Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 9 Αυγούστου ο δεύτερος κύκλος των εργαστηρίων της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας.

Με κεντρικό σύνθημα «Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε, γέλα!», τα παιδιά συνέχισαν τις διαδρομές τους με οδηγό το βιβλίο “Τα ψηλά βουνά” του Ζαχαρία Παπαντωνίου.

Στις “Διαδρομές επιβίωσης”, τα παιδιά εμπνεύστηκαν από το δάσος και με υλικά από την φύση, κατασκεύασαν ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο που μετατράπηκε στην πιο αγαπημένη γωνιά της βιβλιοθήκης για διάβασμα και παιχνίδι.

Στις “Θαλασσινές διαδρομές”, τα παιδιά ταξίδεψαν σε μακρινές θάλασσες και αφηγήθηκαν ιστορίες, χαράσσοντας πορείες πάνω σε χάρτες με τα χάρτινα καραβάκια τους.

Στις “Διαδρομές συνεργασίας”, τα παιδιά “φύτεψαν” το δικό τους δέντρο συνεργασίας και έχτισαν τη δική τους μοναδική κοινότητα.

Στις “Χνουδωτές διαδρομές”, τα παιδιά καλλιέργησαν την αγάπη και το σεβασμό στα ζώα και έφτιαξαν πολύχρωμα γατόσπιτα για τα αδέσποτους φίλους της βιβλιοθήκης.

Στις “Φτερωτές διαδρομές”, τα παιδιά ακολούθησαν τις μεταναστευτικές διαδρομές των αποδημητικών πουλιών και κατασκεύασαν με φυσικά υλικά χελιδονοφωλιές και ταΐστρες.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022 διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ.

Με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων.

Καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι βιβλιοθήκες συντονίζουν τις δράσεις τους, ενώ μικροί και μεγάλοι μοιράζονται τις αναγνωστικές τους εμπειρίες στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag #ΚΕ2022gr.

 

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τις εξής δράσεις:

 

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022: Θαλασσινές διαδρομές

Τα παιδιά φτιάχνουν χάρτινα καράβια, ταξιδεύουν μαζί τους σε μακρινές θάλασσες και αφηγούνται τις θαλασσινές τους διαδρομές χαράσσοντας πορείες πάνω σε χάρτες.

Εμψυχωτές: Βασίλης Αρβανίτης, Εκπαιδευτικός Δημοτικής  Εκπαίδευσης,

Χριστίνα Παπαδοπούλου, Βιβλιοθηκονόμος

Για παιδιά ηλικίας 7-10 ετών

Τοποθεσία: Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας

Ώρα: 10.30

 

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022: Ποιητικές διαδρομές

Τα παιδιά παίζουν με λέξεις, πειραματίζονται με την ομοιοκαταληξία, γράφουν τα δικά τους ποιήματα και δημιουργούν όλοι μαζί μια ποιητική συλλογή εμπνευσμένη από τη φύση.

Εμψυχωτής: Εύη Γίτσα, Συγγραφέας-Εκπαιδευτικός Δημοτικής  Εκπαίδευσης

Για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών

Τοποθεσία: Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας

Ώρα: 10.30

 

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022: Πειρατικές διαδρομές

Τα παιδιά προσεγγίζουν το θέμα της πειρατίας και παίρνουν μέρος σε ένα ξεχωριστό κυνήγι θησαυρού ακολουθώντας μυστικές διαδρομές μέσα στη βιβλιοθήκη.

Εμψυχωτής: Ευδοκία Ποιμενίδου-Χατζηδημητρίου, Συγγραφέας-Συνταξιούχος Νηπιαγωγός

Για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών

Τοποθεσία: Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας

Ώρα: 10.30

 

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022: Διαδρομές αναμνήσεων - Η επιστροφή

Όλοι οι φίλοι τη βιβλιοθήκης, μικροί και μεγάλοι, θυμούνται τις διαδρομές του καλοκαιριού μέσα από τις δημιουργίες των παιδιών στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία, μοιράζονται καλοκαιρινές αναμνήσεις, συζητούν για τα δικά τους Ψηλά Βουνά και αποχαιρετούν το καλοκαίρι ανανεώνοντας τη συνάντησή τους για την επόμενη ΚΕ. 

Εμψυχωτής: Όλοι οι εμψυχωτές

Για όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην ΚΕ

Τοποθεσία: Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας

Ώρα: 19:00

 

Οι δράσεις είναι δωρεάν

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

 

Πληροφορίες: Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας, Ρούσβελτ 59, Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, 3ος όροφος, τηλ: 2410618753,

e-mail: edimovivlio@hotmail.gr.

Ενημερωθείτε από την σελίδα μας στο διαδίκτυο: @Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας