Η 56η Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα θα ανοίξει τις πύλες της και φέτος το τριήμερο 28, 29 και 30 Αυγούστου στο γνωστό αισθητικό άλσος του «Αγίου Γεωργίου» στην καρδιά της πόλης του Αμπελώνα.

Φιλοδοξία της φετινής διοργάνωσης είναι να διαπεράσει τη γιορτή ένα νέο πνεύμα εναρμονισμένο στη σύγχρονη εποχή, προσανατολισμένο στην επιτακτική ανάγκη να αναδείξουμε την πλούσια οινική μας παραγωγή. Στόχος όλων των ενεργειών που καταβάλλονται από το Δήμο, άλλα και το σύνολο των συντελεστών που συμμετέχουν στην πραγμάτωση της γιορτής, είναι η προβολή των ιδιαίτερων αμπελωνικών και οινικών χαρακτηριστικών ενός εκ των μεγαλυτέρων σε έκταση αμπελώνων της χώρας, του αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου. Παράλληλα η φετινή γιορτή αφιερώνεται στη σημαντικότερη ποικιλία της περιοχής, το Μοσχάτο Τυρνάβου.

Για το σκοπό αυτό καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να συμμετάσχουν στη Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα, για πρώτη φορά, το σύνολο σχεδόν των επώνυμων οινοποιών του Δήμου μας, ώστε η γιορτή να αποτελέσει το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός προβολής των κρασιών που παράγονται στην περιοχή μας, αλλά και γενικότερα των προσπαθειών που καταβάλλονται από τους οινοποιούς μας, για την εδραίωση των προϊόντων στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά. 

Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν αντικείμενο προβληματισμού και δημόσιας διαβούλευσης, που προκλήθηκε επανειλημμένα από το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αμπελώνα το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2015, με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολιτιστικών φορέων, εκπροσώπων της τοπικής αγοράς, δημιουργών αλλά και απλών πολιτών αποτέλεσμα της οποίας ήταν η ανάδειξη εκτελεστικής επιτροπής, η οποία με τη συνδρομή του Δήμου θα φέρει σε πέρας την όλη διοργάνωση. Τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής είναι οι κ.κ. Ναβακούδη Μαρία, Τοκμάκης Βασίλειος, Ταλαμπέκα Αναστασία, Γκούμας Θανάσης, Καραμήτσιος Περικλής, Μαστακούρης Δημήτριος.

Σημαντικό μέρος της Γιορτής αποτελεί επίσης κι ένα άξιου λόγου συναυλιακό πρόγραμμα το οποίο αποτελεί δέλεαρ για την προσέλκυση επισκεπτών στον Αμπελώνα. Είναι επίσης σημαντικό ότι φέτος υπάρχουν προτάσεις επαγγελματιών για την ανάληψη της διοργάνωσης των συναυλιών και της κάλυψης των σχετικών εξόδων, προκειμένου ο Δήμος και η εκτελεστική επιτροπή της γιορτής, να σηκώσει το βάρος όλων εκείνων των δράσεων που απαιτούνται για την ανάδειξη του οινικού χαρακτήρα της γιορτής, στα όρια μάλιστα ενός ούτως ή άλλως περιορισμένου οικονομικού προϋπολογισμού. Για την αποδοχή μιας τέτοιου είδους συνέργειας οφείλω επίσης να επισημάνω, ότι περίπου οι ίδιοι άνθρωποι (ιδιώτες) συμμετείχαν και διοργάνωναν τις αντίστοιχες μουσικές εκδηλώσεις τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, το κόστος δε των εκδηλώσεων αυτών για το Δήμο ανέρχονταν σε: 37.339 € για το 2011, 24.779 € για το 2012, 22.814 € για το 2013 και 10.000 € για το 2014. 

Αντί αυτών των ποσών για τη διοργάνωση του φετινού συναυλιακού προγράμματος, ο Δήμος παραχωρεί στους ίδιους σχεδόν ιδιώτες, τον συναυλιακό χώρο, τη λειτουργία δύο καντινών εντός του συναυλιακού χώρου και τη δυνατότητα επιβολής εισόδου στις συναυλίες, ύψους 5,00 €. Για το τελευταίο, ας σημειωθεί ότι επί σειρά πολλών ετών στο παρελθόν αλλεπάλληλες Δημοτικές Αρχές του Αμπελώνα είχαν επιβάλει αντίστοιχο τίμημα εισόδου, άρα δεν πρόκειται για κάτι νέο.

Για καθαρά συγκυριακούς λόγους των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων, σε συνδυασμό με τις αναγκαίες αποφάσεις και προθεσμίες των απαιτούμενων διαδικασιών και οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 12 Αυγούστου, δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε επίσημα το πλήρες πρόγραμμα της γιορτής. Στο πρόγραμμα όμως φέτος θα περιλαμβάνονται δοκιμές κρασιών σε συνδυασμό με βραδιές γευσιγνωσίας, παρασκευή και προσφορά εδεσμάτων μούστου, επισκέψεις σε οινοποιεία του Δήμου, θεατρικό παιχνίδι και διαδραστικές δράσεις, μουσικές βραδιές σε ταβέρνες του Αμπελώνα, συζητήσεις και διαγωνιστικό παιχνίδι γεύσεων. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες έντεχνου, λαϊκού και δημοτικού τραγουδιού. Επίσης όλος ο εξοπλισμός θα προσφερθεί δωρεάν στον ‘’Α.Ο. Αμπελωνιακός’’, την 31η Αυγούστου, για την πραγματοποίηση της ετήσιας μουσικής του εκδήλωσης.