Tο Σάββατο 1 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας υποδέχθηκε, το προσωπικό και ομάδα ηλικιωμένων του Κέντρου Ημέρας Άνοιας Λάρισας – ΕΠΑΨΥ.

Οι ωφελούμενοι ξεναγήθηκαν στους χώρους της μόνιμης έκθεσης παίρνοντας πληροφορίες από τη διευθύντρια του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού, για τις όψεις του παραδοσιακού βίου, στη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή, πριν και μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στο ελεύθερο ελληνικό κράτος.

Με έμφαση στον άνθρωπο, την κατοικία και την εργασία του, αναφέρθηκαν τα δομικά στοιχεία του παραδοσιακού - αγροτικού πολιτισμού στη Θεσσαλία, κατά το διάστημα αυτό, καθώς και η αστικοποίηση που επήλθε με την εισροή ευρωπαϊκών στοιχείων από το 1881 και μετά.

Ακολούθησε περιήγηση στην ομαδική εικαστική έκθεση - αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ «Απ’ τη μεριά των σοφών και τωντρελών».

Στη συνέχεια, μέσω της διαδραστικής και βιωματικής προσέγγισης με την συνδρομή της κ. Γιούλας Στεργιούλα, δόθηκε η ευκαιρία στους ωφελούμενους του Κέντρου να γνωρίσουν την τέχνη των παραδοσιακών σταμπωτών, να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να λάβουν ως ενθύμιο τις δημιουργίες τους.

Οι δράσεις αυτές του Προγράμματος «Ένα Μουσείο για όλους» που το Λαογραφικό Μουσείο έχει καθιερώσει από επταετίας, δίνουν την ευκαιρία σε ομάδες, οι οποίες είναι φυσικά, κοινωνικά ή οικονομικά απομακρυσμένες από τον χώρο του Μουσείου να αντιληφθούν ουσιαστικά το ρόλο του και την εκπαιδευτική του διάσταση.

Στόχος είναι, μέσα από μια βιωματική προσέγγιση των παραδοσιακών τεχνικών, ηθών και εθίμων να δημιουργηθεί για όλους ανεξαιρέτως μια αξέχαστη μουσειακή εμπειρία.

Τους ωφελούμενους συνόδεψαν οι κες Πανταζή Ευαγγελία και Ζούπα Έλλη, νευρολόγοι, η κα. Τζιάρτα Μαρία, κοινωνική λειτουργός, και ο κος Καλαιτζόγλου Γιάννης, διοικητικός υπάλληλος.