«Αυτοί που, και πριν λίγο καιρό, με περισσή ευκολία κατηγορούσαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους ως υπηρέτες των τραπεζών σήμερα, χωρίς αιδώ, παραδίδουν τα κόκκινα δάνεια στα ‘‘κοράκια’’ και στους ‘‘γύπες’’ των αμοιβαίων επιθετικών κεφαλαίων ή distress funds. Και μέσα σε αυτά που απειλούνται να περάσουν στα νύχια των αρπακτικών είναι και τα δάνεια και τα υποθηκευμένα κτήματα και οι περιουσίες των Ελλήνων αγροτών». Τα παραπάνω τονίζει μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Σταθάκη, σε ερώτηση που κατέθεσε με συναδέλφους του για τον κίνδυνο ξεπουλήματος της αγροτικής γης σε «distress funds».

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημειώνει ότι «οι ασαφείς καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού μας προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. Κι επειδή η 15η Φεβρουαρίου, η ημερομηνία που τα δάνεια περνούν στην εποπτεία εταιρειών διαχείρισης και μεταβίβασης των απαιτήσεων, είναι κοντά, η αγωνία των αγροτών κτυπά ‘‘κόκκινο’’.

Ελπίζουμε ότι, η κυβέρνηση θα αναλογιστεί το μέγεθος των συνεπειών από τις αποφάσεις της και θα ανακρούσει πρύμναν».  

Η απάντηση του κ. Σταθάκη έχει ως εξής: «Με την ψήφιση του νόμου «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» καθορίζεται το ρυθμιστικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς με αμοιβαίο όφελος για τα πιστωτικά ιδρύματα και τους δανειολήπτες. Παράλληλα, θεσπίζεται ένα αυστηρό πλαίσιο εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης και μεταβίβασης των απαιτήσεων και η υποχρέωση τους να τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, ώστε να διασφαλίζεται ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα χειροτερεύει η νομική ή πραγματική θέση του οφειλέτη μόνο λόγω της μεταβίβασης της οφειλής του ή της ανάθεσης της προς διαχείριση.

Εξαιρούνται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016 όλες οι απαιτήσεις από καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις, δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας, δάνεια και πιστώσεις χορηγούμενες σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όπως αυτές ορίζονται από τη σύσταση 2003/361/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τα δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Μέχρι τότε θα εξεταστεί η λειτουργία του εφαρμοστικού πλαισίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέα διαπραγμάτευση. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να απομειωθούν κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς αποτελούν μεγάλο πρόβλημα και για τις τράπεζες. Θα επιδιωχθεί να εντοπιστούν επιμέρους ομάδες, με ανάγκη υψηλότατου δείκτη προστασίας, αλλά και τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χωρίς επιπτώσεις στο παραγωγικό σύστημα».