Το βιβλίο της Τέρψας Αγαθοκλέους-Παπακώστα «Ένας Κύπριος αγνοούμενος στις στράτες της Σμύρνης», θα παρουσιαστεί το Σάββατο 4 Ιουνίου (20.00 στο «Χώρο πολιτισμού – Λογοτεχνική Γωνία» που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Γαληνού και Φαρμακίδου στη Λάρισα. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Palso Λάρισας, οι εκδόσεις Γερμανός με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού - Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και γίνεται με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Μικρασιάτικη καταστροφή.
Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα και σύμφωνα με την πλοκή του, μια επίσκεψη στο κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα στον Πενταδάκτυλο της κατεχομένης Κύπρου, από έναν καταδρομέα που πολέμησε εκεί κατά τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974, γίνεται αφορμή για να «προβληθούν» σαν σε σκηνές κινηματογραφικής ταινίας όσο προηγήθηκαν στην μαρτυρική Μεγαλόνησο και οι συνέπειες της εισβολής.
Τον στρατιώτη συνοδεύει η αδελφή του η οποία ακούει από τον βετεράνο του πολέμου να τις εξιστορεί όσα έζησε στις μάχες που έλαβε μέρος για την απόκρουση των τούρκων εισβολέων. Ο ίδιος καταδρομέας μετά τον Άγιο Ιλαρίωνα και τον ηρωικό χαμό του διοικητή τους Γεωργίου Κατσάνη βρέθηκε να πολεμά εναντίον των τουρκικών αρμάτων στους δρόμους της Κερύνειας.
Η Τέρψα Αγαθοκλέους-Παπακώστα γεννήθηκε στην Κύπρο το 1944. Είναι εκπαιδευτικός και ζει και εργάζεται στην Άρτα. Σπούδασε στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στον Καναδά. Έλαβε μέρος στον Απελευθερωτικό Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. του 1955-59 εναντίον των Άγγλων κατακτητών σε ηλικία μόλις 13 ετών. Αρθρογραφεί επί μακρόν σε διάφορες εφημερίδες με μόνο στόχο την προβολή της Κύπρου και του κοινωνικοπολιτικού της προβλήματος. «Κλεισμένη βαθιά μέσα της η Κύπρος που την ακολουθεί πάντα και παντού ο νους και η καρδιά εκεί βρίσκονται», όπως αναφέρει κάποιος δημοσιογράφος σε τοπική εφημερίδα. Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο της συγγραφέως. Ήδη στο ενεργητικό της υπάρχει ένα ακόμη, με τίτλο Αδυσώπητο μίσος από τις εκδόσεις Γερμανός.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η κ. Ελπίδα Ευαγγέλου ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρώην πρόεδρος του Palso Λάρισας, κ. Βασίλης Ευαγγέλου.
Αποσπάσματα, απαγγελίες και αφήγηση ιστορικών γεγονότων θα διαβαστούν εκτός από τη συγγραφέα και από την κ. Λίτσα Αντωνίου.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Γκιάστας.