Γράφει ο Ν. Λυγερός

Μέσα στο πλαίσιο της αλλαγής των γεωπολιτικών δεδομένων λόγω του ουκρανικού έχουμε σχέσεις που ενισχύονται λόγω ανάγκης. Έτσι είναι λογική η συνάντησή μας με την υφυπουργό Εξωτερικών της Αμερικής, αφού η Ελλάδα ανήκει στις αρμοδιότητές της. Έχει μεγάλη σημασία και για το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, αλλά και για τη δράση της αμερικανικής εταιρείας Exxon Mobil στην ΑΟΖ της Ελλάδας, ειδικά τώρα που έχει ανακαλύψει και νέο κοίτασμα στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Αυτή η επαφή συσχετίζεται και με εκείνη που θα γίνει με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, ο οποίος θα βρίσκεται και στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Και εδώ το θέμα του EastMed είναι κυρίαρχο, αφού παίζει και για το EastMed Gas Forum που αποτελεί μία πλατφόρμα σταθερότητας για την Ανατολική Μεσόγειο.

Με το ουκρανικό βλέπουμε ότι πρέπει να ενισχυθούν σε πρακτικό επίπεδο διαχρονικές συμμαχίες που λειτουργούν ήδη στρατηγικά, αλλά πρέπει τώρα να περάσουν και στο ενεργειακό επίπεδο. Αυτός ο συνδυασμός είναι πλέον απαραίτητος τόσο για την Ανατολική Μεσόγειο όσο και για την Ευρωπαϊκή  Ένωση.