Την Τρίτη 28 Μαΐου 2024, στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Λάρισας και στο πλαίσιο της παρουσίασης Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής προγράμματα:

Α) «Το δημοτικό τραγούδι ως φορέας πολιτισμού: η παραλογή Του νεκρού αδερφού»

Β) «Ο Εθνικός Ύμνος και ο Ολυμπιακός Ύμνος»

Γ) «Μαθηματικά και Ζωγραφική με τον Escher».

Α) «Το δημοτικό τραγούδι ως φορέας πολιτισμού: η παραλογή Του νεκρού αδερφού»

Στην παρουσίαση του πρώτου προγράμματος συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες  από το τμήμα γ2 γυμνασίου (Βασιλική Κούγκουλου, Χρήστος Κουτσιούλης – τουμπελέκι, Βασιλική Κούρια - σόλο, Ευαγγελία Μασούρα, Αποστολία Μητσογιάννη - σόλο, Μαρία Μόκα, Κατερίνα Μουζάκη, Κατερίνα Μπόρα - σόλο, Ιωάννα Μπούρμπου, Παρασκευή Νταφούλη, Παναγιώτης Παναγούλης (λαούτο), Δανάη Παντικίδου (σαντούρι), Αφροδίτη Παπαγεωργίου, Νεφέλη – Βασιλική Παπατσάνη).

Αρχικά τα παιδιά μίλησαν για τους στόχους του προγράμματος και το δημοτικό τραγούδι, την ομάδα του ΑΠΘ «Μουσικό Πολύτροπο» με καθηγητή τον κ. Ιωάννη Καϊμάκη, ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε υλικό από την συμμετοχή της ομάδας στην εκδήλωση του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας για την Διεθνή Ημέρα των Μουσείων στις 19 Μαΐου. Να σημειωθεί πως οι μαθητές στο πλαίσιο της μελέτης τους επισκέφτηκαν και τρία λαογραφικά μουσεία του Δήμου Τεμπών, των Γόννων, των Αμπελακίων και το Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής της οικ. Συρμακέζη στην Ελάτεια.

Στο τέλος, τα παιδιά τραγούδησαν μέρος της παράστασης που θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα με κύριο θέμα τη θρακιώτικη μελωδία της παραλογής του Νεκρού Αδερφού, με υπεύθυνες καθηγήτριες την Βασιλική Κοσμάνου και την Ελένη Κουτή. 

Β) «Ο Εθνικός Ύμνος και ο Ολυμπιακός Ύμνος»

Στο δεύτερο πρόγραμμα οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος β1΄ γυμνασίου Αναγνώστου Χρυσάνθη (φλάουτο), Αρβανιτοπούλου Γεωργία, Αργυροπούλου Σωτηρία, Βαλασσοπούλου Κωνσταντίνα, Βαλιάκα Μαρία – Άννα, Βασιλείου Μαριέλλα – Ξένια, Γαλαζούλα Στυλιανή – Ηρώ, Γερογιώργος Γεώργιος – Νικόλαος, Γεωργιάδου Δήμητρα – Μπραζίλια, Γιάγκας Χαράλαμπος, Γιούδη Ιουλία – Μαρία, Γκόλτσιου Ευδοξία, Γκουνέλα Φωτεινή – Λουκία, Δακής Δημήτριος (πιάνο), Δέλλη Ζωή, Δημοβέλη Αγλαΐα, Δημοβέλη Έλλη, Ευαγγέλου Νικόλαος, Ζιάκα Ηλιάννα – Μαρία, Ζίκος Ευάγγελος, Ιωαννίδης Ειρηναίος (κλαρινέτο), Καραγιάννης Αθανάσιος (τρομπόνι), Καρακαξάς Μιχαήλ – Άγγελος (τρομπέτα), Καραμπίνας Αδάμος – Μάριος, Καρέλα Νικολέτα – Μαρία. με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών Τζόκα Βάιας (φιλολόγου), Νούλα Δημητρίου (φυσικής αγωγής) και Κοσμάνου Βασιλικής (μουσικού) μελέτησαν τον Εθνικό και τον Ολυμπιακό Ύμνο και με αφορμή τους φετινούς Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι, συμμετείχαν σε δράσεις της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, αλλά επισκέφτηκαν και χώρους άμεσα σχετιζόμενους με το θέμα, όπως το Μουσείο των Δελφών, το Χάνι της Γραβιάς και την Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας στη Στερεά Ελλάδα.

Τα παιδιά παρουσίασαν το ιστορικό πλαίσιο και τις εργασίες τους στο μαθητικό κοινό, ενώ έκλεισαν την παρουσίαση τραγουδώντας τον Εθνικό και τον Ολυμπιακό Ύμνο.

Γ) «Μαθηματικά και Ζωγραφική με τον Escher».

Στο τρίτο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της σχολική χρονιάς, συνεργάστηκαν μαθητέςτης γ’ γυμνασίου και της Β’ Λυκείου του σχολείου μας, με την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών, κκ. Νικόλαου Κουτσιούλη, Ελένης Μακροπούλου,Παναγιώτη Μουστάκα και Αλεξίας Τουρναβίτη. Την παρουσίαση της έρευνας και των δράσεων έκαναν οι μαθητές του γ3 τμήματος γυμνασίου: Ραφαηλία-Θώμη Πέττα, Απόστολος Προβατάς, Μαρία Ευαγγελία Στεφανίδου και Σιένα Μαρίνα Χρήστου.