Άμεση υπήρξε η κοινοβουλευτική αντίδραση της Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη, στην είδηση πως μήλα, κάστανα, καρύδια και αμύγδαλα της Αγιάς Λάρισας, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός συνδεδεμένων ενισχύσεων στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2023-2027.

Ειδικότερα, η Λαρισαία Βουλευτής κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, αναφορικά με όσα περιγράφονται σε σημερινό δημοσίευμα της έγκριτης Εφημερίδας «Ελευθερία» της Λάρισας και -ευλόγως- έχουν προκαλέσει διάχυτη αναστάτωση και ανασφάλεια στον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, διατηρούνται δεκαεπτά συνδεδεμένες ενισχύεις, ενώ εκτός δείχνει να μένουν οι καρποί με κέλυφος, αλλά και τα μήλα εκείνα που δεν διαθέτουν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Εξέλιξη που, αν οριστικοποιηθεί, θα αποτελέσει πραγματικό σοκ για τους παραγωγούς της Αγιάς, που ασχολούνται με κάστανα, καρύδια και αμύγδαλα, αλλά και για όλους αυτούς, που αποτελούν και την πλειοψηφία, που ασχολούνται με τα μήλα, τα οποία δεν αποτελούν δυστυχώς Π.Ο.Π. προϊόντα.

Μπροστά στην αβεβαιότητα που έχει κατακλύσει τους Αγιώτες παραγωγούς, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας υπογράμμισε τα εξής:

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο αποκλεισμός πλήθους παραγωγών της Αγιάς, από τις ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ.

Τα κάστανα, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, και βεβαίως τα μήλα του Δήμου Αγιάς αποτελούν ανεκτίμητους θησαυρούς της Θεσσαλικής Γης, πάνω στους οποίους έχει θεμελιωθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή του Τόπου μας.

Είναι αδιανόητο να μείνουν εκτός των δισεκατομμυρίων της νέας ΚΑΠ, που θα εισρεύσουν στη Χώρα από την Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια, οι συντοπίτες μας – παραγωγοί, που μοχθούν νυχθημερόν, ποτίζουν με τον ιδρώτα τους τα χώματά μας και παράγουν προϊόντα ανυπέρβλητης ξακουστής ποιότητας, που μας κάνουν περήφανους όχι μόνο εντός των εθνικών συνόρων, αλλά ανά την υφήλιο.

Φέρνω το θέμα στη Βουλή, ζητώντας από την Κυβέρνηση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, που θα άρουν άμεσα το κλίμα αναστάτωσης και προβληματισμού, που κατακλύζει την Αγιά.

Ειδικότερα, κάλεσα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να διασαφηνίσει εάν ισχύουν τα εφιαλτικά σενάρια και να ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί άμεσα, ώστε να διασφαλίσει ότι οι ανωτέρω καρποί της Αγιάς δεν θα αποκλειστούν από τις ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ, αντιθέτως οι παραγωγοί θα στηριχθούν πολύπλευρα. Επιπλέον, τόνισα τη σημασία η Ελλάδα να διεκδικήσει πρόσθετη ενωσιακή χρηματοδότηση, πέραν της ΚΑΠ, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που συνεχίζουν να πλήττουν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Παραμένουμε αταλάντευτα στο πλευρό των παραγωγών, σε ένα διαρκή αγώνα θωράκισης και διεύρυνσης του εισοδήματός τους. Καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, πριν να είναι αργά, προκειμένου η νέα ΚΑΠ να μην δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους αγρότες της Αγιάς, αλλά να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και προόδου της αγροτικής παραγωγής και του Τόπου μας.»