Ως Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος έχει καθιερωθεί η 1η Ιουνίου. Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Καραγκόγκο, μέλος του αγροκτηνοτροφικού συλλόγου Καρυάς Ελασσόνας, η ημέρα αυτή είναι αφορμή για να έρθουν στο προσκήνιο τα προβλήματα των κτηνοτρόφων.

Όπως είπε ο κ. Καραγκόγκος, η τιμή που υπάρχει στο γάλα δεν μπορεί να καλύψει πια το κόστος παραγωγής, ενώ έχει μειωθεί και η παραγωγή γάλακτος, καθώς έχουν κοπεί οι ζωοτροφές, λόγω ακρίβειας. Οι κτηνοτρόφοι λένε ότι πλέον δεν είναι δυνατή η ίδια η επιβίωσή τους, την στιγμή μάλιστα που αθρόες είναι οι εισαγωγές γάλακτος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day) εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, για να αναδείξει την τεράστια αξία του γάλακτος στην υγεία, την ανάπτυξη αλλά και την περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπινου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και η σχετική εκδήλωση καθιερώθηκε το 2001.

«Η συμβολή του ασβεστίου και της βιταμίνης D που περιέχει το γάλα σε σημαντικές ποσότητες, ιδιαίτερα στην κανονική ανάπτυξη του σκελετού αλλά και κατά της οστεοπόρωσης, είναι γνωστή. Αυτό όμως που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι έχει τεκμηριωθεί πια, ότι η λεγόμενη «ακεραιότητα» των οστών (αντοχή στις κακώσεις) με την κατανάλωση γάλακτος, διασφαλίζεται καλύτερα από κάθε άλλη πηγή ασβεστίου»μ όπως επισημαίνει , άλλωστε, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ).

ertnews.gr