Παζάρι Αγάπης και Αλληλεγγύης διοργανώνει από αύριο Σάββατο μέχρι την Μεγάλη Δευτέρα το Κέντρο Πρόληψης ΟΚΑΝΑ "Ορφέας", όπως τονίστηκε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του ΔΣ του Κέντρου.

Η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ τόνισε τα εξής:

"Θέλω καταρχήν εκ μέρους όλων των μελών του Δ.Σ. και των εργαζομένων του Κέντρου να σας ευχαριστήσoυμε που είστε και σήμερα κοντά μας, προκειμένου, με μια ακόμη ευκαιρία, να υπενθυμίσουμε με δυνατή φωνή τον αγώνα μας κατά των ναρκωτικών, των ουσιών, των μέσων της βίας, της επιθετικότητας και της εξάρτησης. 

Είστε η φωνή μας, ο πιο σημαντικός δίαυλος επικοινωνίας με τους πολίτες και οι υπηρεσίες σας είναι σπουδαίες . 

  Τα στατιστικά δεδομένα αποδεικνύουν πλέον με απόλυτη σαφήνεια ότι η  πρόληψη κερδίζει σταθερά το στοίχημά της και αναδεικνύεται η μοναδική ασφαλής οδός, μέσω της οποίας μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι στο εγγύς μέλλον , θα έχουμε μια κοινωνία πιο συνειδητοποιημένη, απαλλαγμένη από εξαρτήσεις, ουσίες και μέσα και θα καταστεί μονόδρομος ο δρόμος της δημιουργίας και της ζωής.

     Γνωρίζουμε επίσης όλοι τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας και στους πολίτες της που αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε μια ζωή που δεν τη διάλεξαν και προσπαθούν να αντιδράσουν με πολλούς τρόπους, μπροστά στα καθημερινά αδιέξοδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως νεαρής ηλικίας, να αισθάνονται ότι δεν αντέχουν, δεν μπορούν να συνυπάρξουν με όλα όσα τους περιτριγυρίζουν και διαλέγουν το δρόμο της «εύκολης διαφυγής», μέσα από ουσίες όπως ναρκωτικά, αλκοόλ κλπ ή μέσα όπως βία, internet κλπ 

Σ’αυτές τις συνθήκες , τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε έχουμε χρέος να δείξουμε το δρόμο της δημιουργίας και της ελπίδας, στηρίζοντας μέσα από τη δράση μας όλους όσους νιώθουν τώρα  περισσότερο ευάλωτοι και τείνουν να καταφύγουν στις ουσίες και στα μέσα που τους προσφέρουν την ψευδαίσθηση της διαφυγής, αλλά κυρίως,  εφοδιάζοντας τα παιδιά μας και τους νέους μας με όλα τα αναγκαία μέσα, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών και των ουσιών  . 

Στους καιρούς αυτούς, που όλα είναι πιο δύσκολα και δείχνουν πιο σύνθετα,  οι μέρες των γιορτών, βρίσκουν πολλούς ανθρώπους προβληματισμένους , σκεπτικούς, μελαγχολικούς και πολλές φορές – αδιάφορους,  για ό,τι συμβαίνει  γύρω τους. 

Ο νομός μας βιώνει την κρίση, με όλα τα παρεπόμενα αυτής . 

Η ανεργία στο νομό μας έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα και η ανέχεια μαστίζει πολλές οικογένειες, πλήττοντας ανεπανόρθωτα κυρίως νέους ανθρώπους, που βιώνουν πρωτοφανή αδιέξοδα 

Η πόλη της Λάρισας, κεντρικό σημείο αναφοράς του νομού μας, έχει χρέος ιδιαίτερο τις μέρες αυτές, με τη βοήθεια των φορέων και των πολιτών,  να δημιουργήσει ένα τοπίο γιορτινό και φιλόξενο, να «αγγίξει» ουσιαστικά τους πολίτες που χρειάζονται να αισθανθούν αλληλεγγύη και ανθρωπιά . 

Το Κέντρο Πρόληψης ΟΚΑΝΑ «ΟΡΦΕΑΣ», μέσα από τη διαδρομή του 

διεκδίκησε σημαντικό παρεμβατικό ρόλο στην τοπική κοινότητα, τόσο στον 

κεντρικό πυρήνα της πρόληψης όσο και – κυρίως τα τελευταία χρόνια – 

με δράσεις που εντάσσονται στο πεδίο της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης του 

ατόμου και συνοχής του κοινωνικού ιστού. 

Με πυξίδα αυτόν ακριβώς το διττό ρόλο μας, αναπτύσσουμε δράση, στο πνεύμα των ημερών και πραγματοποιούμε «Παζάρι Αγάπης και Αλληλεγγύης», το οποίο  θα πραγματοποιηθεί από αύριο Σάββατο 4/4 μέχρι και τη Μεγάλη Δευτέρα, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ανέργων «Ηλιαχτίδα», το Κοινωνικό Συνεταιρισμό «Νοσταλγαία» Αγ. Αναργύρων, και το  Σύλλογο «Ευχή Ζωής», που αγκάλιασαν το εγχείρημα και το ενέταξαν στο πλαίσιο και της δικής τους δράσης 

Πασχαλινές λαμπάδες, αυγά και λαγουδάκια, συμβολικά στολίδια και γιορτινά ανοιξιάτικα τοπία πάνω σε ξύλο και πέτρα, είναι μερικά μόνο από τα υπέροχα δημιουργήματα των συμμετεχόντων, που προσφέρουν σε πολύ χαμηλή τιμή στους επισκέπτες. 

Τα έσοδα του παζαριού θα διατεθούν στο Σύλλογο Ανέργων «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ» και στις οικογένειες των ανέργων που αυτό το Πάσχα δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στα στοιχειώδη,  καθώς και σε αυτούς που είναι άνεργοι και ταυτόχρονα άστεγοι και φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών ή μελών του Συλλόγου . 

 Καλούμε όλους τους πολίτες να προμηθευτούν τις λαμπάδες και τα πασχαλινά στολίδια από το Παζάρι Αγάπης και Αλληλεγγύης, από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Μεγάλη Δευτέρα, ώρες 10.00 -14.00 και 17.00 μέχρι 20.00, ενισχύοντας έτσι τους άνεργους και στέλνοντας ένα μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης, ενώνοντας μαζί με όλους τους πολίτες της Λάρισας τις προσπάθειές μας, ώστε τουλάχιστον αυτές τις μέρες, κανείς συμπολίτης μας να μείνει χωρίς τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι.

Από το Κέντρο Πρόληψης στέλνουν το μήνυμα, για την αυριανή συμμετοχή τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

« Στο Κέντρο Πρόληψης πιστεύουμε ότι πρόληψη είναι να νοιάζεσαι για το συνάνθρωπο με κάθε τρόπο, να ενεργοποιείσαι ο ίδιος και να γίνεσαι παράδειγμα για τους άλλους, να κάνεις την αλληλεγγύη πράξη καθημερινή, να μην κλείνεσαι στο μικρόκοσμό σου, να χαίρεσαι να δίνεις και να παίρνεις βοήθεια, να χαρίζεις το χρόνο σου και το υστέρημά σου άδολα. Η ανθρωπιά δεν είναι αυτονόητη…»