Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση Ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με τις σοβαρές δυσλειτουργίες στις διαδικασίες Ιθαγένειας για τους ομογενείς, τους αλλοδαπούς και τη ‘δεύτερη γενιά’ μεταναστών, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Τομεάρχης Εσωτερικών και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη. 

Ειδικότερα, για το σοβαρό αυτό ζήτημα, επισημαίνονται τα εξής:

«Με προηγούμενη ερώτησή μου, τον Δεκέμβριο του 2020, είχα θέσει ζητήματα σε σχέση με την ετοιμότητα του Υπουργείου να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι νέες περιφερειακές διευθύνσεις. 

Ενάμιση χρόνο μετά, διαφαίνεται πως δεν υπάρχει η επιθυμούμενη επιτάχυνση των διαδικασιών, αφού οι αποφάσεις Περιφερειακών Διευθύνσεων για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, αφορούν ακόμη αιτήσεις που έχουν υποβληθεί το 2017 ή, σπανιότερα,  το 2018. 

Παράλληλα, στη διαδικασία πολιτογράφησης, συνεχίζεται η «πρωτοτυπία» της ύπαρξης εξεταστικού συστήματος που δεν συνδέεται με κάποιο κρατικά πιστοποιημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Είναι αξιοσημείωτο πως, από το 2014 μέχρι σήμερα, δεν έχουν υλοποιηθεί κρατικά προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για ενήλικες αλλοδαπούς, ενώ τα προγράμματα ένταξης που εξαγγέλλονται κατά καιρούς, παραμένουν μέχρι σήμερα ανεκπλήρωτες εξαγγελίες. 

 Σε συνδυασμό με τις παράλογες εισοδηματικές προϋποθέσεις - παρά την αντίθετη δέσμευση της κυβέρνησης κατά τη συζήτηση του σχετικού σχεδίου νόμου στη Βουλή -, η πρόσβαση στην ελληνική ιθαγένεια έχει καταστεί δυσχερής για μεγάλο αριθμό αλλοδαπών που διαβιούν στη χώρα, αρκετές δεκαετίες πλέον.  

Τέλος, δημιουργεί εντύπωση η έλλειψη κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν σε ομογενείς, αλλά και αλλογενείς, από την Ουκρανία λόγω της αναστολής λειτουργίας των Ελληνικών Προξενείων στη χώρα. Ομογενείς καλούνται ακόμη να προσκομίσουν έγγραφα από την Ουκρανία, κάτι που καταφανώς είναι αδύνατο.  

Σημειωτέον ότι η Κυβέρνηση εξήγγειλε την επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης ιθαγένειας στη «δεύτερη γενιά» και ότι στις αναφερόμενες περιφέρειες, διαβιεί το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών και νέων της «δεύτερης γενιάς» της χώρας. Περαιτέρω, η δίκαιη αντιμετώπιση και το δικαίωμα πρόσβασης των νέων ανθρώπων και παιδιών της «δεύτερης γενιάς» στην ελληνική ιθαγένεια, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας μας, αποτελεί ηθική υποχρέωση όλων. 

Στο πλαίσιο αυτό, ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω θέματα, με ποιο χρονοδιάγραμμα και να γνωστοποιήσει τί προτίθεται να πράξει το Υπουργείο προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την αναστολή της λειτουργίας των Ελληνικών Προξενείων στην Ουκρανία».