Στη “Γιορτή Φέτας” της Ελασσόνας βρέθηκε η βουλευτής της ΝΔ Στέλλα Μπίζιου, η οποία στον σύντομο χαιρετισμό της ανέφερε τα εξής:

“Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση σε αυτήν την μεγάλη γιορτή του πλέον αγαπημένου και φημισμένου εδέσματος, της φέτας μας. Φέτα. Ένα όνομα και ένα προϊόν απόλυτα ταυτισμένο με την Ελλάδα.

Και πως θα μπορούσε να μην είναι αφού οι αναφορές στη φέτα ανατρέχουν στα βάθη της αρχαιότητας. Ο πρώτος τυροκόμος και παραγωγός φέτος ήταν σύμφωνα με τον Όμηρο ο Κύκλωπας Πολύφημος. Η ελληνική μυθολογία, προσφέρει μια άλλη εκδοχή, με την οποία θα συμφωνήσει όποιος έχει δοκιμάσει την φέτα της περιοχής μας. Ο μύθος λοιπόν λέει, ότι η τυροκομία ήταν το δώρο που έκαναν οι θεοί του Ολύμπου στους θνητούς. Αν σκεφτεί κανείς ότι ο ίδιος ο Θεός Δίας τράφηκε ως μωρό από το γάλα μιας ιερής κατσικάς τότε χωρίς αμφιβολία για τους αρχαίους Έλληνες το γάλα ήταν ιερή τροφή.

Σήμερα η φέτα είναι γνωστή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι το όγδοο σε διακίνηση τυρί, ενώ επίσης είναι ένα από τα 10 πιο φημισμένα παγκοσμίως τυριά.
Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς τυριού φέτα αποτιμήθηκε σε 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 ενώ προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030. Οι ελληνικές εξαγωγές φέτας άγγιξαν τα 700 εκατομμύρια δολάρια το 2021. Η επαρχία της Ελασσόνας είναι η μεγαλύτερη γαλακτοπαραγωγός της Ελλάδας με αξιοσημείωτη παρουσία στην τυροκομία.

Η περιοχή μας αλλά και ολόκληρος ο νομός διαθέτουν μακρά και αξιόλογη παράδοση αλλά και πολύ σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό στους τομείς της κτηνοτροφίας, της γαλακτοκομίας και φυσικά στην τέχνη που λέγεται τυροκομία. Στο μεγαλύτερο μέρος οι επιχειρήσεις είναι οικογενειακές και τα μυστικά της τέχνης μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και αυτό είναι που κάνει τα προϊόντα μας μοναδικά. Η Θεσσαλία έχει ξεχωριστά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αποτυπώνονται στη γεύση των τυριών που παράγει . Εχει τις δικές της φυλές ζώων, την δική της ιδιαίτερη χλωρίδα και ξεχωριστό κλίμα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το μεράκι των ανθρώπων, συνθέτουν την ταυτότητα του θεσσαλικού τυριού της φέτας

Αναμφίβολα οι κλάδοι της Γαλακτοκομίας και της Τυροκομίας είναι πυλώνας της τοπικής μας οικονομίας , ταυτόχρονα όμως έχουν και σημαντική συμβολή στην εθνική οικονομία και σε διαφορετικούς επιχειρηματικούς κλάδους.

Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα συνέργειας, παντρέματος διαφορετικών τομέων της οικονομίας είναι τα επισκέψιμα τυροκομεία.
Τα υπουργεία αγροτικής ανάπτυξης και τουρισμού με μια πραγματικά καινοτόμα ιδέα διασυνδέουν τον πρωτογενή τομέα με τον κλάδο της φιλοξενίας και του τουρισμού και ενισχύουν το τουριστικό μας προϊόν ενώ προωθούν την εξωστρέφεια του αγροδιατροφικού κλάδου, αναδεικνύοντας καινούριες προοπτικές και ευκαιρίες. Το timing δεν θα μπορούσε να είναι καταλληλότερο, αφού σήμερα οι καταναλωτές σε πολλά μέρη του κόσμου αναζητούν αγνά τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, προφίλ που έχουν τα ελληνικά.

Θέλω να συγχαρώ τους συντελεστές που δούλεψαν τόσο συστηματικά και με μεράκι για αυτή τη γιορτή. Που κατάφεραν να αναδείξουν μια μικρή πόλη της επαρχίας, την Ελασσόνα μας, σε πανευρωπαϊκό εκθεσιακό κέντρο (hub). Που δημιούργησαν ένα τόσο ωραίο περιβάλλον, μέσα στο οποίο οι εκθέτες θα παρουσιάσουν την επιχείρηση και τα προϊόντα τους, και θα έχουν τις ευκαιρίες να ενισχύσουν την εξωστρέφεια τους και να αυξήσουν τις δραστηριότητες σε όσο το δυνατόν περισσότερες αγορές .Φιλοδοξία όλων μας είναι η γιορτή αυτή να γίνει σημείο αναφοράς για τον παγκόσμιο αγραδιατροφικό τομέα.
Καλή Επιτυχία!”.