Μνήμες και στη Λάρισα ξύπνησαν οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας για επανασύσταση των Μικτών Ομάδων Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως (ΜΟΜΑ).

Κι αυτό γιατί μία έδρα των επτά ΜΟΜΑ ανά την Ελλάδα ήταν στη Λάρισα, στις εγκαταστάσεις που βρίσκεται το σημερινό στρατόπεδο «Μπουγά» επί της οδού Φαρσάλων, ενώ οι  υπόλοιπες ήταν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Κρήτης, Πάτρα, Λαμία, και Ιωάννινα.

Οι ΜΟΜΑ ήταν κατασκευαστικές Μονάδες και αναλάμβαναν την εκτέλεση έργων που τους ανέθετε η προϊσταμένη αρχή στο νομό της έδρας των ή σε γειτονικούς νομούς. Το προσωπικό των Μονάδων αποτελούνταν από αξιωματικούς και οπλίτες του  Μηχανικού, τεχνικά καταρτισμένους αλλά και με μικρό ποσοστό αξιωματικών από τα λοιπά  όπλα του Στρατού ή και κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ναυτικό, Αεροπορία), καθώς επίσης και με πολιτικό μόνιμο ή με συμβάσεις τεχνικό προσωπικό (γραφείς, μηχανικοί, οδηγοί τεχνίτες, χειριστές μηχανημάτων, εργάτες κ.λ.π).

Ο απολογισμός των έργων που κατασκευάστηκαν ήταν πολύ σημαντικός και ακόμα μνημονεύονται πολλές τις υποδομές που δημιουργήθηκαν εκείνα τα χρόνια. Την δεκαετία του ’80 και αυτή η επιχείρηση «χρησιμοποιήθηκε» για αθρόες προσλήψεις εις βάρος των πιστώσεων για έργα με αποτέλεσμα το 1992 να διαλυθεί με κυβερνητική απόφαση. Για να δούμε, αν την ξαναδούμε…