Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

Χρόνια πολλά Ελλάδα. Ο παγωμένος Μάρτης μας αποχαιρετά με ήλιο, προμήνυμα μιας απολεσθείσας άνοιξης. Καθήκον μου πάντα να προωθώ τη φιλαναγνωσία. Ακολουθούν οι νέες προτάσεις μου για ένα γουρλίδικο ποδαρικό!

Από τις Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη διάβασα και ξεχώρισα το παιδικό μυθιστόρημα Ο Ωκεανούλης της Ιωάννας Κουτρολού. Ένα παραμύθι, συνοδευόμενο από παιχνίδια, που βρίθει μηνυμάτων, για παιδιά 4+ ετών, με υπέροχη εικονογράφηση του Διονύση Καραβία. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ο Κωστής, πηγαίνοντας την καθιερωμένη κυριακάτικη βόλτα του στο εμπορικό κέντρο, αναστατώνεται αντικρίζοντας κλειστή την πόρτα του πολυκαταστήματος και θέλει να επιστρέψει στο σπίτι. Ξαφνικά όμως θα πέσει πάνω στον Ωκεανούλη, ένα χρυσόψαρο με μαγικές ικανότητες και μια ιστορία παράξενη. Ο Κωστής, οι φίλοι του, Σταύρος και Μαρίνα, οι γονείς του και άλλα απρόβλεπτα πρόσωπα θα βοηθήσουν τον Ωκεανούλη να βγει από την περιπέτειά του. Η ιστορία ενός παιδιού που γνώρισε ένα μαγικό χρυσόψαρο, έγιναν φίλοι, έζησαν μαζί μια αξέχαστη περιπέτεια, μέχρι που στη νότια πλευρά της πόλης αυτή η σχέση θα λάβει τέλος, ενώ παράλληλα θα σημάνει μια ολοκαίνουργια αρχή.

Συγγραφέας: Ιωάννα Κουτρολού

ISBN: 978-960-468-112-9

Αρ. σελίδων :80

Έτος έκδοσης: 2015

Εκδόσεις: Μιχάλη Σιδέρη

https://siderisbooks.gr/product/okeanoulis/

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Ιωάννα Γ. Κουτρολού είναι φιλόλογος – ιστορικός και συγγραφέας. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1986. Μετά την αποφοίτησή της από το 5ο Ενιαίο Λύκειο Αγρινίου, το 2004, σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, απ’ όπου αποφοίτησε το 2009. Αρχής γενομένης από την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο, εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική μέση εκπαίδευση. Το 2012, ως μέλος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, παρακολούθησε σεμινάρια φιλολογικού και παιδαγωγικού περιεχομένου. Τον Ιανουάριο του 2015 έγινε τακτικό μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βόρειας Ελλάδας (Ε.Λ.Β.Ε). Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει τρία βιβλία, από τα οποία δύο είναι επιστημονικά εγχειρίδια για τον χώρο της εκπαίδευσης και το άλλο ποιητική συλλογή. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2013 αναδημοσίευσε την επιστημονική της εργασία με τίτλο: Σχολική φοβία – Φόβος και άγχος του μαθητή για το σχολικό περιβάλλον και στο σχολικό περιβάλλον, που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Το ανώνυμο βιβλίο». Το πρώτο εγχειρίδιο της έδωσε το έναυσμα να ασχοληθεί με τη συγγραφή του δεύτερου επιστημονικού εγχειριδίου με τίτλο Θυματοποίηση και σχολική βία, όπου και εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 από τον εκδοτικό οίκο «Το ανώνυμο βιβλίο». Έχει αυτοεκδώσει μια ποιητική συλλογή με τίτλο Α΄ συλλογισμοί, τον Φεβρουάριο του 2015. Δύο ποιήματά της, «Σαν χαράζει η Κυριακή» και«Ζήω-Ζω», ξεχώρισαν και αναρτήθηκαν στο site «Bibliotheque», τον Δεκέμβριο του 2014. Το τελευταίο διάστημα ασχολείται με τη συγγραφή διηγημάτων. Συμμετέχει με το διήγημα Τα μαύρα πουλιά του Θεσσαλικού κάμπου σε διαγωνισμό σύντομου διηγήματος από το περιοδικό Liberatology, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2014. Σήμερα διδάσκει στην ιδιωτική μέση εκπαίδευση και συνεχίζει να παρακολουθεί εκπαιδευτικά σεμινάρια και ημερίδες. Παράλληλα παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού στη ΓΕΑ Αγρινίου και διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της για τη συγγραφή, καταγράφοντας κάθε της σκέψη.

_______________

Από τις Εκδόσεις Ίαμβος κυκλοφόρησε το βιβλίο Όλες οι γεύσεις του Φωτός της συγγραφέως Βάσως Χρήστου. Μια συλλογή διηγημάτων φαντασίας. Δεκατέσσερα διηγήματα του φανταστικού, ισομοιρασμένα περίπου ανάμεσα σε ηρωική και επιστημονική φαντασία. Ένα ιδανικό πάντρεμα φαντασίας και συναισθήματος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Το φως δεν έχει γεύσεις, θα σκεφτείς. Σωστά. Ούτε όμως η αξία των ανθρώπων υπολογίζεται με συναρτήσεις. Ούτε τα όργια ξεκινούν με μόλις δυο στάλες νερό πάνω σε πέτρα. Ούτε τα χρώματα που βλέπουμε προδίδουν την αλήθεια, ούτε ο πηλός ονειρεύεται το μέλλον του, ούτε οι πόλεις χτίζονται η μια μέσα στην άλλη. 

Μαγεία, συναίσθημα, διλήμματα, μπόλικη επιστήμη και όλα αυτά καλοδουλεμένα λέξη τη λέξη, αποτελούν τα κύρια γνωρίσματα αυτής της συλλογής. Αν δεν ποθείς να νιώσεις, να σκεφτείς και να ονειρευτείς, άφησε τούτο εδώ το περίεργο βιβλίο πίσω στο ράφι του. Αλλιώς ρίξου μέσα του και ζήσε δεκατέσσερις ζωές σε μία.

Συγγραφέας: Βάσω Χρήστου

ISBN: 978-618-5119-15-7

Αρ. σελίδων :366

Έτος έκδοσης: 2015

Εκδόσεις: Ίαμβος

https://www.iambos.gr/index.php?route=product/product&search=%CE%8C%CE%BB%CE%B5%CF%82+%CE%BF%CE%B9+%CE%B3%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%A6%CF%89%CF%84%CF%8C%CF%82+&product_id=35592&search=%CE%8C%CE%BB%CE%B5%CF%82+%CE%BF%CE%B9+%CE%B3%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%A6%CF%89%CF%84%CF%8C%CF%82+

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Βάσω Χρήστου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε πληροφορική. Εργάστηκε ως προγραμματίστρια για αρκετά χρόνια, διδάσκοντας παράλληλα και στο ΤΕΙ Αθήνας. Από το 1995 διδάσκει μόνιμα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι μέλος της Αθηναϊκής Επιστημονικής Φαντασίας από το 1998. Έχει δημοσιεύσει διηγήματα στα περιοδικά "BigBang", "Δραματουργοί των Γιανν" "Φανταστικά χρονικά", "Εφ-Ζιν", "SubTales", στο "9" της "Ελευθεροτυπίας" καθώς επίσης και στις ανθολογίες "Ελληνίδες μηχανικοί γράφουν", της Ένωσης Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών, εκδόσεις ΤΕΕ, "Ολυμπιακοί αγώνες και φανταστικό" του Νίκου Θεοδώρου, εκδόσεις Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων και "Τρεις ματιές τ' αλλάζουν όλα". Διηγήματά της βρίσκονται επίσης αναρτημένα στο sff.gr. Έχει βραβευτεί με τον Αργυρό Ικαρομένιππο διηγήματος 1999 για το έργο της "Περί ευθύνης προγραμματιστών" και με τα βραβεία του διαγωνισμού επιστημονικής φαντασίας GrahamStill (Γεώργιος Παπαδόπουλος) 2000 και 2003 για το μυθιστόρημα "Ο φύλακας των ασπίδων" και το διήγημα "Χρονοσχισμή" αντίστοιχα.

_______________

Από τις Εκδόσεις Άλφα πι κυκλοφορεί μια ακόμα ποιητική συλλογή της πολυτάλαντης Στέλλας Πετρίδου με τίτλο Τριολέτα γένους θηλυκού. Εξήντα ποιήματα της ποιήτριας για θηλυκές διαθέσεις και σκέψεις που ποτέ δε σταματούν να στροβιλίζουν το μυαλό μας. Με έμπνευση απ’ τη Γαλλία, πρόκειται για μια ρυθμομετρική φόρμα ποίησης, στην οποία ο πρώτος στίχος επαναλαμβάνεται τρεις φορές, και ως τέταρτος και ως έβδομος. Επίσης, ο δεύτερος στίχος επαναλαμβάνεται και ως όγδοος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Το τριολέτο ή «τριολέ», αποτελεί το ολιγόστιχο ποίημα οκτώ στίχων, ποικίλου περιεχομένου, πού γεννήθηκε και καλλιεργήθηκε στη Γαλλία τον 13ο αιώνα μ.Χ.Πρόκειται για μια ρυθμομετρική φόρμα ποίησης, στην οποία ο πρώτος στίχος επαναλαμβάνεται τρεις φορές, και ως τέταρτος και ως έβδομος. Προέρχεται από τη γαλλική λέξη «triolet», ενδεχομένως λόγω της ανωτέρω τριπλής επανάληψης του ίδιου στίχου ή λόγω του ότι μόνο τρεις στίχοι της στιχουργικής αυτής φόρμας δεν επαναλαμβάνονται. Επίσης, ο δεύτερος στίχος επαναλαμβάνεται και ως όγδοος.

Η συλλογή «Τριολέτα γένους θηλυκού» περιέχει εξήντα ποιήματα της Στέλλας Πετρίδου, αφιερωμένα στις σκέψεις που ποτέ δε σταματούν να στροβιλίζουν το μυαλό μας. Όπως μαρτυρεί και ο τίτλος της, πρόκειται για ποιήματα που περιγράφουν θηλυκές διαθέσεις, οι οποίες έχουν την τάση να προκαλούν ποικίλα συναισθήματα στον αναγνώστη, που άλλοτε εμπεριέχουν τη χαρά και την ευθυμία κι άλλοτε τη λύπη, την απογοήτευση και τη μελαγχολία. Υπηρετούν στο σύνολό τους την τεχνική των τριολέτων κι ακολουθούν πιστά τα κλασικά μονοπάτια της έμμετρης γαλλικής λυρικής ποίησης. Μας παρουσιάζονται και με τους δύο τύπους τριολέτων α) την πιο συχνή: α β β α α β α β, αλλά και β) την πιο σπάνια: α β α α α β α β.

Συγγραφέας: Στέλλα Πετρίδου

ISBN: 978-960-632-111-5

Αρ. σελίδων: 68

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Άλφα πι

https://alfapibooks.gr/%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B1/%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7/%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B1

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Στέλλα Πετρίδου κατάγεται από τον Σκουτάρο της Λέσβου. Είναι απόφοιτος της σχολής Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της σχολής Δ.Υ.Λ.Σ. Σήμερα είναι εν ενεργεία Αξιωματικός του Λ.Σ. και μητέρα τριών παιδιών.Ασχολείται συστηματικά με την ποίηση, την οποία προσπαθεί να παντρέψει αρμονικά με τη μελωδία δημιουργώντας όμορφα τραγούδια. Για το σκοπό αυτό κι έχει συνεργαστεί με αξιόλογους μουσικούς έως τώρα (όπως ο Νίκος Καλλίνης από το συγκρότημα Εκείνος κι Εκείνος, ο Παντελής Θαλασσινός, η Μαρία Σουλτάτου, ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος, η Γιώτα Λιαποπούλου, η Σταυρούλα Εσαμπαλίδη, η Διαμάντη Δαγιάση, η Γιάννα Φαφαλιού, ο Νίκος Τάγκας, η Μαρία Καραγκιόζη, ο Νίκος Μαρδάς, ο Μαρκέλλος Πούπαλος, η Δέσποινα Ραφαήλ, η Μαρία Καζατζή, ο Μάκης Ψαραδέλλης, ο Πάνος Γαληνός, οι Γιώργος και Σταύρος Μυλωναδάκης, η Χριστίνα Παπαδοπούλου, ο Βαγγέλης Ρεπούσης, ο Περικλής Πάγκας, ο Αχιλλέας Μωραΐτης, ο Κώστας Τηγάνης, ο Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, η Έλενα Μιχαήλ, η Φλώρα Χατζηγαλήνη, η Ευαγγελία Σταυρινούδη, ο Μάνος Βασιλάκης, ο Κώστας Τότσιος κ.α.), ενώ το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας το παρουσιάζει στα μουσικά άλμπουμ, τα οποία και συνοδεύει ως ένθετα των ποιητικών συλλογών της. Στίχοι της φιλοξενούνται επίσης και σε μουσικά άλμπουμ άλλων καλλιτεχνών.

Ποιήματά της συμπεριλαμβάνονται σε αρκετές ποιητικές ανθολογίες, σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ για το έργο της, μουσικό και ποιητικό, έχει κατά καιρούς βραβευθεί και διακριθεί σε πανελλήνιους και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Εκτός από την ποίηση ασχολείται και με την πεζογραφία.

Είναι δημιουργός του ηλεκτρονικού καλλιτεχνικού περιοδικού «Texnes On Line» (www.texnesonline.gr), ενώ παράλληλαδιατηρεί και προσωπικό ιστολόγιο με τίτλο «Λυρίδες» (www.lyrides.blogspot.com).Τέλος, είναι τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.

_________________

Η νέα ποιητική συλλογή της Μαργαρίτας Αρβανίτη που τιτλοφορείται Ανεκπλήρωτοι έρωτες κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Πρόκειται για ποιήματα & ερωτικές εξομολογήσεις με μικρά μηνύματα για τον παραλήπτη, τον «ήρωα» της κάθε ιστορίας. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ευλογημένοι όσοι ένιωσαν και νιώθουν το μοναδικό του έρωτα τρελό χτυποκάρδι! Ανεκπλήρωτοι όμως κάποιοι έρωτες γεμάτοι αδιέξοδα, μένουν μισοί και χάνονται στην πορεία. Γίνονται παρελθόν. Μια πλημμύρα εγκλωβισμένων αισθημάτων γίνονται πληγή, ματώνουν, αφήνουν τα σημάδια τους. 

Πρόκειται για ποιήματα-ερωτικές εξομολογήσεις. Αντί για τίτλο, καρφιτσωμένα επάνω τους μικρά μηνύματα για τον παραλήπτη, τον «ήρωα» της κάθε ιστορίας. Τα λόγια τους λιτά, απλά, με βαρύ φορτίο μέσα τους, γνώριμα, καθημερινά, όπως λιτά εκφράζεσαι όταν εξομολογείσαι, όταν πονάς, όταν ζητάς. Όταν τα εννοείς του έρωτα τα λόγια, όταν τα πιστεύεις, όταν τα λες ή τα περιμένεις, σαν διαμάντια είναι, πολύτιμα! Η έλλειψή τους δεν αντέχεται. Αβάσταχτος ο πόνος!

Συγγραφέας: Μαργαρίτα Αρβανίτη

ISBN: 978-960-468-304-8

Αρ. σελίδων: 78

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Μιχάλη Σιδέρη

https://siderisbooks.gr/product/anekplirotoi-erotes/

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Μαργαρίτα Αρβανίτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σχέδιο Δομικών και Τοπογραφικών μελετών, ζωγραφική με τον διακεκριμένο ζωγράφο και εξαιρετικό άνθρωπο, Αντώνη Απέργη, κλασική και μοντέρνα κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο και εργάστηκε ως μουσικός παραγωγός προγραμμάτων ελληνικής μουσικής στο ραδιόφωνο.Ασχολήθηκα θεωρητικά με το θέατρο και την εξέλιξή του. Η αγάπη της για την Αθήνα την ώθησε για πολλά χρόνια στη φωτογράφιση των αρχαιολογικών χώρων και των ιστορικών μνημείων της πόλης καθώς και στη φωτογράφιση των αρχαιολογικών χώρων των παραλίων της Μ. Ασίας, όπου γεννήθηκε το ενδιαφέρον της για την εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας και τη μετάφραση ποιημάτων του Ορχάν Βελί Κανίκ. 

Η ποίηση είναι από τις πρώτες της αγάπες. Η γνωριμία μαζί της έγινε στην τετάρτη τάξη του Δημοτικού όταν με παρότρυνση της χαρισματικής της δασκάλας έγραψε το πρώτο της ποίημα το οποίο γέννησε τη μαγεία της έκφρασης με ρίμα και μέτρο σαν τέρψη και άσκηση του νου στην αρχή, η οποία μετεξελίχθηκε στα ώριμα χρόνια που ακολούθησαν με την έκδοση των ποιημάτων της σε κανάλι επικοινωνίας με το αναγνωστικό κοινό. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Έχει ασχοληθεί με βιβλιοκριτικές και παρουσιάσεις βιβλίων. Συνεντεύξεις, κείμενα και ποιήματά της περιέχονται σε λογοτεχνικά ιστολόγια και ποιητικές συλλογές. Επιθυμεί μέσα στη γενικότερη συλλογική και συγγραφική προσπάθεια να είναι κυρίως χρήσιμη με τον λόγο της για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, για μας και τα παιδιά μας! Εργογραφία: 2021 Ανεκπλήρωτοι έρωτες, (Ποιήματα), Β΄ Έκδοση, Εκδόσεις Μιχάλης Σιδέρης 2021 Εμένα αυτοί οι ωραίοι καιροί με εξόντωσαν, (Μετάφραση ποιημάτων Ορχάν Βελι Κανίκ), Εκδόσεις Κάκτος, 2021 Αστραπή ζωής, (Ποιήματα), Εκδόσεις Κάκτος, 2018 Ανα-Κατευθύνσεις, (Ποιήματα), Εκδόσεις Κάκτος, 2017 Ξεπέρνα τον φόβο, ζήσε το θαύμα, (Μυθιστόρημα), Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.