένης και ελληνικής. Από το Σεπτέμβριο του 2021 τη διδασκαλία και διεύθυνση της χορωδίας έχει αναλάβει η καθηγήτρια μουσικής, συνθέτρια και μαέστρος Λώρα Πετροπούλου.

Η Λώρα Πετροπούλου,μαέστρος, συνθέτρια, και σολίστ κλασσικού τραγουδιού (σοπράνο) γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε πιάνο και θεωρητικά στο ΔΩΛ με το Γιάννη Τσανακά και στην Αθήνα (αρμονία, αντίστιξη, Φούγκα) με το Νίκο Καριώτη. Κάτοχος Διπλωμάτων Διεύθυνσης Χορωδίας, Μονωδίας και Σύνθεσης, κάτοχος μεταπτυχιακού του Ιόνιου Πανεπιστημίου, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταπτυχιακού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (Επιστήμες της Αγωγής). Συνθέσεις της για πιάνο, χορωδία και ορχήστρακαι ενορχηστρώσεις τραγουδιών της παίχτηκαν σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει ερμηνεύσει, ως solist, έργα μεγάλων συνθετών στην Ελλάδακαι το εξωτερικό. Έχει συνθέσει μουσική και τραγούδια για παιδικά θεατρικά έργα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και μαθήματα Διεύθυνσης Χορωδίας με τους Κοντογεωργίου, Λογιάδη, Καλδή, Μελιγκοπούλου, Δ. Κτιστάκη, Egle, Mauser, Rao, Sjoberg, Guinand,Poloz, Kinoshita. Υπήρξε μέλος της Παιδικής και της Γυναικείας Χορωδίας του ΔΩΛ με μαέστρο τον Γιάννη Τσανακά, της Χορωδίας του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης και του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας Ελλάδος, με μαέστρο τον Κώστα Ευαγγελάτο.Είναι μέλος του InternationalFederationforChoralMusic. της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων, του Πανελ. Συλλόγου Διευθυντών Χορωδιακών και Οργανικών Συνόλων, του Ελληνικού Συλλόγου Μουσικοκινητικής Αγωγής CARLORFF και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.Έχει διατελέσει μαέστρος σχολικών, παιδικών, μικτών χορωδιών και ορχηστρικών συνόλων. Από το 2008 διευθύνει την Παιδική Χορωδία του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Αργυρούπολης. Επίσης, από το 2017 διευθύνει της Μικτή Χορωδίας Παλ. Φαλήρου–«Ανδρέας Λαζάρου», ενώ από το 2021 τηΜικτή Χορωδία του Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης της Ελλάδος.