Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει την δική της τοπική κουζίνα και ορισμένες συνταγές που την χαρακτηρίζουν. Σε ότι αφορά το γεωγραφικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας και την περιοχή της Λάρισας ειδικότερα, οι κάθε λογής πίτες θεωρούνται εμβληματικές και είναι γνωστές σε όλη τη χώρα ως χαρακτηριστικές γεύσεις του θεσσαλικού κάμπου. Δείτε παρακάτω ορισμένες από τις πιο γνωστές παραλλαγές τους.

Αν υπάρχει ένας τόπος που γνωρίζει από καλές πίτες, αυτός είναι η Θεσσαλία. Η τέχνη της παρασκευής τους μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, ενώ τα διαθέσιμα υλικά και η εποχικότητα καθορίζουν το περιεχόμενό τους. Αν και είναι ένα φαγητό που απαιτεί τέχνη και μεράκι, αρχικά ήταν ένα πιάτο που προοριζόταν για το καθημερινό τραπέζι, στο σπίτι ή το χωράφι, το οποίο εξασφάλιζε την επιβίωση των πολυμελών, αγροτικών και φτωχών οικογενειών του κάμπου.

Το κύριο χαρακτηριστικό της παραδοσιακής θεσσαλικής πίτας, αυτό που καθορίζει την επιτυχία της και τη γευστικότητά της είναι αναμφισβήτητα το φύλλο. Ανάλογα με τη συνταγή, το φύλλο μπορεί να είναι λεπτό και διάφανο ή πιο χοντρό και σε μονή στρώση. Οι παραδοσιακές νοικοκυρές ανοίγουν φρέσκο χειροποίητο φύλλο, αν ωστόσο δεν υπάρχει χρόνος οι πίτες γίνονται εξίσου καλές με κατεψυγμένο φύλο, όπως για παράδειγμα το φρέσκο φύλλο Κανάκι που θα βρείτε στο φυλλάδιο Γαλαξίας σε συσκευασία των 450 γρ σε τιμή προσφοράς στα 2,45 ευρώ.

Ωστόσο, εξίσου χαρακτηριστικές για την θεσσαλική κουζίνα είναι και οι πίτες χωρίς φύλλο, όπου τα υλικά περικλείονται σε ένα πηχτό μείγμα από αλεύρι και διάφορα άλλα υλικά που γίνεται τραγανό κατά το ψήσιμο.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν μερικές από τις πιο γνωστές θεσσαλικές πίτες.

Μπατζίνα

Η Μπατζίνα είναι μια παραδοσιακή θεσσαλική πίτα χωρίς φύλλο, που φτιάχνεται από αλεύρι, τυρί, γάλα, αυγά και κολοκυθάκια. Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη «μπάτζος», ένα ελληνικό λευκό, σκληρό αιγοπρόβειο τυρί, με προέλευση από τη Δυτική Μακεδονία.

Κρεατόπιτα Λάρισας

Μια πολύ ιδιαίτερη πίτα με φύλλο που παρασκευάζεται από βραστό μοσχαρίσιο και πρόβειο κρέας, τραχανά και κρεμμύδια.

Μαμαλίγκα

Η μαμαλίγκα είναι μια πίτα με θεσσαλικές ρίζες και φτιάχνεται με καλαμποκάλευρο ή σιμιγδάλι. Με την προσθήκη νερού σχηματίζεται ένας πηχτός χυλός που βράζει στην κατσαρόλα και στερεοποιείται μόλις βγει από τη φωτιά. Είναι μάλλον συνοδευτικό παρά κύριο πιάτο και σερβίρεται με χόρτα, τυρί ή ψάρι. Παρόμοιες συνταγές είναι συνηθισμένες στις βαλκανικές χώρες και μοιάζει αρκετά με την πολέντα.

Γαλατόπιτα

Η παραδοσιακή γαλατόπιτα από τη Θεσσαλία είναι ξεσκέπαστη γλυκιά πίτα με φύλλο μόνο από την κάτω μεριά και γέμιση με γάλα, βούτυρο, ζάχαρη και αυγά που συνήθως καταναλώνεται για πρωινό ή επιδόρπιο.

Πλαστός

Ο πλαστός είναι ίσως η πιο αναγνωρίσιμη θεσσαλική χορτόπιτα και φτιάχνεται από καλαμποκίσιο αλεύρι και χόρτα. Δείτε μια εύκολη συνταγή για πλαστό που δημοσιεύτηκε αρχικά στο τεύχος 187 του περιοδικού Γαστρονόμος.

Υλικά

Γέμιση

  • 800 γρ. διάφορα χόρτα, όπως σπανάκι, σέσκουλα, καυκαλήθρες, μάραθο, τσουκνίδα, πράσο, κ.ά., καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. φέτα, κατά προτίμηση μαλακή, θρυμματισμένη
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Χυλός

  • 200 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
  • 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 400 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 400 ml χλιαρό νερό
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Γέμιση 

  1. Σε μια λεκάνη βάζουμε τα διάφορα χόρτα και τα κρεμμυδάκια.
  2. Αλατίζουμε και τρίβουμε με τα χέρια μας, για να «μαραθούν».
  3. Τα αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, τα ανακατεύουμε ξανά, αδειάζουμε τα υγρά και στύβουμε καλά τα χόρτα.
  4. Προσθέτουμε τη φέτα και το ελαιόλαδο, ρίχνουμε πιπέρι και ανακατεύουμε.
  5. Αλείφουμε το ταψί με 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και το αφήνουμε στην άκρη.

Χυλός

  1. Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε το γιαούρτι με τα αυγά.
  2. Προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε.
  3. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το νερό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Αδειάζουμε τον μισό χυλό στο λαδωμένο ταψί, απλώνοντάς τον καλά, σε λεπτή στρώση.
  3. Αδειάζουμε από πάνω το μείγμα των χορταρικών ώστε να πάει παντού.
  4. Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυλό πάνω από τα χόρτα, καλύπτοντάς τα όσο περισσότερο γίνεται.
  5. Ψήνουμε τον πλαστό για 1 ώρα. Σερβίρεται ζεστός ή κρύος.

 

Με πολλές παραλλαγές, υλικά και ονόματα, οι πίτες αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο της θεσσαλικής κουζίνας. Και κάτι τελευταίο αλλά σημαντικό, είναι ένα φαγητό εύκολο στη μεταφορά, πάντα μπορείτε να πάρετε ένα κομμάτι πίτα μαζί σας στο γραφείο, την παραλία ή μια εκδρομή με το αυτοκίνητο. Καλή σας απόλαυση!