Με συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη, την αποκατάσταση και αποζημίωση στο 100% των καταστροφών των κατοίκων της Θεσσαλίας, που θάφτηκαν τα σπίτια και οι περιουσίες της μέσα στη λάσπη, απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, μιλώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει προς τον υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, καλώντας παράλληλα τον λαό σε συλλογική διεκδίκηση μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση.
Ο Γ. Λαμπρούλης κατήγγειλε πως οι τραγικές συνέπειες των πλημμυρών είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν κυβερνήσεις, περιφερειακές και τοπικές αρχές, που δεν λαμβάνουν μέτρα προστασίας για τα θεωρούν «κόστος» και «πολυτέλεια» ενώ στηρίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Κατέρριψε όλα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα κι έκανε λόγο για επιλεκτική ανικανότητα του κράτους, των περιφερειακών και των τοπικών αρχών. «Δεν φταίνε τα “ακραία” καιρικά φαινόμενα γιατί οι δήμοι και η περιφέρεια δεν είχαν μια σειρά από εργαλεία, μηχανήματα και το απαραίτητο προσωπικό για να καθαρίσουν ρέματα και φρεάτια, δεν είχαν ένα συνολικό σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και αντιμετώπισης των καταστροφών.
Χαρακτηριστικά κατήγγειλε, αυτό που ανέφεραν και «οι ίδιοι κάτοικοι, όχι μόνο των χωριών αλλά και των αστικών κέντρων, οι οποίοι λάμβαναν το μήνυμα 112 για να φύγουν, αλλά δεν ήξεραν ούτε προς τα πού, ούτε με τί μέσο, ούτε το πώς, και όλα αυτά μέσα στη νύχτα», σημείωσε ο Γ. Λαμπρούλης.
Ο κομμουνιστής βουλευτής χαρακτήρισε εμπαιγμό τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα οποία “συνιστούν ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες των πληγέντων”. “Χιλιάδες σπίτια πρέπει να ξαναστηθούν και δεν φθάνει το ποσό των 6.600 ευρώ που δίνει η κυβέρνηση ως ανώτερη αποζημίωση για την οικοσκευή, σημείωσε. Το ίδιο ανεπαρκή είναι και τα μέτρα για την ανακατασκευή των σπιτιών, υπογράμμισε, με την κρατική αρωγή να ανέρχεται στο 70 και όχι στο 100% των καταστροφών, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Δαμάσι, όπου μόλις 5 – 6 σπίτια ανακατασκευάζονται ενώ τα υπόλοιπα όχι, γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα οι πληγείσες οικογένειες.
Τον «ακραίο» χαρακτήρα του φαινομένου επικαλέστηκε και πάλι, ο Χρήστος Τριαντόπουλος υφυπουργός κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας για να δικαιολογήσει και να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης και προστασίας. Με φθηνές δικαιολογίες για την κλιματική αλλαγή, επιχείρησε να αποκρύψει το γεγονός ότι, η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, γιατί αποτελούν κόστος για το κράτος ενώ σημείωσε πως τα έργα υποδομής, δοκιμάστηκαν επειδή ήταν κατασκευές προηγούμενων δεκαετιών. Απαρίθμησε τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τους πλημμυροπαθείς, τα οποία “αποτελούν ψίχουλα, μπροστά στις μεγάλες ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων που επλήγησαν”.
Στη δευτερολογία του ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης όταν επικαλείται τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα, αλλά και τις φράσεις προηγούμενων δεκαετιών, ότι «δεν μπορούσε να γίνει τίποτα» για ν’ αντιμετωπίσει ένα τέτοιο φαινόμενο, τονίζοντας ότι «η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης μας δίνουν τη δυνατότητα ν’ αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις, έχουμε τη γνώση, το ανθρώπινο δυναμικό και τους επιστήμονες που μπορούν να προβλέψουν και να σχεδιάσουν». Αυτό που δεν υπάρχει, συνέχισε, “είναι η πολιτική βούληση για μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας και των αρμόδιων υπηρεσιών, για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών”.
Επανέλαβε την ανάγκη να “καλυφθούν στο 100% οι ζημιές και να εξασφαλιστεί σταθερό εισόδημα 1.500 ευρώ για κάθε πληγείσα οικογένεια, συν 300 ευρώ για κάθε παιδί, αφού πολλές οικογένειες, μετά την καταστροφή, δεν θα έχουν εισόδημα από πουθενά”. Κατήγγειλε ακόμα “τον κυνισμό της κυβέρνησης που έφθασε να νομιμοποιήσει τον μαυραγοριτισμό, βάζοντας πλαφόν στην τιμή του νερού, αντί να το διαθέτει δωρεάν στους πληγέντες καθώς και την ΚΕΔΕ που ζήτησε να μην εκφράζεται η αλληλεγγύη του κόσμου με είδη πρώτης ανάγκης, γιατί οι δήμοι δεν μπορούν να τα διαχειριστούν!”