Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση Ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, σχετικά με την αγωνία που βιώνουν οι χρόνια πάσχοντες συμπολίτες μας, εξαιτίας της έλλειψης των αναγκαίων για την επιβίωσή τους φαρμάκων καθώς και του ανεπαρκούς οδοιπορικού επιδόματος που λαμβάνουν, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της, η Ευαγγελία Λιακούλη επισημαίνει τα εξής:

«Με σειρά κοινοβουλευτικών μας παρεμβάσεων, έχω επισημάνει τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς.

Στον μακρύ κατάλογο των παραδειγμάτων της κυβερνητικής αδράνειας, που σκοπό έχει την περαιτέρω υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έρχεται να προστεθεί η απελπιστική κατάσταση που βιώνουν, τους τελευταίους μήνες, οι συμπολίτες μας ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως είναι οι νεφροπαθείς ή οι πάσχοντες από μυασθένειες.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ καθώς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Λάρισας, παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις στα σκευάσματα ηπαρίνη και γ’ σφαιρίνη, οι οποίες είναι αναγκαίες για την περίθαλψη και τη θεραπεία των εν λόγω νοσημάτων. Κατά συνέπεια, όλο αυτό το διάστημα, η ζωή των χρόνια πασχόντων πολιτών που χρειάζονται αυτές τις φαρμακευτικές ουσίες, βρίσκεται σε εξαιρετικό κίνδυνο, ενώ η ψυχολογία τους επιβαρύνεται με επιπλέον ανασφάλεια και άγχος, μετατρέποντας τον καθημερινό αγώνα που δίνουν, σε κυριολεκτικό ‘Γολγοθά’. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου για άμεση επίλυση, ακόμα και σήμερα το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, τόσο για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που απευθύνονται στα φαρμακεία του Οργανισμού όσο και για αυτούς που απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία.

Περαιτέρω, ένα ακόμα ζήτημα που ταλαιπωρεί τους νεφροπαθείς αφορά στο ανεπαρκές οδοιπορικό επίδομα που χορηγείται στους ασθενείς, προκειμένου να μεταβούν στο νοσοκομείο, να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση και στη συνέχεια, να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Ειδικότερα, στην πόλη της Λάρισας, το ύψος του επιδόματος ανέρχεται στα 115 ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί για τις προγραμματισμένες μετακινήσεις των ασθενών, δεδομένης της εκτόξευσης των τιμών στα καύσιμα που συμπαρέσυραν το κόμιστρο των ταξί. Ως εκ τούτου, η αναπροσαρμογή του οδοιπορικού επιδόματος ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις νέες οικονομικές συνθήκες, απαιτείται τόσο εντός της Λάρισας, όσο και εκτός, αφού πολλοί είναι οι συμπολίτες μας νεφροπαθείς που διαβιούν σε απομακρυσμένες περιοχές του νομού.

Είναι σαφές ότι η πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την ποιότητα του δημόσιου αγαθού της υγείας, ενισχύοντας και βελτιώνοντας ουσιαστικά, με κάθε τρόπο, τις παρεχόμενες από το ΕΣΥ υπηρεσίες υγείας προς του πολίτες της χώρας και όχι να αλλοιώνει το δημόσιο χαρακτήρα του.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει άμεσα στην διασφάλιση της αναγκαίας προμήθειας των φαρμακευτικών ουσιών της ηπαρίνης και γ’ σφαιρίνης καθώς και να αναπροσαρμόσει το οδοιπορικό επίδομα που χορηγείται στους νεφροπαθείς συμπολίτες μας, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στα νέα οικονομικά δεδομένα και να μπορεί να καλύψει τα αυξημένα κόμιστρα των ταξί»